Bra för barn och unga

Regeringen berättade i dag om en del av de förslag som man kommer lägga i vårbudgeten som berör barn och ungdomar. Mycket är bra. Mycket bra till och med.

* 15 000 sommarjobb är precis vad som behövs när ungdomsarbetslösheten är så pass hög dom den är. 

* Sommarskola erbjuds fler och ökar chansen att läsa upp betyg för att komma in på gymnaiset.

* Flerbarnstillägget höjs för barnfamiljerna.

Att det kan göras reformer är tack vare den relativt goda ekonomin i statens finanser. Det lönar sig att hålla ordning på kronorna, och vi ska vara glada över att Sverige lyckats, relativit, sett så bra i jämförelse med andra länder!

Det ska bli intressant att se hur effekterna blir för Sundsvall kommun. Vi har tidigare fått väldigt stora och viktiga tillskott till vår kommun av staten. Nu verkar det som att vi får ytterligare möjligheter att utveckla verksamheten, tack vare Alliansens politik. Bra!


Mer väg och järnväg i Sundsvall

Regeringen har i dag presenterat sin satsning på infrastrukturen i landet. För Sundsvalls del nämns Tunadalsspåret och för länet är det en ökning av medlen för länstransportplanen med 50 % till totalt 696 miljoner kronor.

Det är självklart välkomna satsningar!

Tunadalsbanan är viktig för satsningen på ett logistiknav och därmed för utvecklingen av regionens näringsliv. Att det behövs anslag för länets vägar ser vi inte minst den här årstiden när alla skador efter vintern visar sig.

Totalt har regeringen gjort viktiga satsningar den här mandatperioden, även om behoven är nästan oändliga. Men framför allt beskedet OCH PENGARNA till en ny E4 är otroligt bra och viktigt. Sedan får vi jobba mer med en sänkning av järnvägen genom stenstan. Annars får vi en omöjlig situation när tågen börjar rulla efter Botniabanan.

Det går inte att inse skillnaden mellan Alliansregeringen och Socialdemokraterna. Alliansen bygger vägar och järnvägar. Socialdemokraterna pratade om dem. Och just när det handlar om infrastruktur är det skönt när det blir verkstad, i stället för snack.


En timme för jorden

Så var Earth Hour avklarad. Vi var med. Det känns bra att inte bara prata om energifrågor, utan också visa i en gemensam aktion med många tusen andra personer vad man tror på. En tycker det är töntigt. Det får de gärna tycka. Jag gör inte det!

Energi ska användas smart och till rätt saker. Att slösa är aldrig bra. Inte på det här området heller.

Men. Vi ska inte dra oss för att använda energi när det verkligen behövs. Och vi ska inte be om ursäkt för att vi har fabriker som sysselsätter tusentals personer och industier som utgjort grunden för hela den svenska ekonomin i över 100 år.

Ibland kan man - när man lyssnar på politiska företrädare - få känslan av att vi inte ska kvar dessa företag och jobb. Miljöpartiet har någon gång sagt det rätt ut.Fabriker som Kubal ska stängas. Det är målet med deras politik.
Då ryser jag.

För det är en sak att slösa bort energi och en helt annan sak att använda det till viktiga saker. Det är inte samma sag att stänga av lampan när man lämnar rummet, som att stänga en fabrik!

Därför kändes det extra bra att vara med Earth Hour i dag. För att visa att energislöseriet ska upphöra. Men också för att manifestera behovet av en smart och framtidsinriktad energipolitik som inte hotar alla arbetstillfällen på Kubal, Ortviken och den övriga svenska basindustrin.

Förslag för att hjälpa barn som mår dåligt

I dag berättar vi i Folkpartiet och Allians för Sundsvall om vad som behövs för att barn som mår dåligt i skolan ska få snabbare och bättre hjälp. Samla resurserna, och skjut till pengar så att det kan anställas bland annat kuratorer.

Vi vet att fler barn mår dåligt, jag har bloggat om det för någon dag sedan. Nu berättar vi lite om de lösningar vi har. Tillsammans med förslaget till ny skollag, som tydliggör elevernas tillgång till elevhälsovård, ska vi kunna lyfta upp arbetet till nivå med högre ambition.

Linnea - Skolan ska stå på din sida!

Händelsen i Bjästa är fruktansvärd. En 14 årig tjej blir våldtagen. Och dömd. Inte rättsligt (där blev killen som våldtog henne dömd). Men av sitt samhälle.

Reportaget i Kalla Fakta ger mig rysningar och kalla kårar över hela kroppen. Men det som upprör mig värst av allt är hur samhället svikit Linnea. En skola som "förhållit sig neutral". En kyrka som bjudit in våldtäktsmannen till en skolavslutning.

Det är galet. Totalt fullt galet.

Självklart ska skolan stå på Linneas sida. Det får aldrig finnas någon tvekan. Det är den utsatte, den mobbade, den kränkta som ska ha stödet. Ovillkorligt!

Vuxenvärlden får aldrig svika sitt ansvar. Det finns några saker jag skulle vilja lyfta fram, där skolan kan bli tydligare.

-> En skolfridslag som förtydligar skolans ansvar i situationer som denna.
-> Flytta mobbaren. När ingen annan lösning finns, är det förövaren och inte offret som ska tvingas byta skola
-> Lex Sarah för skolan. En lag om att personal i skolan är skyldiga att anmäla när de upplever att det finns brister i arbetet.

 

 

_________________________________________

Läs min blogg på http://www.larspersson.blogg.se

 

 


En tolvåring ska må bra

Dagbladet skriver i dag att många tolvåringar i Sundsvall känner sig deppade. Enligt rapporten från Folkhälsoinstitutet sticker Sundsvall ut lite negativt jämför med andra kommuner.

Att tolvåringar mår dåligt är hemskt. När man är barn ska man må bra!

Men det vi kan se är det numer finns mycket som påverkar barnen. De möts allt tidigare av vuxenvärldens normer och krav. Skönhetsideal. Alkohol och droger. Sexualisering. Detta för att nämna några exempel.

Därför är det viktigt att vi har stöd för barn som inte riktig orkar med sig själva, och där familjen inte klarar av att vara tillräckligt stöd. Från Folkpartiet och Allians för Sundsvall har vi föreslagit en extra satsning på skolhälsovården. Framför allt tänker jag på kuratorer, men det finns även annat som är viktigt. Utvecklingen i vår kommun har de senaste åren varit negativ när det gäller stödet till barn. De ständiga sparkraven har inneburit att sådan verksamhet har tagits bort. Tyvärr. Jag vill ändra på den utvecklingen. Den här rapporten borde innebära en väckarklocka för alla, även för de som tyckt att resurserna för barn som mår dåligt ska minskas.

Använd de lila kuverten till påskkort!

Att köpa sex är inget annat än att utnyttja andra människor. Snacket om den "lyckliga horan" är inte annat än rent snack. Verkligheten är brutal. Trafficking. Droger. Hallickar. Misshandel. Med mera. Att den sortens könshandel och prostitution ska bekämpas är därför självklart!

Men. Att göra som justitueminister Beatrice Ask föreslagit, skicka hem lila kuverttill personer som misstänks ha köpt sex är helt fel väg att gå. Man måste skilja på att vara misstänkt och att vara dömd. Dessutom gillar jag inte den sortens tanke att man ska hänga ut människor för allmän spott och spe, jag tror inte att det hjälper deras återanpassning till samhället.

Därför är jag glad att justitieministern gjort en helomvändning. Använd de färgglada kuverten att skicka påskhälsningar till i stället!


Ett himla dyrt bad!

Äventyrsbadet i Sundsvall heter inte bara Himlabadet. Det blir också ett väldigt dyrt bad. Slutnotan är ännu inte klart, men mer än dubbelt så dyrt som de ursprungliga dryga 200 miljonera kommer det åtminstonde att kosta. Klart är det däremot att kommunstyrelsen får, och förtjänar en näsbränna för att man (eller rättare sagt vi, för jag sitter också med) inte har följt utvecklingen av byggnationen tillräckligt mycket.

Det kan vara värt att påminna om hur Folkpartiet har agerat i denna fråga.

1) Vi vill gärna ha ett Äventyrsbad i Sundsvall. Men vi vill inte att skattepengar ska riskeras i en sådan verksamhet (visst har vi fått rätt i efterhand, både när vi sagt att kalkylerna för badet varit överoptimistiska, men jag hade ärligt talat hellre haft fel!)

2) Vi har, när kostnaderna skenat iväg, föreslagit att kommunen ska söka en privat intressent som helt eller delvis skulle kliva in och engagera sig i projektet.

3) Vi har under hela tiden varit mycket aktiva i diskussionen och debatten om Himlabadets kostnader.

Himlabadet är en dyrköpt läxa för Sundsvalls kommun. Jag hoppas att det är en läxa som lärs in noggrannt av de politiska partier som nu planerar för ytterligare, ännu dyrare, byggen av teater och multiarena. För till sist, när kalkylerna spricker så är det skattebetalarna som får stå för notan - inga andra!

Heja Giffarna

I dag på lunchen genomfördes Sundsvalls Nyheters utmaning: Medelpads vassaste forward Hannes Sigurdsson mot målvakten i det lag som kom sist i division VI Medelpad i fjol, Lars Persson.

Ämne: Straffsparkar.

Förutsättningar: Fint väder. Kaffe i magen. Hejaklack på plats.

Resultat: Får du läsa om i tidningen nästa onsdag.

Men. Det var riktigt roligt. Och Hannes var en bra kille, ödmjuk och trevlig. Bra straffskytt dessutom, visade det sig...

Hur det går för Giffarna i sommar är intressant. Och viktigt. Hur det går för Gifffarna är nämligen inte bara viktigt för laget, det skapar också en känsla i stan av framgång (eller i värsta fall motgång). Vi fungerar ju lite så till mans, att man blir stolt som en tupp när det går bra (som för Sveriges skidlandslag i OS) eller nedstämd när det går dåligt (som för Tre Kronor i samma OS).

Därför håller jag alla tummar för Giffarna. Det skulle vara fantastiskt roligt om de tog sig upp i fotbollsallsvenskan. Det skulle vara bra för Sundsvall.

Heja Giffarna!

Breddidrotten värmer hjärtat

I morse klockan åtta sparkades dagens första match i Värmecupen igång. Själv släntrade jag inte in förrän vid halvtiosnåret och fick se Selånger FK:s damlag vinna över Matfors IF:s damer med 2-0. Sen stannade jag över nästa dammatch,mellan Alby FF och Söråkers FF, innan frusna tår och uttråkade barn tyckte det var dags att åka hem och fixa lunch. Att se just Alby var roligt. Det är nämligen den en av de få seriespelande förening de senaste 20 åren som jag inte sett live.

Värmecupen har alltid varit den riktiga starten på utomhussäsongen. Vet inte hur många år jag har spelat eller tittat på matcher under cupén. Många genomfrysna tår på först Spillvärmeplanen och senare Westhagen har det i alla fall blivit!

Det som slår mig varje gång jag dricker kaffet för att få någon form av upptining är hur härligt det är med breddfotbollen och breddidrotten överhuvudtaget. Att fotbollen finns i så många byar. Att så många spelare och ledare är engagerade och lägger ner tid för både lagets och sin egen skull! Detsamma gäller så klart för andra idrotter också. Jag har bara mest koll på fotbollen, av en den enkla anledningen att det är min egen idrott.

Samtidigt så vet jag att många föreningar har svårt med sin verksamhet. Det är framför allt ledare som saknas, men man stångas även med sämre ekonomi efter att Bingolotto tagit slut.

Här måste vi fundera över hur vi kan underlätta. Det finns en del saker som kanske är extra viktiga:

* Kommunernas föreningsbidrag
* ÄIdrottsförbundens stöd till ledarna och till föreningarna
* Företagens och allmänhetens uppmuntran och bidrag till föreningsverksamheten

Varje del av dessa är viktiga. Ekonomi. Kunskap och Stöd är tre viktiga ingredienser! Jag tänker fundera en del över vad jag kan göra i min position som kommunpolitiker.

För att vi har en stark bredidrott är riktigt viktigt för vårt samhälle! Dessutom värmer det hjärtat att se en sådan manifestation om breddidrott som Värmecupen verkligen är!
Jag vill ha Ortviken kvar

Jag vill ha Ortviken kvar. Jag vill att SCA ska investera och bygga ut. Jag vill att det ska jobba många människor i fabriken och att alla underleverantörer har en stor och bra kund. Jag vill att de ska bidra till utvecklingen och välfärden i Sundsvall. Också i framtiden!

Det här tror jag att alla ställer upp på.

Men det är inte självklart att framtiden ser sådan ut. I februari stängde man ner en pappersmaskin under några timmar. Anledningen var de skyhöga elpriserna som blev effekten av rejäl kyla och avställda kärnkraftverk. ”Situationen är ohållbar”, som man uttryckte det från SCA-håll.

Allvarligt: Kärnkraften står för uppemot hälften av energiförsörjningen i vårt land. När dessa, som i februari, är stängda så finns det inte tillräckligt med el till acceptabla priser. Därför är det otänkbart att avveckla dessa 40-50 %. Ändå finns det en risk att just detta sker, om det blir regeringsskifte och Socialdemokraterna inte orkar hålla emot Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Luleås kommunalråd, Ylva Stålnacke, har nyligen föreslagit en utbyggnad av kärnkraften. Det är nog mer realistiskt än en avveckling!

Jag har därför skickat ett brev till Anita Bdioui, där jag föreslår att vi ska skriva ett brev direkt till Mona Sahlin och förklara hur viktig energipolitiken är för Sundsvall. Jag är säker på att Anita känner samma oro som jag över just den rödgröna energipolitiken.

För Sundsvalls skull behöver vi göra en bred och tydlig markering. Det är inte realistiskt att avskaffa kärnkraften som det ser ut nu! Luleå har visat hur viktigt frågan är i Norrbotten. Nu ska vi göra samma sak för vår region!


I kväll håller jag på RÖDA laget

Hockeyslutspel. Äntligen. Efter tröstlösa, ofta meningslösa matcher börjar det äntligen att gälla något. Timrå mot HV71. Allt i statistikväg talar emot TIK. Men det struntar jag i. I kväll håller jag på det röda laget!

Grattis Birsta City!Sundsvall har Sveriges populäraste köpcentrum i form av Birsta City, enligt en branschundrsökning. Jätteroligt! Grattis!!

