Rädsla skapar ingen trygghet

Sundsvall är på många områden redan i dag en trygg stad. Genom ett gott samarbete mellan kommunen, polisen och andra aktörer är vår ambition att arbeta vidare i en positiv riktning.

Sedan jag blev ansvarig för trygghetsfrågorna i Sundsvalls kommun har vi på kort tid tagit ett par viktiga steg framåt.

· I våras skrevs ett samarbetsavtal med polisen om gemensamt trygghetsarbete. Genom gemensamma analyser och strategiskt samarbete ska vi arbeta för att Sundsvall blir tryggare. Jag upplever att vi har ett mycket gott samarbete med Polisen i Sundsvall.

· En ny kommunal strategi för kommunens eget trygghetsarbete antogs denna månad, som innebär ett breddat uppdrag och förstärkning av resurser.

· I förra veckan tillsattes en ny tjänst som samordnare för trygghetsfrågor inom kommunen.

Jag är glad att kunna konstatera att det funnits politisk enighet i detta. Trygghet är en förutsättning för utvecklingen av Sundsvall!

Mot bakgrund av detta förvånas jag över det som Sverigedemokraterna i dagarna presenterat som ett trygghetspaket. De har överhuvudtaget inte engagerat sig i dessa frågor. När vi för några veckor sedan debatterade just trygghetsfrågor i kommunfullmäktige ansträngde sig partiet inte ens till att göra ett enda inlägg!

Problemet med Sverigedemokraternas förslag är att de inte stärker tryggheten. De ägnar sig till största delen - som vanligt - att ställa grupp mot grupp. Det är partiets egen främlingsrädsla som är utgångspunkten för förslaget. Till detta vill jag säga: Rädsla föder ingen trygghet!

Tittar jag snabbt igenom de konkreta förslagen så är de knappast relevanta för situationen i Sundsvall i dag. Navet byggdes om för att öka tryggheten redan innan sommaren, baserat på önskemål från bland annat polisen. En ekonomisk fond som fokuserar på det förebyggande trygghetsarbetet finns redan, med ett väsentligt större belopp än det som SD föreslår. Särskilt sorgligt är det att konstatera att Sverigedemokraterna vill säga upp kommunens avtal med Migrationsverket, i en tid när svält och oroligheter råder i så stor del av vår värld.

Sverigedemokraterna är precis som alla andra välkomna att delta i arbetet att göra Sundsvall till en tryggare stad. Men då måste utgångspunkten vara att arbeta med frågor som rör och berör Sundsvall, inte att ta sin utgångspunkt från något partikansli i Stockholm.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback