Oro över Kubal

Dagens medienyhet att Kubal överväger ytterligare personalminskningar är oroande. Lågt aluminiumpris i kombination med stark svensk krona slår mot företagets ekonomi. I kölvattnet av det finns nya varsel i horisonten.
 
För Sundsvall är Kubal en viktig arbetsgivare, och ett viktigt inslag i vårt arbets- och näringsliv. Jag hoppas därför att man kan hitta en väg ur problemen, och att ägarbolaget RUSAL har tillräckligt stark ekonomi för att kunna brygga över nedgången. Från olika håll pratas det om att konjunkturen är på väg uppåt (bra arbetslöshetssiffror kom t ex i morse med 3000 färre arbetslösa och minskade varsel dessutom). I det läget lär produktionen av produkter där aluminium är en viktig del ta fart, och därmed också efterfrågan på Kubals produkter.
 
Från kommunen planerar vi för en framtid med Kubal som stark aktör, i ett starkt Sundsvall!

Ungdomar väljer Sundsvall

Ungdomar väljer Sundsvall. Det skriver Dagbladet om i dag i en glädjande artikel. Det är forskaren Charlotta Melander som har undersökt vilka kommuner i Sverige som ungdomar väljer att bo i, respektive väljer bort att bo i.
 
Hon har tittat på vart de somär 18 år bor när de fyllt 25 år, dvs den åldern då många ungdomar väljer att flytta för studier och arbete.
 
Sundsvall är en av 40 kommuner där antalet ungdomar ökar!
 
Detta är naturligtvis väldigt positivt. Vi kan tacka bland annat Mittuniverstietet för den framgången, men också glädjas över att Sundsvall som bostadsort är attraktiv för yngre människor. Vi har ett blandat utbud som också unga människor uppenbart uppskattar!
 
Jag tror att nyheten är bra att komma ihåg, när vi ibland möts av påståendet att ungdomarna flyttar från oss. För många kommuner är det så, men inte för Sundsvall. En bra grund för att fortsätta göra vår stad attraktiv och växande!
 
 

Fest i Sundsvall - Välkommen Hamnyran

Det har varit trista besked när det gäller festivaler i Sundsvall under ett tag. Först var det Gatufesten som gick i konkurs, och därefter ansökte även Drakfestivalen om konkurs. Tyvärr är det en trend som varit över hela landet. Stora festivaler på olika håll i landet har fått kasta in handduken, t ex Hultsfred och Piece and Love.
 
Därför är dagens besked om en satsningfestival i Sundsvall till sommaren väldigt roligt. Entreprenören Lillemor Larsson, tillsammans med bland andra Pride Sundsvall och studieförbundet Sensus sparkar igång en ny festival i juli 2014 under namnet "Hamnyran". Ett välkommet tillskott till Sundsvalls nöjesliv, och spännande att det åter blir kalas i hamnen - det var ju ett antal år sedan det arrangerades något i den storleken nere vid vattnet.
 
Härligt med satsningar!