Handeln har verkligen vuxit till en av våra viktigaste näringsgrenar i kommunen. Nu gäller det för handlarna i stenstan att också växa och utvecklas. Här behövs en del politiska insatser, framför allt för att få ordning på parkeringsfrågan. Jag tycker initiativet med gratis lördagsparkering i city är bra, men mer kan göras. Framför allt vore det bra om man under helgerna kunde använda de många företagsparkeringar som står tomma!

Men som kund och småbarnsförälder önskar jag mig också annat för att välja stadshandeln framför Birsta. Bra, kostnadsfria och tillgängliga skötrum framför allt, men också amningsrum och lekhörna är sådant man saknar inne i stan. Till stenstans fördelar hör en underbar miljö, att man kan ta en fika utomhus och att det emellanåt finns något roligt på Stora Torget (lekplatsen, som man slagit så stort på trumman för, ger jag dock inte speciellt mycket för än så länge).

Jag vill ha två starka ben för handeln i form av Birsta och Stenstan. Sedan hoppas jag att handeln i ytterområdena orkar och klarar av att utvecklas. Jag hör ofta goda berättelser om service m.m. från Matfors och Kvissleby. Det är kanske den främsta konkurrensfördelen man har som mindre handlare.

Jag tror på handel i Sundsvall. Och i dag lyfter jag på hatten för Birsta City!

För Sverigedemokraterna är allt invandring

Replikskiftet med Sverigedemokraterna fortsätter på SN24.se. OCh det är härligt att se hur Sverigedemokraterna lever upp till sitt rykte.

Jag föreslog att vi skulle diskutera jämställdhetsfrågan och särskilt varför Sverigedemokraterna vill sätta stopp för abort i vecka 12. Svaret? Gissa vad det innehåller! Jag citerar rakt av från Johnny Skalins inlägg

Kvinnor skall absolut ha rätt till sin egen kropp. Det är inte minst därför vi lyfter den viktiga islamfrågan, det är därför vi i KF lyfte frågan om att utreda hederskulturens utbredning i Sundsvall (som FP och alla andra partier röstade emot) och det är också därför vi vill motverka Sveriges extremt höga våldtäktsfall. Dessa frågor är särskilt viktiga då de påverkar enormt många kvinnor, men också deras anhöriga, i det här avlånga landet utan att något annat parti ens vill diskutera frågan.

Som vanligt är blev det alltså en fråga om invandring. Så här ser upplägget ut, helt enligt den klassiska främligsfientliga logiken:

a) Varje problem är ett invandrarproblem, specifikt muslimskt.
b) Därför måste man angripa det mångkulturella samhället
c) Och självklart vill man koppla våldtäkter till detta.

Det är just detta som jag menar är det fruktansvärda med Sverigedemokraterna. De diskuterar inte samhällsproblem. De diskuterar invandring och invandrare. I allt de gör och tycker. Således har också deras två motioner till denna månads kommunfullmäktige denna spets: Denna gång mot invandrarföreningar, vars bidrag ska avskaffas, och socialbidragutbetalningar till utlandsfödda.

Min inställning är i stället följande:

Ojämställdet är ett problem. En rad andra frågor är också problem. Men det man ska angripa är PROBLEMET. Sverigedemokraterna gör INVANDRARNA TILL PROBLEMET. Jag kan aldrig ställa upp på det synsättet. Man drar alla över en kam. Sanningen, som Johnny Skalin själv uttryckt det, är att Sverigedemokraterna inte ser invandrare som individer. För dem är de en anonym och kollektiv massa. Inte människor med unika förutsättningar och drömmar.

Där har vi grundskillnaden mellan liberalismen och den rädda nationalismen. Vi ser individen. Vi dömer inte personer efter utseende eller härkomst!

Till sist. Johnny Skalin säger att jag gömmer mig i kommunfullmäktige. Ska vi räkna hur många debatter du och jag har deltagit i den senaste mandatperioden...?

Sverigedemokraterna surar

Fick ett svar från SD:s lokale ledare, Johnny Skalin, i hans blogg på SN24.se.

Svarar kort:

Skalin vill diskutera partiets politik. Gärna. Låt oss ta den här artikeln i
Aftonbladet i dag här som utgångspunkt, t ex. Abortförbud efter vecka 12! Nog för att Sverigedemokraterna är totalt dominerat av män. Men lite aning om jämställdhet och kvinnors rätt till sin kropp borde de väl ändå ha?

Sedan påstår Skalin att han inte vill framställa sitt parti som martyrer, utan att det är tvärtom... Som "bevis" för detta tar han upp att de inte 'klagar på partistöd och andra förutsättningar'. Problemet är att det är just vad Skalin gjort. Jag har hört det själv, hur han tycker att de förfördelas. Skalin har också försökt beskriva sitt arbete som "helt ideellt" (till skillnad mot andra partier) i tidningsinsändare. Jag bloggade om det för något år sedan.

