Stora planer och sänkta taxor

I dag har vi haft "premiärmöte" med kommunstyrelsens arbetsutskott, och mitt första möte som ordförande för detsamma. Två saker kändes extra roliga att vi kunde besluta om:

En ny översiktsplan ska arbetas fram för Sundsvall. ÖP:n är det viktigaste styrdokumentet när det gäller hur vår kommun ska utvecklas när det gäller själva samhällsplaneringen. Var ska det kunna etableras småindustrier, var ska de nya bostadsområdena växa fram m.m, m.m. För min del ser jag detta arbete som ett otroligt tillfälle till samtal med sundsvallsborna, och jag ser det som extra viktigt att kommunen gör ansträningar till en aktiv dialog också med personer som alltför sällan deltar i samhällsdiskussionen eller ens röstar. Med ny teknik, en öppen inställning och en hög ambition tror jag vi kan använda arbetet med ÖP:n till att utveckla Sundsvall på flera nivåer.

Avfallstaxan sänks nästa år. Det är inte några stora summor vi talar om - 90 kronor för ett normalhushåll - men det känns ändå roligt när taxor och avgifter kan sänkas. En effektiv kommun ska inte ta ut mer i avgifter, skatt eller taxor än vad som är nödvändigt!


Bil, buss, tåg och pengar

Startade dagen med en biltur till Kramfors och ett seminarium om framtiden för kollektivtrafiken Det händer två stora saker nästan samtidigt för vår räkning: En ny lagstiftning och en ny upphandling. Allt ska vara på plats 2012. Det finns en del klurigheter att fundera kring, men eftersom vi har en plan att förbättra det kollektiva resandet i Sundsvall så ser jag fler möjligheter än problem att handskas med..

Eftermiddagen ägnades åt att jobba med kommunens kommande budget. Socialdemokraterna jobbar just nu hårt med att sprida en bild av att den kommunala ekonomin var mycket god när de förlorade makten. Sanningen är väl inte riktigt så enkel. På den kommunala sidan var det ett bra plus, i stort sett tack vare bidrag från regeringens politik och ökade skatteintäkter tack vare arbetslinjen.

Men det finns ett stort problemområde som kraftigt påverkar den kommunala ekonomin, och det är hur de kommunala bolagen har skötts. För någon vecka sedan varslade Sundsvall Energi om uppsägningar och dessutom får vi ärva kostnaden för alla arenor som byggts. Totalt mellan 40 och 50 miljoner kronor som ska betalas varje år...

Rent konkret: Tidigare har vi kunnat räkna med inkomster från bolagen på över 30 miljoner. Nästa år sitter vi med kostnader på mellan 40 och 50 miljoner. En differens på i värsta fall 90 miljoner kronor. Så välskött var kanske inte kommunkoncernens ekonomi ändå...

Nu på kvällen tågar jag mot Stockholm och Folkpartiets partiråd, som jag ska leda tillsammans med Ulrika Landergren från Kungsbacka. Valanalys och val av nya vice ordföranden för partiet står på dagordningen. Viktiga och roliga diskussioner/beslut.

Lite ironiskt var det att i SJ:s kundtidning Kupé läsa att man skulle kunna ringa och berätta att man är i tid. Samtidigt som tågvärden meddelar att vi på grund av en trasig växel måste åka över banbården i Gävle... Tröstar mig med en ovanligt god platslådelasagne och funderar stillsamt på hur det ska bli när vinern verkligen slår till på allvar!


Landslagshockey i Sundsvall

Har i dag fått nöjet att inviga den landslagsturnering för J18 som spelas i Sundsvall i helgen. Sverige, Schweiz, Finland och USA är de fyra länder som gör upp om segern. Många spelare, många ledare och väldigt många talangscouter är på plats. Runt 100 stycken väntas följa varje passning, skott och tackling.

Otroligt roligt för Sundsvall att vara värd för denna turnering, och en rejäl fjäder i hatten för Sundsvall Hockey att få arrangera turneringen (och fått mycket beröm redan första dagen).

Undrar hur många av de som vi i helgen kan se i Gärdehov som vi framöver får se i NHL, Eliterien och i OS. Ni som har ett par timmar över, ta chansen att få en förhandstitt på de som kan bli morgondagens stjärnor!


Stockholm, demokrati och Milko

Dagen har ägnats åt möte i Stockholm, där jag är vice ordförande för Sveriges Kommuners och Landstings demokratiberedning. Att utveckla demokratin, och inte minst att höja valdeltagandet, är en otroligt viktigt och spännande uppgift. Just valdeltagandet är viktigt, eftersom det är ett friskhetstecken på grunderna för vårt politiska system. När  man går och röstar så har man - minst - tre grunder att stå på:

1) Man har kunskap om valet och om politiken.
2) Man har självförtroende och vet att min röst spelar roll
3) Man har tilltro till samhället och är beredd att välja vilka personer och partier som ska få förtroendet att företräda sig under tiden fram till nästa val.

På måndag ska jag tala om detta på Mänskliga Rättigheter-dagarna i Örebro.

Samtidigt, på hemmaplan, har mina kommunalrådskollegor i dag besökt Milko, som hotas av nedläggning trots att Arla är beredda att köpa fabriken. För oss är det viktigt att lyssna till de anställda och till facket på arbetsplatsen. Vi kommer även att ta kontakt med företagsledningen för att se hur de tänker. Självklart vill alla att arbetstillfällena och verksamheten ska finnas kvar. Och även om det inte ligger i händerna på kommunen att bestämma slutresultatet tänker vi engagera oss för att så ska bli fallet!


På väg mot det nya

Så har snön kommit och lagt en ny färg på marken, och markerat att en ny årstid inträtt.

Samtidigt så har något nytt hänt i Sundsvall. För första gången kommer vår kommun att ledas av en politisk majoritet av annan färg än det socialdemokratiskt röda. För många kommer det att vara ovant, men för de flesta i Sundsvall är det precis vad man har önskat, för så har man röstat. Allianspartierna var betydligt större än (S) i valet, och när Miljöpartiet valde att samarbeta med oss så råder det inte någon tvekan om att det finns ett starkt folkligt stöd för en ny politik.

I måndags valdes jag till kommunstyrelsens vice ordförande, med titeln kommunalråd. För Folkpartiet är det en historik framgång. För mig är det en stor glädje och stor utmaning.

Nu pågår arbetet med att ta fram en mål- och resursplan för kommunen de kommande åren. Det är ett intressant arbete, där jag hoppas och tror att Folkpartiets politik kommer att synas i flera praktiska förslag. Att vara i majoritet inom politiken handlar ju om att genomföra bra saker och ideer. Sådana har vi många av!

Budgeten ska vara inlämnad i slutet av november, så det är bråda arbetsdagar. Och samtidigt med det ska alla praktiska detaljer lösas i form av datorer, nycklas, rumsbyte m.m. Men tack vare duktiga tjänstemän så löser sig sådana saker på bästa sätt. Fast jag måste erkänna att det känns ovant att kunna be andra om hjälp med sådant man gjort själv förut. Bara sådant som att kunna få hjälp att ordna fram en bil när man ska iväg på ett möte, för att ta ett exempel från idag.

Mycket nytt har kommit i Sundsvall de senaste dagarna. Och i kväll hoppas vi på mer av det slaget. Då håller jag tummarna för GIF (Sundsvall) så klart!