Stoppa våldet i svensk fotboll

Det skulle ha blivit en fotbollsfest för alla fotbollälskare. Två allsvenska topplag, i ett härligt skånederby. Men så bestämde sig några vandaler för att förstöra allt. Ett knallskott kastades in nära en spelare och en person sprang in på planen för att slå och knuffa spelaren.

Helt riktigt bröt domaren matchen. Festen blev förstörd.

Detta är andra gången i år en match får avbrytas i allsvenskan. Förra månaden var det Syrianska mot AIK som utsattes för raketskjutning av vandaler.

Notera: Jag vägrar skriva ordet supporter. För det är inte supportrar. De är idioter!

Efter den förra händelsen så ropades det på krafttag från olika håll. Fotbollsförbundet ville lägga ansvar på samhället, medan andra ville lägga ansvaret på fotbollsklubbarna. Jag tillhör den senare kategorin. Klubbarna har ansvar för sina matcharrangemang, och de måste ta det fullt ut (därför är det också rimligt att Polisen tar betalt för extra omkostnader i samband med matcher). Självklart är det en svår uppgift att ha översikt över säg 30 000 personer. Men ingen annan än de som står för arrangemanget kan ta det ansvaret. Så är det.

I andra länder, där man har haft stora bekymmer med våld, så har man lyckats vända kulturen. England är ett exempel, där man bestämde sig för en noggrann övervakning av arenorna under match, vilket har stävjat våld och stök. Vilken lösning som är rätt för de svenska klubbarna måste de själva bestämma. Men våldet måste stoppas. Idrott ska vara festligt och folkligt!


Toppnivåmöte i Bryssel

På  måndag är jag på plats i Bryssel för ett svenskt toppnivåmöte på EU-nivå. Tillsammans med europaminister Birgitta Ohlsson, EU-kommissionen, parlamentariker, ledamöter i regionkommittén med flera ska vi diskutera aktuella frågeställningar. Exakt hur agendan ser ut vet jag  i skrivande stund inte, men det är både bra och viktigt att vi samlar oss för att prata ur det svenska perspektivet . Jag har också bokat in en träff med Mid Sweden Office, som arbetar på plats i Bryssel för kommunerna och landstingen i Västernorrland och Jämtland.
Mitt uppdrag är att spela in den lokala nivån i samtalet, något som är viktigt. Faktum är att två tredjedelar av de beslut som vi fattar i Sundsvalls kommunfullmäktige påverkas av bestämmelser i EU. Det är ofta inte till någon nackdel. Men icke förty är det viktigt att vi spelar in våra ståndpunkter från svenskt håll tidigt i beslutsprocessen.
Sundsvalls kommun har en roll att spela i EU, om vi själva vill det. För detta behövs ett strategiskt deltagande i olika nätverk, baserat på en prioritering över vad vi vill påverka och uppnå. En sådan strategi har saknats under många år, och behöver därför skapas. Vi kommer att starta ett sådant arbete efter sommaren.

Inget nytt om Sverigedemokraterna

I går skrev Dagbladet om att Sverigedemokraterna inte direkt gjort något väsen av sig i kommunen efter valet. Trots fyra mandat, arvoderad gruppledare och tillgång till politisk sekreterare deltar man knappt i någon enda debatt. Jag är inte förvånad. Sverigedemokraterna i Sundsvall, och i de flesta andra kommuner jag känner till, har inte något politiskt arbete eller politiskt program. Detta måste vara en besvikelse för de väljare som röstat på dem. Det är också en bekräftelse på den fattiga politik partiet står för. Och det är inte något nytt.


Sundsvall tar plats

I dag sammanträder Sveriges kommuner och landstings beredningar. För de flesta medborgare är det kanske inte någon särskilt känd organisation. Men det är trots det en viktig organisation. SKL är den gemensamma organisationen för alla kommuner, landsting och regioner i landet. Man är den centrala arbetsgivarorganisationen, remissinstans gentemot staten och en viktig aktör på den Europeiska arenan. SKL är också i sina bästa stunder en tankesmedja för utveckling av våra verksamheter hemmavid..

Därför är det roligt att se den breda representationen från Sundsvall. Själv är jag vice ordförande för den Internationella beredningen från och med denna mandatperiod, efter att tidigare varit verksa inom demokratiområdet bland annat. Andra som är i huset i dag är Ingeborg Wiksten (FP), Else Ammor (M), Per Wahlberg (M) och även Peder Björk (S). Det är fler sundsvallspolitiker än tidigare, i alla fall så länge jag varit aktiv. Det är bra för Sundsvall!