Jag ser fram emot kommande fullmäktigemöten, där Sverigedemokraterna på samma sätt som andra partier kan äntra talarstolen och diskutera de frågot som är viktiga för Sundsvall. Låt bli försöken att spela martyrer. Sköt ert uppdrag, delta i de många debatter som förs i stället!

SD:s martyrskap

Sverigedemokraterna har, i Sundsvall och i hela landet, en tydlig strategi. Man vill vara martyrer som det är synd om, som behandlas illa och att detta görs av "etablissemanget". i en debattartikel i dagens ST ser vi ännu ett exempel på detta.

Det är kanske smart. Men det är inte sant.

Sverigedemokraterna har precis samma förutsättningar som samtliga andra partier med plats i kommunfullmäktige i Sundsvalls kommun. De får delta i debatterna, de har partistöd, de har arvoden, de har sektererartjänst och så vidare precis enligt samma premisser som alla andra partier. Precis som det ska vara i en demokrati. Om man vill prata om politiska företrädare i form av "etablissemang" så är Sverigedemokraterna i högsta grad en del av detta!

Sen tycker Johnny Skalin att det pratas för lite om och  med Sverigedemokraterna. Ärligt: Vilket parti tycker inte det?

Kristdemokraterna vill säkert få mer uppmärksamhet för sitt arbete i socialdepartementet. Centerpartiet önskar nog mer fokus på sin politik. Och jag skulle inte ha någonting emot att finnas med i medierna varje dag. Men inget parti styr över hur media rapporterar och sorterar nyheter. Tur är väl det!

Sedan, ska sanningen fram, förstår jag att Sverigedemokraterna inte är speciellt intressanta att rapportera om. De gör ett rätt mediokert parlamentariskt arbete, de är ett parti vars litenhet och i praktiken inte ger dem något inflytande, och de har inte något opinionsstöd bakom sig som motiverar speciellt mycket medialt utrymme.

Så, sluta att betrakta Sverigedemokraterna som ett parti som behandlas illa. Verkligheten är att de har samma förtusättningar som alla andra att arbeta med sin politik.


Rätt att bo tillsammans, även när man är äldre

Expressen skriver i dag om Torsten och Maggie. De har varit gifta i 65 år. När Maggie blev så sjuk att hon inte kunde bo kvar hemma längre så fick inte Torsten flytta med till äldreboendet. Efter ett liv tillsammans skulle de nu skiljas åt efter beslut i den kommunala omsorgsnämnden i Kungsbacka.

Jag tycker det är ovärdigt vårt samhälle. Vi ska inte splittra par bara för att den ene inte orkar bo kvar hemma. Det måste finnas så mycket medmänsklighet att ett äldre par ska kunna fortsätta bo tillsammans om de vill det.

Därför vill jag snarast införa en parboendegaranti i Sundsvall, som uttryckligen ger äldre den rätten. Förslaget finns med i den budget som Allians för Sundsvall har lagt. Det kommer införas snarast efter höstens val, om vi får sundvallsbornas förtroende att leda kommunen!


Alliansen visar sin enighet inför valet

Idag har Allians för Sverige lanserat fyra punkter som skiljer ut oss från den rödgröna oppositionen. Det handlar om jobb, välfärd, ekonomi och klimat. Det är fyra punkter som är nödvändiga för en fortsatt samhällsutveckling. Därför är det bra och viktigt att Alliansen är enig!

Den här valrörelsen kommer naturligtvis att till viss del handla om vilket alternativ som är mest dugligt att regera landet. Är det Lars Ohly, Mona Sahlin och Peter Eriksson eller är det Allians för Sveriges fyra partiledare? Men framför allt kommer valet att handla om vilka besked som de båda alternativen kan ge för framtiden.

Hittills, och det tror jag alla är överens om, har de rödgröna varit rätt dåliga på konkreta besked i de viktiga frågorna (man är dock överens om att det nordiska samarbetet är viktigt!). Själv är jag orolig över vem som kommer få sista ordet. Vänsterpartiet skördar ju framgång på framgång. Utrikespolitiken dikteras av ett parti och partiledare vars historia på just utrikesområdet helt enkelt är skrämmande. Detsamma har vi sett när det gäller RUT-avdragen. Undrar vad som kommer härnäst? Jag undrar också när socialdemokraternas medlemmar och väljare kommer säga stopp och belägg för Vänsterns inflytande. Det var ju inte så länge sedan partiet ville slänga ut just vänstern från allt samarbete!


Det är bra att skillnaderna mellan alliansen och oppositionen visas. Men det viktigaste är faktiskt vilken politik som ALliansen vill driva framåt. Val vinns inte på vad man har gjort, utan vad man vill göra! Därför är dagens besked extra viktiga.

Alliansen står stark och enig och det är ett bra budskap inför höstens val.
Kolla gärna in den nya hemsidan

Läs mer: Svd, DN, Expressen, Aftonbladet

Sverige som spjutspetsland för forskning

Tillsammans med 1000 andra folkpartister har jag varit i Västerås i helgen och laddat argument och batterier inför valrörelsen. Liksom vädret har det varit ett riktigt bra möte, med givande seminarier, bra föreläsningar och intressanta diskussioner!

