Efter valet, vardag igen

Tillbaka i vardagen efter valrörelsen börjar rutinerna återkomma. I går var det sammanträde med kommunfullmäktige. Snabbt möte med få ärenden på dagordningen. Lite galghumor i talarstolen från Janne Sellén, centerpartist som nu får lämna kommunfullmäktige efter sisådär 30 års tjänstgöring.

Det enda ärende som väckte lite diskussion på mötet var förslaget från Björn Hallström (C) att låta ersättarna i kommunfullmäktige delta i debatterna. Jag föreslog samma sak för några år sedan, med lika nedslående resultat som vid gårdagens möte. Förnyelselusten var nämligen minimal även denna gång, och de drygt 40 personer som förväntas befolka ersättarbänkarna vid 40 möten de kommande åren kan bespara sig inköp av halstabletter för att linda sina halsar efter inlägg i kommunala frågor, ty de förväntas stillatigande åhöra debatten utan eget deltagande.

Jag förstår inte vitsen av att både bjuda in, utbilda och utbetala ersättning till personer som seda, n inte får delta i diskussionen om kommunala framtidsfrågor!

Det har varit mycket prat om Sverigedemokraterna efter valet. Självklart är det så, för första gången har vi fått ett främlingsfientligt parti med rötterna i den svenska nynazismen i riksdagen. Jag kan ändå inte låta bli att notera att just i Sundsvall gjorde de ett sämre val i kommunvalet än i riksdagsvalet (ungefär 20 % sämre). En förklaring tror jag faktiskt är att de har suttit i kommunfullmäktige en mandatperiod och sundsvallsborna har sett vad partiet går för i verkligheten. Sverigedemokraterna har inte bidragit till att förbättra Sundsvall eller ens riktigt engagerat sig för vår kommuns utveckling heller.

Mer om valet lär det komma, både från mig och andra. Detta skrivs på tåget mot Stockholm, och en konferens om just valet som SCB anordnar.


Rösta och sätt ditt kryss!

I dag är den stora valdagen. Genom din röst kan du bestämma hur Sundsvall, Landstinget och Sverige ska utvecklas i framtiden. Jag vill sammanfatta mina och Folkpartiets viktigaste frågor. Jag hoppas att du tar vår valsedel, och sätter ett kryss framför mitt namn. Du hittar mig på plats nr 1 på kommunsedeln och plats nr 2 på riksdagssedeln.

Lägg ner landstinget!
Min viktigaste fråga i riksdagsvalet. Landstingen har spelat ut sin roll. Avskaffa dem och låt staten få ansvar för sjukhusen. Då får vi en vård som är bättre, mer jämlik och mindre byråkratisk! Tycker du som jag, då ska du sätta ett kryss för mitt namn på riksdagsvalsedeln (plats nr 2)

Satsa på skolan - inte spara
Skolan kan bli bättre i Sundsvall. Men då krävs att vi ger elever och lärare bästa förutsättningar att utvecklas. Tyvärr väljer de rödgröna partierna att spara på skolan, trots att kunskapsresultaten sjunker. Med Folkpartiet så ökar skolans resurser!

Slå samman Sundvall och Timrå till en kommun
Vi vill skapa Norrlands starkaste kommun. Ta bort gränsen som bromsar utvecklingen. Håller du med? Då ska du välja Folkpartiet. För det är bara vi som driver denna fråga i valet!

Stoppa sjukhussåpan
Det som hänt på Sundsvalls sjukhus skulle platsa i en tv-såpa. Folkpartiet vill ge sjukhusen en ny ledning, personalen arbetsro och återskapa förtroendet för vården.


Slå samman Sundsvall och Timrå till en kommun

I dag presenterade jag folkpartiets spurtkampanj inför valet, där frågan om kommunsammanslagning mellan Sundsvall och Timrå sätts i fokus.

I dag redovisade också Sundsvalls Nyheter en opinionsundersökning (genomförd av SKOP) som visar att hela 65 % av de tillfrågade tycker att Folkpartiets förslag om sammanslagning är bra eller mycket bra. Det här är en framtidsfråga som måste debatteras. Vi har därför utmanat (S) på debatt. Jag är nämligen orolig för att de inte kommer att kunna komma överens i den här frågan. Alldeles nyss sade t ex (S) i Timrå nej till en folkomröstning om en eventuell ny regiongräns ska gå mellan kommunerna eller inte.

Vi har också i dag lämnat in motioner i de båda kommunerna, där vi vill förbereda för en folkomröstning i god tid inför nästa val.

Det är dags att ta bort gränsen mellan våra kommuner som hindrar utvecklingen. Tillsammans blir vi bättre. En sammanslagning skulle lägga grunden för Norrlands starkaste kommun!

 


De rödgröna vill stänga Domsagatisdags debatterade jag Domsagas framtid med Kultur- och Fritidsnämndens ordförande, Kim G Ottosson (V). Då slirade hon betydligt på beskeden om framtiden för Domsaga. Det var uppenbart att hon inte ville stå för majoritetens politik.

När kommunalrådet Peder Björk utfrågades i Sundsvalls Tidning är han betydligt mer rak Domsaga ska inte finnas kvar i sina nuvarande lokaler. Det visar sig alltså att de rödgröna vill stänga Domsaga. De vill bara inte berätta om det innan valet!

Jag vill därför ställa två frågor till majoritetens företrädare, t ex Kim G Ottosson eller Peder Björk.

-> Varför vill ni inte tydligt berätta att ni vill stänga Domsaga?
-> När kommer ni att stänga Domsaga?

