Debut som krönikör

I går debuterade jag som krönikör i tidskriften NU. Roligt! Så här der debutalstret ut:

 

Politik är socialt. Du är social!

 

Det pratas, skrivs och tycks mycket om sociala medier. En del ser dem som en frälsare i årets val. Många pekar ut dem som ett av skälen till Piratpartiets framgångar i europaparlamentsvalet. Andra, bland annat ledande forskare, menar att sociala medier troligast inte kommer att få något avgörande genomslag i detta val. Vem som får rätt återstår att se. Men oaktat detta så vill jag säga: Politik är socialt, oavsett vilket media som används.

 

Det bästa mediet är naturligtvis mötet mellan människor, öga mot öga, med mycket tid att samtala och resonera om samhällets viktiga utmaningar. Men helt ärligt, hur ofta finns den tiden? Inte ens vi som har politik som huvudsaklig sysselsättning har alltid tiden. Även om vi har lusten!

 

När vi träffas i FP:s kommunalpolitiska råd har vi därför ofta återkommit till frågan var samtalens arenor finns. Förr var det torgmötet. Jag måste dock erkänna att det var så mycket förr att jag inte upplevt det själv, med undantag av Ian och Berts shower 1991. Däremot har jag varit med om andra trender som möten i after work-stil, telemarketing, e-postlistor, chattar och dagens bloggande.

 

Sanningen enligt mig: Allt detta är bra. Svaret finns nämligen i alla olika delar. Allt har sin publik och sina deltagare. Och man ska välja det som passar  sig själv!

 

Själv är jag Facebookfrälst. Mest som privatperson, för att det ger mig kontakt med vänner och bekanta – inte minst folkpartister som man annars möter enbart på konferenser. Men det har också hänt att jag använt Facebook för lite politiska kommentarer och kampanjer. Jag kan berätta att det fungerar alldeles utmärkt!

 

Min senaste kampanj som rullar för fullt just nu handlar om landstingsledningens tuffa besparingar på länssjukhuset i Sundsvall. På en vecka har nästan 1000 personer anslutit sig till gruppen på Facebook och mer än 3700 personer skrivit på en namnlista på Internet.

 

Visst kan man, och inte minst statsvetarprofessorer gör det gärna, fråga sig hur mycket värde det har att skriva på en namnlista. Min åsikt: det har stort värde. För man har tagit ställning i en fråga. Och man har, om så för en kort stund, tänkt på politik! Och det är viktigt och bra. Faktiskt även om namninsamlingen skulle handla om något som går stick i stäv med det som vi själva tycker…

 

Men det som passar mig behöver inte passa dig eller någon annan!

 

Ibland hör jag hur valsatsande politiker säger att de ska skaffa en blogg. Jag svarar dem ibland: Gör inte det! Varför? Jo, för att en blogg passar den som skriver snabbt o gärna. Är man inte det den personen ska man inte starta en blogg och på sina axlar lägga oket av att plåga fram texter man inte trivs med, alternativt att inte uppdatera så ofta som man borde göra.

 

Så: Låt bli. Fundera i stället på vad du gillar och gör det i stället! Trivs du med att hålla bokbord utanför ICA så ställ dig där. Du kanske inte vinner några hipphetspoäng. Men du är lika social som den som finns på Facebook eller skriver sin blogg. Bara på ett annat sätt!

 

Det enda som är fel är när man tappar sig själv. Googla gärna på orden Sofia Mirjamsdotter Mona Sahlin och Twitter så ser ni vad jag menar.

 

Politik är socialt. Du är social. Använd det medie som passar dig. Det är mitt enkla råd till dig som sitter och planerar valkampanjen!


Lustig reaktion

Sundsvalls Tidning skriver i dag om det stora varsel av 100 lärare som nu sker i Sundsvall. Min partikompisi barn- och utbildnigsnämnden, Stefan Falk, kommenterade det självklara i artikeln, nämligen att det här är effekter av hur man prioriterar i kommunens budget. Detta tycker barn- och utbildningsnämndens ordförande Martin Johansson är ett populistiskt uttalande. Man undrar ju om ansvaret för den egna förda politiken helt har försvunnit?