Sverige konkurrerar inte om låglönearbeten. Sverige konkurrerar om högkompetensarbeten. Därför måste vi satsa på forskning och högre utbildning. Vi kan inte vila på gamla lagrar, utan vi måste anstränga oss och utveckla oss. Fundera på när en svensk fick
nobelpriset senast, så förstår du hur jag tänker.

Jag tycker därför att det förslag som presenterades i helgen om att göra Sverige till ett spjutspetsland för forskning är ett bra och viktigt initiativ. Avdragsrätt för donationer till forskning, skatterabatter för forskningsintensiva företag, särskilda rabatter för experter och vetenskapsmän inom olika områden som flyttar från andra länder för att verka i Sverige några år och nya riskkapitalavdrag är ingredienser i förslaget.

Vi måste satsa och uppmuntra forskning på det sätt som FP nu föreslår.

Vi måste också uppmuntra och belöna duktiga forskare. Där finns mycket att göra, t ex genom att öka möjligeten till forskningstid (och mindre undervisningstid). Här finns goda exempel från andra länder, som ger bättre förutsättningar, men som också pekar ut tydliga förväntningar på de som får mycket forskningstid. Regeringens forskningsproposition har tagit steg i den riktningen när den belönar publicerad och citerad forskning. Även om de säkert går att skruva på de olika vaiablerna lite inför framtiden, så är det viktigt att det tankesättet finns kvar!

Det är roligt att Mittuniversitetet här i Sundsvall har mycket bra forskning. Det behövs för Sundsvall, och för att göra Sverige till ett spjutspetsland för forskning!
Till försvar av yttrandefriheten

Gårdagens stora nyhet var mordplanerna mot konstnären Lars Wilks, han avbildade profeten Mohammed som rondellhund. Men hotet är inte bara allvarligt på ett personligt plan. Det är också allvarligt mot hela vårt samhälle, för udden är riktad mot yttrandefriheten!

I en demokrati yttrandefriheten grundläggande. Rätten att säga, skriva och framföra det man vill är en mänsklig rättighet och även grunden för det öppna samtalet. Därför, i förlängningen, försöker de som vill tysta en konstnär genom hot, våld eller t o m mord också att tysta oss alla.

Som liberal försvarar jag med all kraft Lars Wilks rätt rätt att yttra sig (även om jag inte sett hans rondellhundsavbildning).

Hotet mot det öppna samhället har kommit från nazister, fascister, kommunister och nu från islamister som alla försökt strypa det öppna samhället. Liberaler har alltid varit motståndare till dessa mörkrets ideologier och stått upp för att försvara demokrati och yttrandefrihet gentemot dem som velat inskränka den. Nu är det dags igen! I dessa tider utmanas liberalismen. Nu krävs att vi står upp för de ord som så intimt kopplas samman med Voltaire:

"Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem"

Fem viktiga frågor i valet

Vissa frågor är viktigare än andra inför höstens val. En del, mycket viktiga frågor, finns det stor enighet mellan de olika politiska alternativen. I andra är väljarnas röst viktig, det är den som avgör åt vilket håll samhället ska utvecklas.

Folkpartiet har i dag presenterat sina fem huvudfrågor inför höstens val. Det är frågor som kombinerar är både viktiga och som skiljer Folkpartiet från andra partier, främst de rödgröna.

De fem frågorna är:

Skolans utveckling Låt staten ta ansvaret för skolan i framtiden. Det gör den mer likvärdig över hela landet, minskar de byråkratiska krokarna som skolorna i dag navigerar mellan och ger rektorer och lärare mer möjlighet att jobba med deras huvuduppdrag: Att ge eleverna kunskap!

Lärlingssystem Alla barn passar inte i en traditionell skola. För många är det en bättre väg att gå, att arbeta som lärling och skolas direkt in i ett yrke och kanske även på en arbetsplats.

A-kassa för alla Alla betalar via skattsedeln pengar till A-kassan, men många får inte ut någonting ifrån den. Det är naturligtvis inte rättvist. Därför ska en A-kassa som omfattar alla införas.

Höjda tak i socialförsäkringarna Väldigt många får i praktiken ut mindre än de 80 % som är bestämt. Detta beror på ett tak som finns och som innebär att den med högre månadslön än cirka 25 000 kronor får en lägre ersättning än 80 %. Det är inte ett bra system, eftersom det urholkar solidariteten och öppnar för en bred marknad av privata försäkringar.

Sänk eller avskaffa straffskatten på utbildning I Sverige straffbeskattar vi personer som satsat hårt och lyckats. De betalar inte bara mer skatt på det proportionerliga sätt som är rimligt, utan de betalar en alldeles egen extra skatt på 5 % utöver all annan skatt. Vi måste ha ett samhälle där utbildning och framgång belönas och uppmuntras. Därför ska vi inte ha en särskild straffskatt för dessa personer.

