Mejeriet i Sundsvall växer

I dag kom ett positivt och efterlängtat besked. Fusionen mellan Milko och Arla godkänns, och därigenom undviks konkurshotet som hängt över Milko, med deras många medlemmar i Medelpad. Som en bonus för Sundsvall innebär dessutom beskedet från Konkurrensverket att arbetstillfällen kommer flyttas från Dalarna till Sundsvall. En ny produktionslinje kommer att öppnas i mejeriet vid Nacksta. Hur många nya arbetstillfällen det innebär kan man inte säga idag, men att det blir fler står klart.

Från ett kommunalt håll känns dagens nyhet riktigt rolig. Vi engagerade oss tidigt för att mejeriet i Sundsvall skulle få en framtid. Från början handlade det om att undvika en nedläggning av verksamheten. Nu ser vi en långsiktig framtidsplan där nyanställningar kommer att göras.

Ett stort grattis till alla som bidragit till dagens positiva nyhet!


Grattis Gif! Grattis Sundsvall!

Valet i fjol var spännande, men frågan är om inte dagens rafflande avslutning toppar detta. Det är bara att räkna alla nya gråa hårstrån. Vilket raffel!

Ledning och allsvenskt kontrakt av egen kraft. Sedan Jönköpingskvittering och nagelbitande. Och så den grönvita frisparken som kunde stjäla andraplatsen från oss. Slutsminuterna sniglade sig fram, innan domarpiporna i Jönköping och i Ängelholm gemensamt förkunnade det vi alla hoppats på. Äntligen får vi se allsvensk fotboll i stan igen!

På måndag firar vi Giffarna. Vi ses klockan 12 på Stora Torget!


Rädsla skapar ingen trygghet

Sundsvall är på många områden redan i dag en trygg stad. Genom ett gott samarbete mellan kommunen, polisen och andra aktörer är vår ambition att arbeta vidare i en positiv riktning.

Sedan jag blev ansvarig för trygghetsfrågorna i Sundsvalls kommun har vi på kort tid tagit ett par viktiga steg framåt.

· I våras skrevs ett samarbetsavtal med polisen om gemensamt trygghetsarbete. Genom gemensamma analyser och strategiskt samarbete ska vi arbeta för att Sundsvall blir tryggare. Jag upplever att vi har ett mycket gott samarbete med Polisen i Sundsvall.

· En ny kommunal strategi för kommunens eget trygghetsarbete antogs denna månad, som innebär ett breddat uppdrag och förstärkning av resurser.

· I förra veckan tillsattes en ny tjänst som samordnare för trygghetsfrågor inom kommunen.

Jag är glad att kunna konstatera att det funnits politisk enighet i detta. Trygghet är en förutsättning för utvecklingen av Sundsvall!

Mot bakgrund av detta förvånas jag över det som Sverigedemokraterna i dagarna presenterat som ett trygghetspaket. De har överhuvudtaget inte engagerat sig i dessa frågor. När vi för några veckor sedan debatterade just trygghetsfrågor i kommunfullmäktige ansträngde sig partiet inte ens till att göra ett enda inlägg!

Problemet med Sverigedemokraternas förslag är att de inte stärker tryggheten. De ägnar sig till största delen - som vanligt - att ställa grupp mot grupp. Det är partiets egen främlingsrädsla som är utgångspunkten för förslaget. Till detta vill jag säga: Rädsla föder ingen trygghet!

Tittar jag snabbt igenom de konkreta förslagen så är de knappast relevanta för situationen i Sundsvall i dag. Navet byggdes om för att öka tryggheten redan innan sommaren, baserat på önskemål från bland annat polisen. En ekonomisk fond som fokuserar på det förebyggande trygghetsarbetet finns redan, med ett väsentligt större belopp än det som SD föreslår. Särskilt sorgligt är det att konstatera att Sverigedemokraterna vill säga upp kommunens avtal med Migrationsverket, i en tid när svält och oroligheter råder i så stor del av vår värld.

Sverigedemokraterna är precis som alla andra välkomna att delta i arbetet att göra Sundsvall till en tryggare stad. Men då måste utgångspunkten vara att arbeta med frågor som rör och berör Sundsvall, inte att ta sin utgångspunkt från något partikansli i Stockholm.


35 nya jobb i Sundsvall

Ett roligt besked kom i dag, från Folksam. De öppnar ett nytt kundcenter och har valt Sundsvalls om ort för detta. Planerna är att det ska ge 35 nya jobb i vår kommun. Att få nya jobb är både bra och viktigt. Och att Folksam väljer Sundsvall är en bra signal om tillväxt i vår region!

Positivt i Sundsvall

Det är inte bara Gif Sundsvall som skickar positiva signaler just nu! I en fastighetsanalys som gjorts av NAI Svefa så pekas på en positiv utveckling i vår kommun. Man konstaterar i analysen att Sundsvall har en positiv utveckling både var gäller befolkning, arbetslöshet och företagande. Så här samanfattar man bilden av Sundsvall:

"Sundsvall placerar sig på plats 18 i NAI Svefa Fastighetsindex vilket är tre platser bättre än vid vårens mätning. Förklaringen ligger i en tillväxt såväl i befolkning som i näringslivet. Nytt transportcentrum planeras i området Tunadal-Korsta-Ortviken, den största satsningen på näringsliv och miljö i Sundsvall på länge."