Demokratidagen

Har deltagit på Demokratidagen i Stockholm i dag. Dels fick jag chansen att berätta om hur kommuner och landsting kan jobba för att öka valdeltagandet, men framför allt fick jag chansen att lyssna till en mängd intressanta föredragshållare. Några saker som fastnade i minnet var:

-> Aktuell forskning från Umeå Universitet visar att medborgarna mer mer nöjda i alliansstyrda kommuner än i vänsterstyrda.

-> Man kan se att i kontakten med väljargrupper så är partiernas ideologi mindre viktig än den enskilde politikerns egna syn. Detta är ett bra bevis på att vi behöver ha stora och bra mixade fullmäktigeförsamlingar.

-> Sören Holmberg pratade om valstatistik, och ska man tro på historien så är sannolikheten hög för ett maktskifte i nästa val. Men, om hans statistik gäller också på kommunal nivå så har vi stora möjligheter att se fram emot ett maktskifte även i Sundsvall.

-> Silvia Kekombo från Sveriges Ungdomsråd var väldigt rakt på sak när hon framförde sitt budskap att man inte ska behandla ungdomar annorlunda än äldre.

-> Mikael Gilljam och hans kollegor från Göteborgs Universitet hade en väldigt intressant statistik om dagens förtroendevalda. Högoktanig för alla som gillar att köra korsreferenser om allt möjligt.

Totalt sett var det en mycket lyckad dag, och för er som inte hade möjlighet att vara där så kommer den att återsändas i Kunskapskanalen framöver. Vet dock inte vilken dag.

Lärarvarsel i Sundsvall

100 lärare ska varslas om uppsägning i Sundsvall enligt ett besked i dag. En del av detta är den direkta konsekvensen av de besparingar som kommunens politiska ledning beslutat om, när de sänkt skolpengen för 2010 radikalt.

I går, när vi debatterade i kommunfullmäktige, uttalade barn- och utbildningsnämndens ordförande att han var stolt. Men han nämnde inte detta storvarsel med ett enda ord. Märkligt. För självklart kommer elevernas utbildning att påverkas negativt när så många lärare försvinner, även om en del av förklaringen är att antalet elever också minskar.

Det här socialdemokratiska sättet att använda ordet "stolt" i olika sammanhang har verkligen givit det en helt ny innebörd...

Hett i kommunfullmäktige

Det märktes verkligen att det är valår när kommunfullmäktige samlades för allmänpolitisk debatt. Det var engagarade och argumentsugna ledamöter som äntrade talarstolen i en strid ström. De stora frågorna var, inte oväntat, sjukhusbesparingarnas effekt på Sundsvall och det kommunala ledarskapet.

Från majoriteten ägnade man också stor tid åt att skälla på regeringen, som som vanligt ansågs vara roten till allt ont som händer (med undantag av den stol som gick sönder under mötet).

Jag tror att det vi såg i dag kommre vara huvudlinjerna i höstens valrörelse. Från Folkpartiet pratade vi visioner, att lyfta blicken och se framåt. Inom Alliansen är vi väldigt tydliga med att prioritera verksamhet och människor före bolag och byggnader. Från majoriteten kommer man att tala om ansvar (alltså de historiskt stora nedskärningar man gjort i år). Sverigedemokraterna kommer som vanligt att se och prata om invandrare som en grupp som är tärande i stället för att se både invividen och vårt behov av fler invåndare. Detta överraskar väl knappast någon.

Överraskande var dock, tycker jag, den svaga insats som majoriteten gjorde kring just sjukhusfrågan. Roger Johansson (S), lokal partiordförande, gillade inte
Sundsvallsupproret. Det är OK. Roger behöver inte skriva under. Fler än 3900 andra har redan gjort det... Men det som framgick tydligt under debatten är att kritiken mot kommunledningen inte ska riktas enbart mot kommunalrådet Anita Bdioui. Faktum är att inte någon enda s-märkt ledamot höjde rösten mot de nedskärningar som landstingsledningen beslutat om! Det är faktiskt förvånande!

Nu får vi se hur rapporten i medier o bloggar är i kväll och i morgon. Min känsla är i alla fall att Alliansen tog hem dagens debatt med råge. Roligt!