Utöver dessa fem punkter finns det naturligtvis en mängd frågor som är viktiga inför höstens val. Men det är svårt att i det mediala bruset kunna berätta om ett partis alla åsikter och förslag. De fem punkter som nu lyfts fram är sådana där varje väljare kan avgöra hur det går. En röst på Folkpartiet innebär förändring och förbättring på dessa områden!

Himlabadet, en dyr följetong

Mittnytt uppmärksammade häromdagen kostnaderna och kritiken mot Himlabadet i Sundsvall. Som folkpartist känns det skönt att ha haft en tydlig linje hela vägen i den här frågan. Gärna ett äventyrsbad, men inte på skattebetalarnas bekostnad!

Se inslaget i Mittnytt
här


Folkpartiets kommunfullmäktigelista för Sundsvall klar

Folkpartiet Sundsvall har fastställt sin kommunfullmäktigelista vid föreningens årsmöte i förra veckan. Se listans topp femton nedan.

Jag får glädjande nog fortsatt förtroende att toppa listan. Tvåa blir Annelie Luthman, marknadschef på Länsförsäkringar och med flera tunga uppdrag bakom sig i Sundsvalls kommun.

I övrigt föreslås den tunge skolpolitikern Stefan Falk stå på tredje plats och vår kultur- och fritidspolitiker Ingeborg Wiksten på fjärde plats. Stödeprofilen

Ulla Norgren
placeras också på en valbar plats. Nykomlingar är Tobias Schelin, Maria Räfsbäck, Andreas Nilsson, Marie Melsom och Johanna Höckert.

Jag är glad att få toppa listan i höstens val. Jag har alrig sett fram emot en valkampanj så mycket som denna gång. Jag är övertygad om att det kan bli maktskifte och att Folkpartiet kommer spela en viktig roll för detta!

Folkpartiets femton i topp är:

1 Lars Persson
2 Annelie Luthman
3 Stefan Falk
4 Ingeborg Wiksten
5 Maria Lilja
6Leif Carlsson
7 Arne Engholm
8 Ulla Norgren
9 Tobias Schelin
10 Maria Räfsbäck
11 Andreas Nilsson
12 Marie Melsom
13 Pär Hammarberg
14 Johanna Höckert
15 Andreas Åslin


Tidningskrönika, igen

Jag har nu fått min andra tidningskrönika publicerad. Så här lyder den:

Att bildas i ett bildande parti

Jag skriver den här krönikan på tåget en söndag eftermiddag, på väg hem från Stockholm. En av de bästa helgerna någonsin ligger alldeles precis bakom mig. Jag har haft förmånen att få ta del av Folkpartiets retorikutbildning. Det har varit super – på exakt alla sätt!

Vi folkpartister är människor som brinner för bildning. Vi - framför allt Björklund, Krantz och Leijonborg, men även Anna Svalander, Roger Haddad, Ina Lindström och våra andra kommunala skolpolitiker -  har beslutat och genomför dessa historiskt viktiga reformer. Jag tänker på skollagen, forskningssatsningen, lärarnas fortbildning och mycket mer.

Men, mitt i allt detta, får vi inte glömma bort oss själva. Vi får inte glömma att bilda oss, som medlemmar i ett bildande parti.

Just nu hålls det många utbildningar, och partiet satsar verkligen rejält på att vi ska få oss kunskaper och färdigheter till livs inför den viktiga valrörelsen. Det är verkligen jättebra! Adderar vi dessutom studiecirklarna, handlingsprogramsarbetet, inspirationskvällarna och allt det andra som sker i lokalavdelningarna så får vi en ansenlig mängd kunskap. Också verkligen jättebra!

Men, funderar jag. Hur ser det ut nästa år? Hur mycket bildar vi oss då? Jag skrev på utvärderingen efter helgens kurs att jag hoppas få gå steg två nästa år! Visst borde vi lägga oss vinn om att ha en bra utbildning för oss själva även nästa år? Så att vi hela tiden bildas. Vi som verkar i ett bildande parti!

Det finns ett talesätt som säger att man inte ska gå över ån efter vatten. Ett annat budskap vi ofta påminner varandra om är att stjäla goda idéer. Två kloka saker, sannerligen.

Jag besökte Örebro härförleden, och fick inspiration av hur de arbetar. Ett annat uppslag fick jag från Pär Johnson i Lidköping. Vad jag ska hitta och knycka under Liberala Riksmötet är något jag ser fram emot med förväntan! Att lära och stjäla av varandra är nämligen också bildande. Så jag hoppas det kommer många partivänner till Västerås, med ambitionen att stjäla idéer friskt och mycket!

För övrigt:

Verkar Kirunapartiet byta laguppställning. Ut med gamla missnöjda sossar och in med nya missnöjda sossar. Funderar hur länge det ska anses roligt med lokala partier utan ideologi?

Innebär alla inställda tåg hos SJ åtminstone att de inte blir försenade som vanligt...