Det har känts redan från våren att Sundsvall är på rätt väg. Ett nytt ledarskap har givit ny energi åt alla som ser potentialen i Norrlands Huvudstad. Det är roligt att som kommunalråd få utveckla Sundsvall!


(S)traffskatt på ungdomars jobb

Socialdemokraterna riktar i sin alternativa budget en rad hårda törnar mot ungdomar som är arbetslösa. Genom att fördubbla deras arbetsavgift och säga nej till att sänka kostnader för restaurangbranschen, som är en av de branscher där många unga kan få jobb blir det sannerligen inte lättare att få jobb som ung.

Det är inte genom att göra ungdomars arbete dyrare som det skapas fler jobb!


Det går bra i Sundsvall

Har just läst igenom uppföljningen av kommunens verksamhet och ekonomi för månaderna januari till augusti. Även om det är turbulent i omvärlden, så tuffar det på bra i Sundsvall. Alla fem ekonomiska mål verkar kunna nås, de flesta uppdrag som vi givit i vår budget är påbörjade (15 är helt genomförda, några delvis medan ett fåtal kommer att ta längre tid än planerat).

Det är helt enkelt en delårsrapport som inte har något större nyhetsvärde. Det flyter på bra i vår kommun - och när det går som det ska brukar det betyda "inga nyheter". Och ibland är i "inga nyheter" detsamma som bra nyheter! 


Under måndagens kommunfullmäktige kom den allmänpolitiska debatten till stor del att handla om huruvida vi ska benämna Sundsvalls invånare som kunder eller medborgare. Debatten har på många sätt spårat ur då det för oppositionen bara verkar finnas et

Under måndagens kommunfullmäktige kom den allmänpolitiska debatten till stor del att handla om huruvida vi ska benämna Sundsvalls invånare som kunder eller medborgare. Debatten har på många sätt spårat ur då det för oppositionen bara verkar finnas ett alternativ - medborgare, och absolut inte kunder. För oss i majoriteten är alla Sundsvalls invånare medborgare vilket innebär att man har både rättigheter och skyldigheter.

Men alla människor har inte i behov av samma typ av skola, vård, omsorg eller kultur och fritidsarrangemang - speciellt inte allt på samma gång. Därför är det viktigt att man preciserar begreppen när det gäller medborgarnas kontakter med kommunen.

För medborgare kommer man alltid att vara, men det vi i Koalitionen vill understryka är att när en individ eller ett företag behöver kommunens tjänster skall denne behandlas som en kund, med allt vad det innebär av god service, vänligt bemötande och ett professionellt hanterade av ärendet. I de fallen blir medborgarbegreppet för luddigt.

Koalitionens ambition är att i Sundsvall ska det vara enkelt att starta och driva företag, det ska inte vara krångligt att få bygglov, man ska kunna välja skola fritt och när det gäller hemtjänst och omsorg ska man själv kunna välja utförare utefter varje individs behov. Men självklart ska allt finansieras gemensamt via skattsedeln. Med detta följer att samtliga anställda inom Sundsvalls kommun har kundfokus eftersom varje enskilt ärende är unikt, och bör behandlas därefter.

Därför är det oroväckande att ta del av den syn Socialdemokraterna har på vårt införande av ett kundperspektiv och framförallt på våra företagare i vår kommun. Under den allmänpolitiska debatten yttrade Oppositionsrådet Peder Björk (S) ordagrant följande från talarstolen:

 "Självklart är det inte kunden som är viktigast för en affärsman, utan det är ju butiken. Den egna verksamheten kommer aldrig riskeras av en butiksägare bara för att tillfredsställa en kunds behov. Tvärt om, så kommer butiksägarna till varje pris att värna sitt eget och försöker snarare skapa behov, än att tillfredsställa de som finns."

Det visar tydligt på vad han har för bild av företagare och det kan i sin tur vara en förklaring till varför Sundsvall har legat så långt ner på näringslivsrankningarna. Peder Björk avslutade sitt anförande med att berätta om den kampanj Socialdemokraterna startat som går under parollen: "Jag vägrar vara kund", till detta har de tryckt knappar som de alla bär för att understryka budskapet ytterligare.

Vi anser att Peder Björk visar bristande respekt för företagare i allmänhet och även på en trångsynthet vad gäller Sundsvalls invånare. Peder Björk borde be alla Sundsvalls företagare om ursäkt och i synnerhet gäller detta alla Sundsvalls duktiga människor som arbetar inom handeln. En näring som är mycket viktig för Sundsvalls utveckling!

Vi vill inte att denna diskussion ska urarta i någon pseudodebatt, där begreppen medborgare och kund ställs mot varandra. Vi anser att oavsett om man är medborgare i Sundsvall, eller om man har en kundkontakt med kommunen så förtjänar man en högre nivå på den politiska debatten. Dags att ta bort den röda spaden ur sandlådan och börja behandla våra medborgare och kunder med den respekt man förtjänar.

(inlägget är en debattartikel av mig och Magnus Sjödin (M) i ST)