Sundvallsupproret rullar på

Sundsvallsupprorets namnlista växer för varje minut. På bara en vecka har över 3 300 personer skrivit under. Skriver under du också, och bjud in dina vänner att göra detsamma. Ju fler vi är, desto starkare blir vårt budskap

Bilden nedan är från en flygbladsutdelning för Sundsvallsupproret för någon vecka sedan.

Sundvallsupprorets flygblad delas ut,


Folkpartisamling i Sundsvall

Under fredag och lördag samlas folkpartister från flera svenska städer i Sundsvall för att att förbereda maktskiften i sina kommuner i höstens val. Bland annat kommer Gävle, Norrköping, Södertälje, Borlänge, Umeå och Östersund att delta i helgens övning.

Även Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag kommer till Sundsvall.

Syftet med träffen är att diskutera strategi, kampanjmetoder och politik inför höstens val. De kommuner som samlas är verkliga nyckelkommuner. Lyckas vi här så kommer både Folkpartiet och Alliansen att göra riktigt bra val!

Det känns väldigt roligt att vi samlas i Sundsvall just nu. Politiken är verkligen het här!


Skild syn på sjukhuset mellan (FP) och (S)

I dag skriver kommunalrådet Anita Bdiuoi om sin syn på nedskärningarna på länssjukhuset i Sundsvall. Bland annat formulerar hon sig så här:

"Det är därför vi i den politiska majoriteten i Sundsvall ser att det är av största vikt att vi är med och får information och möjlighet att påverka genom samtal samt att ge vårt stöd i det som sker på sjukhuset".

Det är just den inställningen som är så märkligt. I stället för att arbeta för att förändra beslutet om varsel och uppsägningar på sjukhuset vill kommunledningen ge sitt stöd i nedskärningsarbetet. Folkpartiet och jag har en annan inställning. Kommunledningen bör aktivt arbeta med att förmå landstingets politiska ledning att ändra sitt beslut!

Får eleverna i Sundsvalls skolor skriftliga omdömen?

Endast 67 % av de skolor som Skolinspektionen granskat har infört skriftliga omdömen i skolan. I går tog vi tag i i frågan och begärde att situationen i Sundsvall granskas och en rapport avlämnas till barn- och utbildningsnämnden. 

Elever och föräldrar i vår kommun ska naturligtvis få de omdömen de har rätt till. Skriftlig information är ett bra verktyg för att vi snabbt ska kunna fånga upp och hjälpa elever som har svårt att uppnå kunskapsmålen. Tidig uppföljning ger bästa möjlighet till att också ge tidiga stödinsatser. Det handlar om att ge barnen bästa möjliga skoltid och utbildning.

Socialdemokraternas har haft en rädsla för att ställa krav och tidigt utvärdera elevernas kunskaper. I Sundsvall har man till och med velat avskaffa hemläxorna. Folkpartiets uppfattning är tvärtom att det är viktigt med uppföljning och utvärdering under hela skoltiden.

Folkpartiet och Alliansregeringen återinförde de betygsliknande omdömena sommaren 2008. Det är viktigt att reformen genomförs också i vår kommun. Barnen och familjerna i Sundsvall ska ha bästa möjliga uppföljning av skolgången.


Sundsvallsupproret är verklighet

I dag hade jag en insändare i både Sundsvalls Tidning och Dagbladet om Sundsvallsupproret. Klipper in den nedan. Konstaterar också att underskrifterna till namninsamlingen formligen rasar in. När detta postas är det 1393 personer som skrivit under upproret för sjukvården i Sundsvall. Fortsätt gärna uppmana fler att skriva under!

Sundsvallsupproret är verklighet

Det sjuder av ilska i Sundsvall. Besparingarna på länssjukhuset, där var fjärde anställd ska sägas upp, har blivit droppen som får bägaren att rinna över. Vi känner en oro över hur vården ska bedrivas i Medelpad framöver. Kommer all specialistkompetens att finnas kvar? Kommer det som återstår av sjukhuset att klara vårdbehovet i Medelpad?

Sundsvallsupproret är inte bara en fråga för Sundsvall. Nej det berör hela Medelpad och hela Västernorrland. Med kraftiga försärmringar på länssjukhuset kommer fler att få resa till Umeå för att få specialistvård som man i dag kan få på hemmaplan. Det går inte att undvika tanken att man från landstingets politiska ledning kan ha det som ett dolt syfte. Detta var ju faktiskt ett uttalat hot bara för ett år sedan, när samma politiker ville tvinga Sundsvall (och Ånge) in i en storrnorrländsk region.