Har Hassels IF redan klarat avancemang till div V i medelpadsfotbollen! Jag har hittills hållit nollan, efter noll  spelade matcher.


Friare forskning och ministerbesök

I torsdags och fredags besökte forsknings- och högskoleminister Tobias Krantz Sundsvall för första gången sedan han tillträdde som minister. Torsdagen ägnades åt en träff med några forskare för att prata långsiktig forskningspolitik och därefter ett välbesökt och bra möte med medlemmar i Sundsvall och Timrå. Fredagen var mer officiell, med ett
dagslångt besök på Mittuniversitetet.

Naturligtvis är det roligt att ministern uppskattar och ser positivt på hur Mittuniversitetet jobbar. Positivt är också tankarna på att göra akademin ännu mer fri, och att låta forskningens resultat avgöra framtida resurser och förutsättningar. Kvalitet ska löna sig helt enkelt.

Men för att forskning ska löna sig måste också resurser finnas, både för grundforskning och för tillämpad forskning. Mot den bakgrunden känns den mycket starka satsningen på just forskningsanslag som regeringen gjorde för något år sedan väldigt positiv och viktig. 

Som jämförelse mellan vad Folkpartiet och alliansregeringen gjort, och vad tidigare socialdemokratiska regeringar gjort kan det vara värt att lägga följande å minnet: Om man tar de tre sista forskningspropositionerna som (S) lade så så når dessa ändå inte upp till de resurser som nu förs till!

Inget land i världen, förutom Israel, satsar så mycket på forskning, av sin BNI, som Sverige nu gör, sades det i förbifarten (jag har inte dubbelkollat uppgiften). Det är både imponerande och viktigt! För vi ser att den svenska konkurrenskraften kräver mer spetskunskap och mer forskning. Indien, Kina och andra länder satsar också stort på forskning. Konkurrensen i framtiden handlar inte om att verksamhet flyttar ut till länder med lågavlönad arbetskraft. Konkurrensen handlar om hjärnor, kunskap och bra forskningsmiljöer!

Nu verkar det inte som om det politikområde som Tobias Krantz verkar inom bli någon stor valfråga. Det är synd. För forskning är en av våra viktigaste framtdsfrågor. Därför är jag väldigt glad över att just Folkpartiet ansvarar för dessa frågor!


Bloggen på SN24.se

I dag lanserade Sundsvalls Nyheter sin nya hemsida SN24. Alltid kul med nya grepp! En av avdelningarna är bloggar, där man samlar intressanta lokala blogger. Glädjande nog så har jag fått möjlighet att finnas med, under den avdelning som tar upp politik.

I ärlighetens namn trodde jag att Sundsvalls Tidning skulle vara först ut med att länka samman lokala bloggar. Västerbottenskuriren har gjort det, när det gäller politik, uppe i Umeå till exempel. Men nu blev det uppstickarna Sundsvalls Nyheter som tar inititativet. Spännande!

För er som följer den här bloggen på just den här adressen finns ingen anledning till oro. Den kommer finnas kvar på precis samma sätt! Fattas bara annat!

Vin till maten, också när man blir äldre

Vi har, som jag skrivit om några gånger, en märklig syn på ålderdom i Sverige. En av de mest udda sätten de visat sig på är att man inte kunnat ta ett glas vin till maten om man bor på ett äldreboende. I morgon kommer regeringen att göra en riktigt bra sak, nämligen att öppna för den möjligheten på alla äldreboenden. En utredning ska få titta på detaljerna, men det hela känns riktigt riktigt bra.

Tänk själv. I 40 år har du tagit ett glas vin till middagen på lördag kväll. Men så plötsligt kan du inte bo hemma längre, utan behöver plats på ett äldreboende. Då förlorar du rätten att ta detta glas vin. Så kan det ju inte vara. Så kan vi ju inte behandla våra äldre. Därför är jag glad över regeringens initiativ. Hoppas det går snabbt att fixa förändringen!


Rot och Rut skapar jobb - Ändå (s)ka det bort

En ny rapport från företagarna visar att minst 12 000 jobb har skapats tack vara rut- och rotavdragen för hushållsnära tjänster och byggjobb.

Det är knappast förvånande att de här avdragen gett effekt: Genom att det blivit billgare att leja för hjälp i hemmen så har fler råd att göra det helt enkelt. Men det är inte bara familjer och hushåll som tjänat på regeringens politik. Rapporten visar också att det varit en lönsam affär för staten, på varje krona som betalas ut får man 1,5-2 kronor tillbaka.

Nu ger den rödgröna oppositionens besked om att RUT-avdraget ska avskaffas (ni ser så klart genusperspektivet i detta: avdragen för att avlasta hushållsarbete försvinner medan avdragen för att fixa med huset blir kvar).

Jag tycker att man i stället borde gå vidare och arbeta för sänkta kostnader för fler tjänster, inte följa den rödgröna linjen om att fördyra så mycket att jobben försvinner!