Svar mottages med fördel innan valdagen!


Stoppa Lars Ohly

Det finns de som verkligen tror att Vänsterpartiet har förnyat sig. Men för många moderna medlemmar i detta gamla kommunistparti måste kvällens tv-utfrågning av Lars Ohly ha varit ett chockartat uppvaknande.

Han ville inte svara på vem som ska skydda flickornas skolgång i Afghanistan efter att han dragit tillbaka de svenska militära styrkorna (talibanerna sprängde och stängde 450 skolor och sköt bokstavligen ihjäl flickor som gick i skolan innan de stoppades).

Svar hade han däremot på frågan om vad man ska göra med föräldraledigheten. Sju månader hemma för modern maximalt. Och om barnet fortfarande ammar så är det bröstpump som gäller!

Att han sedan inte lyckades reda ut varför han vill sänka skatten för miljonärer men höja den för de med sämst inkomst var kanske inte så förvånande. Däremot var det trist att han vägrade berätta vilka skatter han vill höja i övrigt, trots att han så uppenbart är sugen på att komma med en rejäl skattechock.  På den knappa timmen fick han dessutom ta flera gånger ta tillbaka saker han tidigare sagt och vid inte mindre än fem (!) tillfällen konstaterade han att de rödgröna inte var överens.

Allt detta var goda argument till kvällens slutsats: Lars Ohly ska inte sitta i någon regering!

PS: Tydligen så är hans favoritministerpost den som utrikesminister (hur man nu kan komma på den befängda tanken att sätta en kommunist på den posten). Läs gärna
DN:s artikel om vänsterns syn på omvärlden om du trots kvällens utfrågning fortfarande funderar på att lägga din röst till vänster!


Spännande opinionsläge i Sundsvall

I dag kom en otroligt intressant opinionsmätning för Sundsvalls kommun. Det är Sundsvalls Nyheter som låtit SKOP undersöka läget mellan partierna och blocken med några veckor kvar till valet. Utfallet är nästan osannolikt spännande: Det skiljer 0.4 (!) procent mellan Alliansen och de rödgröna.

Tre partier går framåt, Folkpartiet som får positiva 9,8 %, Moderaterna och Miljöpartiet. Övriga partier går bakåt. Socialdemokraterna har tappat hela 7,2 % jämfört med det senaste valresultatet .

Nu säger så klart de som tappar i mätningen att ”det är bara en mätning” medan vi som går framåt är glada över vårt utgångsläge inför valspurten. Över 701 personer blev kontaktade av SKOP, så visst finns det ett gott underlag för bedömningen!

Det ser onekligen ut som att de rödgrönas styre av Sundsvall inte uppskattas av sundsvallsborna. Den dåliga ordningen på ekonomin, kopplat till stora och dyra byggnadsprojekt, de interna stridigheterna, bristen på ledarskap (tre kommunalråd på fyra år!) och inte minst sjukhusfrågan har satt djupa avtryck hos många sundsvallsbor.

Men. Valet avgörs inte förrän den 19:e september och mycket kan hända, både för enskilda partier och för de båda blocken. Därför är det viktigt att alla sundsvallsbor går och röstar, och ser till att vi får den utveckling för Sundsvall som är allra bäst. Alliansens fyra partier står för ett bra alternativ. Vi är eniga och energifyllda inför utmaningen att leda Sundsvall. För en sak är säker: Sundsvall kan bättre!


Lönesatsning på lärarna samt fortbildning för lärare och omsorgspersonal

Det är avgörande för Sundsvall att ha kompetent personal, som med glädje och stolthet jobbar för att göra vår kommun bättre. Under de senaste åren har arbetsplatserna inom kommunen präglats av oro och drabbats av neddragningar.

Vi har från Allians för Sundsvall tidigare presenterat satsningar för att vända nedrustning till utveckling. Totalt föreslog vi i vår Mål- och resursplan ökade anslag till barn- och utbildningsnämnden med 114 miljoner och till socialnämnden med 173,5 miljoner kronor. Vi vill dock gå vidare med strategiska förbättringar, då vi bedömer att det finns ekonomiskt utrymme för detta. Tillsammans har vi därför, vid en pressträff på förmiddagen, föreslagit nedanstående satsningar, utöver det som tidigare presenterats.

Lärarlönerna höjs med totalt 45 miljoner kronor
En bra lärare kan förändra livet för ett barn. Därför är det viktigt att läraryrkets status höjs så att det är ett framtida mycket attraktivt yrke.

Inom ramen för kommunens lönebudget finns utrymme till en lokal satsning på lärarlöner. Vi vill därför prioritera lärarlönerna, för att lyfta dem till en nivå som gör oss attraktiv som arbetsgivare. Den extra lönesatsningen avser perioden 2010-2012.

Fortbildning av lärare och förskollärare motsvarande 1500 kronor per anställd
Redan i Alliansens mål- och resursplan öronmärktes två miljoner kronor för bland annat fortbildning av lärare. Vi förstärker nu den satsningen med 4,5 miljoner kronor. Det innebär cirka 1500 kronor per individ om man slår ut summan på antalet tillsvidareanställda. Satsningen gäller för 2011.

Fortbildning för omsorgspersonal motsvarande 1500 kronor per anställd
Även i den kommunala omsorgen är personalens arbete avgörande för den kvalitet och service som våra äldre och andra i behov av samhällets stöd möter. Vi vill därför göra en extra satsning på fortbildning av kommunens omsorgspersonal, motsvarande 1500 kronor per anställd. Satsningen gäller för 2011.