Det är inte rimligt att tro att Sundsvalls sjukhus skulle klara sig utan besparingar. Men det är orimligt att besparingarna ska vara tuffare på länssjukhuset än på de andra sjukhusen. Och så är fallet. Genom politiska beslut har man besämt dels att verksamheten i Sundsvall ska ha sämre ekonomiska förutsättningar än de två andra sjukhusen i länet. Man har också, genom att ta regionala och politiska hänsyn, lagt ytterligare drygt 20 miljoner i besparingskrav i Sundsvall.

Det är sådan politik som vi nu har ledsnat på. Vi kräver att vården i Sundsvall ska ha rättvisa förutsättningar. Vi kräver också att länssjukhusets status försvaras. Därför är Sundsvallsupproret verklighet och hundratals personer har kriv under namninsamlingen på namnlista.se/sundsvallsupproret. Ju fler namn som skriver under, ju starkare blir vårt budskap. Och det är dags att visa hur starkt stöd det finns för vården i Sundsvall!

Lars Persson
Initiativtagare Sundsvallsupproret
Gruppledare Folkpartiet Sundsvall


Sjukhusmötet

I dag hölls ett möte mellan landstingsledningen och kommunledningarna från Medelpad angående nedskärningarna på sjukhuset. Jag var inte inbjuden. Synd, eftersom Sundsallsupproret rullar och mullrar ordentligt. Över 500 personer har skrivit under på namnlistan. Redan! Och i lördags var det en stor manifestation på torget som samlade hundratals människor!

Men, vad jag förstår av de rapporter jag fått efter mötet, så var det helt fel fokus på träffen. Det som borde ha gjorts var att peka på hur illa det slår med dessa uppsägningar och nedskärningar. Kommunens utgångspunkt borde ha varit "skademinskning". I stället handlade det om hur man ska hantera de som sägs upp, visserligen viktigt, men mer av "skadehantering". Jag hade hoppats att kommunen skulle ha rutit ifrån och sagt att vi inte kan acceptera detta utan vidare! Så har man gjort tidigare, när stora verksamheter har stängt. Nu är inte läge att vara tyst och foglig. Nu är tid att ta strid för länssjukhuset i Sundsvall, de arbetstillfällen som finns i vår kommun och den vård som berör alla i Medelpad, och i hela länet!

Sundsvallsupproret är en verklighet

Nu startar vi en namninsamling

Sundsvallsupproret har blivit verklighet. Runt 200 personer har på olika sätt hört av sig efter debattartikeln som uppmanade till ett Sundsvallsuppror i Sundsvalls Tidning i veckan. Nu går vi vidare med en namninsamling för att visa hur stort engagemang som finns i Sundsvall för sjukhuset och vår kommun. Namnninsamlingen sker via Internet på adressen och du hittar den här:

I ett pressmeddelande tidigare i dag gav jag följande kommentar:

"Jag har mött ett stort stöd för initiativet om ett Sundsvallsuppror. Otroligt många personer har hört av sig och sagt att det här är precis vad som behövs", säger Lars Persson.

"Därför går vi nu vidare. 5000 flygblad är upptrycka och ska delas ut under nästa vecka för att uppmana ännu fler att ansluta sig till Sundvallsupproret. Det är det första steget, sedan får vi fundera på hur vi ska arbeta vidare utifrån det. Men nu ä rdet viktigt att visa att vi är många som står tillsammans för Sundsvall" berättar Lars Persson.

"Jag upplever ett rejält tryck i den här frågan. Många tycker som jag att det är dags att ryta ifrån. Sundsvall ska inte behandlas sämre än någon annan del i Västernorrland. Det här är en folkrörelse av gräsrötter som är heligt förbannade", avslutar Lars Persson.


Om jämställdhet

Blev på ett möte i förmiddags påmind om hur jag en gång beskrev min syn på jämställdhet. Formulerade det så så här:

Att få vara den man är och bli den man kan bli.