Vägförbättringar i Sundsvall

I dag skriver Sundsvalls Tidning om en av de satsningar som vi valt att göra i kommunen sedan vi kom till makten i höstas. Vägarna är ett av de stora svarta hål som vi dras med i Sundsvall. Det sätt som vägarna har hanterats av tidigare styre är närmast obegripligt. Det uteblivna underhållet uppgår till hundratals miljoner. Samma sak gäller  - tyvärr - med kommunens fastigheter. Samtidigt planerade  de röda politikerna för nya arenor...

67 miljoner är mer än vad som brukar satsas. Jag hoppas det kommer märkas, men framför allt att vi börjar få vägar som håller och är farbara, gångbara och cykelbara!


Grattis till SM-guldet Dragons!

Stort grattis till SM-Guldet Sundsvall Dragons. Härligt att vi har svenska mästare i vår stad. I morgon firar vi mästarna på Stora Torget. Välkommen allesammans!a


Röda dunster om Sundsvall

Vänsterpartiets företrädare i Sundsvall påstår i en debattartikel att de vill satsa på skolan i Sundsvall. Sanningen är dock att de vill genomföra besparingar i tjugomiljonersklassen på detta område. Det är beskedet från deras budgetförslag, bara att läsa innantill för vem som helst. Våga stå för er politik, bästa vänsterpartister - och ha kurage att beskriva konsekvenserna av era förslag i stället för att sprida röda dunster!
Skolan i Sundsvall har en tuff ekonomisk situation. Trots att vi omedelbart stoppade de politska besaringar som de rödgröna partierna var på väg att genomföra och på marginalen till och med höjde elevpengen finns behov av omställning och anpassning. På grund av tidigare underskott har vissa skolor det tuffare än andra.
Under mandatperioden är vår plan att kunna förstärka skolans ekonomi, och då framför allt de delar som går till undervisning.

Dags för ett bättre företagsklimat

I dag redovisade Svenskt Näringsliv sin senaste kommunranking. För Sundsvall var det återigen nedslående läsning. 194 plats är alldeles för dåligt, även om det var sex placeringar bättre än i fjol. Ma nkan bara konstatera att arvet efter Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är allt annat än bra när det handlar om företagsklimat.

Från koalitionen satsar vi nu för att skapa ett bättre klimat för företagandet. Genom skapande av Sundsvall Business Region, tillsättandet av en näringslivschef, genomförandet av konkurrensutsättningsprogram och införandet av valfrihetsreformer öppnar vi och moderniserar vi Sundsvall på detta område. Det tror jag kommer ge både fler företag och fler jobb!

På tal om fler jobb så var det roligt att läsa om småföretagsbarometern, som ger hopp om 1200 nya jobb i länet. Alliansens politik ger resultat, det är tydligt!


Mitthem ska äga hyresrätter

I dag har kommunfullmäktige konstaterat att Mitthem ska ägna sig åt hyresrätter, inte andra saker. Beslutet föregicks av en lång debatt, med brösttoner från den röda oppositionens företrädare. Men vad är då skillnaden mellan de båda förslagen?

De röda partierna vill låta Mitthem bygga något som kallas ”ägarlägenheter” till ett pris av 2 till 4 miljoner kronor styck på Norra Kajen.

Vi i Koalitionen beslutade i stället att ge Mitthem i uppdrag att utreda förutsättningarna för att bygga hyreslägenheter där.


Glöm inte att rösta

Förra valet var inte bara rekordjämnt. På flera håll - bland annat här i Sundsvall - avgjordes hela valutgången av en eller bara en handfull röster. Men det var inte bara jämnt.  Det gick också till historien som det kanske struligaste och stökigaste. Därför måste valet nu göras om på två platser. Dels i Västra Götaland, där röster försvann, dels i Örebro där man räknade felaktiga röster. Som valmyndigheten skriver hade Socialdemokraterna aktiviteter som inte var tillåtna, bland annat vid Mona Sahlins besök.

Den 15 maj är dagen för omvalet. Men redan från den femte maj kan man förtidsrösta i Sundsvall. Det gör du i kommunhusets reception. Gör det. Ta vara på dina rättigheter!