Bra att trollen försvinner

I dagarna har både Expressen och Aftonbladet meddelat att de inte längre tillåter anonyma kommentarer på sina hemsidor. Jag tycker det är bra. Mycket bra. Möjligheterna att skriva anonymt har lett till ett kraftigt förråat tonläge, där personangrepp, rasism och sexism frodas. Det leder inte till något bra, och inte heller för det debatten framåt!

Självklart ska det vara möjligt att föra fram åsikter under pseudonym. Det är ibland nödvändigt, för att  människor ska våga delta i en debatt, t ex på tidningarnas insändarsidor. Men att, helt anonymt, kunna vräka ur sig hat, är en helt annan sak. Här har jag länge tyckt att tidningarna varit för flata i sitt tillåtande av kommentarer.

Om skribenter på Internet, likväl som i tidningarna, måste ta ansvar för vad de uttrycker så tror jag att vi snabbt kommer få se ett mycket bättre tonläge. Inte på det sättet att debatter kommer försvinna, utan genom att de börjar handla om just den sak det handlar om. Det välkomnar jag!


Succéstart för Hundringen

I dag skriver Sundsvalls Tidning att 760 personer redan efter två veckor har köpt det nya, billigare, busskortet för pensionärer: ”hundringen”. Jag är inte förvånad över att det blivit en sådan succé. Det är roligt när vi kan genomföra positiva satsningar som gynnar både våra äldre och vår miljö!

Prideparaden 2011

I helgen gick årets Prideparad av stapeln i Sundsvall. Självklart gick jag med i den. Det var både roligt, soligt och viktigt! För mig handlar deltagande i Priden om att stå upp för mänskliga fri- och rättigheter som är klassiskt liberala. Varje människa har rätt att vara den de är, utan fördömanden från samhället. Sexuell läggning ska inte spela någon roll, helt enkelt!

Sverige är ett av de länder i världen där homo-, bi- och transsexualitet är mest accepterat. Det ska vi alla vara glada över. Men trots det anmäls det årligen många hatbrot p.g.a. sexuell läggning och många personer känner sig fortfarande tvungna att dölja sina känslor på grund av oro för omgivningens reaktioner om de "kommer ut".

Därför är Priden fortfarande viktig, som en manifestation för öppenhet och tolerans. Därför var det också roligt att vi var drygt 400 personer som deltog i paraden!


Vi debatterar gärna

Häromdagen skrev lokaltidningarna om de politiska debatterna på Drakbåtsfestivalen. Tyvärr hade arrangörerna lottat att Folkpartiet och Miljöpartiet skulle mötas på lördagen

Våra partier ingår ju som bekant i den styrande majoritetn i Sundsvall (och landstinget). Därför var det aldrig aktuellt att våra två partier skulle debattera mot varandra. Hade vi dock lottats mot något parti i oppositionen hade jag gärna tackat ja till debatten, det är oftast både roligt och informativt med sådana.

Förhoppningsvis faller lotten annorlunda nästa gång!


Några sommarreflektioner

Åter efter en skön sommarsemester finns det många reflektioner att göra. Självklart är det händelserna i Norge, sprängdådet i Oslo och massakern på Utöya som är det jag kommer att tänka på först av allt. Det finns inte tillräckligt med ord för att beskriva känslorna efter detta vansinne. Norges statsminister Jens Stoltenbergs budskap är kanske det viktigaste: Vi måste möta detta med mer demokrati och mer öppenhet! Precis så ska vi också göra.

Därför kändes det viktigt (och roligt) att sista helgen i juni besöka Liberala ungdomsförbundets kongress i Landskrona. Ungdomar som är engagerade och brinner för vårt samhälle. Vilken kraft de är! Den går inte att stoppa!

Nu närmar sig hösten, med många viktiga utmaningar för Sundsvall och Sverige. Den ekonomiska turbulensen har fått ny fart internationellt. Då känns det bra att både vårt land och vår kommun har en stabil ekonomi. Standard and Poors höjde under våren sitt kreditbetyg för Sundsvall!

I går kväll satt jag på läktaren när Giffarna slog Landskrona med 2-0 och tog sin sjunde raka seger i Superettan. Bra spel. Och tryggt! Nu hoppas jag vi slipper en ny ”gif-höst”. Både på fotbollsplanen och i övrigt!