Gillar den beskrivningen, för den handlar om varje individs rätt att finna sig och utveckla sig. Det är jag som jag, inte jag som tillhörandes en grupp eller ett kollektiv. Individuell jämställdhet!

Dags för ett Sundsvallsuppror

Ett pressmeddelande från i dag:

"Nu är det dags för ett Sundsvallsuppror mot landstingsledningen. Vi kan inte bara låta nedskärningar och annat ske som hotar motorn i regionen", säger folkpartiets gruppledare Lars Persson.

"Det är lätt att få känslan av att landstingeledningen har udden riktad mot Sundsvall. Sjukhuset missgynnas ekonomiskt, de stoppar besparingar på andra orter av regionala skäl och låter vårt sjukhus ta det i stället. Jag känner att de har satt det i system att missgynna oss som bor i Sundsvall", säger Lars Persson.

"Samma sak var det i regionfrågan. Sundsvall anklagades för att ha fel åsikt och det uttalades konkreta hot mot verksamheten som berör våra kommuninvånare", fortsätter Lars Persson.

"Jag tycker det är dags för ett Sundsvallsuppror. Vi måste säga ifrån på allvar. Det kan inte vara så att Sundsvall ska stå tillbaka varje gång som landstingets ledning inte klarar sitt ansvar", avslutar Lars Persson.


Hej härskarteknik

Berit Åhs har gjort ett historiskt bidrag till jämställdhetsdebatten genom att berätta om de fem härskartekniker som används, inte minst mot kvinnor.


När jag läser debattartikeln i
Dagbladet av två ledande socialdemokrater, Fredd Sandberg och Kenneth Westin, kan jag inte låta bli att tänka på just hur man använder sig av tekniker för att attackera motståndaren, i stället för deras åsikt.

I sak handlar debatten om nedskärningarna på Sundsvalls sjukhus. Mina partivänner, Ulla Norgren och Ingeborg Wiksten har tidigare ställt frågan om den politiska ledningen känner sig hotade av starka kvinnor (eftersom sjukhusdirektören sparkats och landstingsdirektören avgått). Det är en viktig debatt, både i sakfrågan och i ledarskapsfrågan! Jag tänker återkomma till den framöver.

Men vad är det då som Sandberg och Westin skriver. Jo, man kallar Norgren och Wiksten för "så kallade liberaler" redan i första stycket. De utmålas sedan som "populistiska" för att de kritiserar beslutet att sparka sjukhusdirektören.

Valet att föra en diskussion på detta sätt är märkligt. Det är dessutom väldigt dålig stil. En mycket låg nivå!

Kenneth Westin känner jag inte. Fredd Sandberg däremot har jag suttit många år i kommunfullmäktige med. Jag har haft en helt annan och mycket positiv bild av honom. Därför blir jag besviken när han faller ner och gör den sortens angrepp på andra politiker. Jag hade helt enkelt inte förväntat mig det. Trist!

Om jag var socialdemokrat och ansvarig för beslutet så hade jag kort och gott sagt att "vi saknar förtroende för sjukhusledningen och vi är oroliga för att det beslut som tagits gällande besparingar inte kommer att verkställas i tid. Därför har vi avskedat sjukhusets direktör och ersatt henne med en person som vi tror har bättre möjligheter att verkställa det som vi bestämt!"

Det hade varit ett rakt besked, förvisso i strid med vad den stora delen av sjukhusets personal, övriga politiska partier (utom vänsterpartiet), före detta sjukhusdirektörer, en hel rad med läkare och sjukhuschefer anser. Men ändå, tydligt.

Så ska debatten föras. Inte genom att försöka sätta etiketter på andra och genom olika former av tekniker försöka nedvärdera de som faktiskt har en annan åsikt.


Sisters of SundsvallFörsta riktiga arbetsdagen i år hann jag med att träffa Ida, Lollo och Petra som driver tjejjouren Sisters of Sundsvall i Sundsvall. Jag blev verkligen imponerad över deras klokhet och eftertänksamhet. Det är verkligen en tillgång för Sundsvall att det finns en tjejjour. Lycka till med ert fortsatta arbete!

Med på träffen, som arrangerades av Liberala Kvinnor var bland annat Maria Lilja, Birgitta Ohlsson och Solveig Hellquist