Årets skolkommun 2009I dag släppte
Lärarförbundet sina utmärkelser "Årets skolkommun" och Årets skolförbättrare. Tyvärr finns Sundsvall inte med på topplistan, men det är bara de allra främsta placeringarna som presenterats ännu. Hoppet finns alltså att vår kommun har klättrat lite jämfört med tidigare år. Folkpartiet har tidigare lagt en motion med målet att Sundsvall ska bli årets skolförbättrare, som också antagits av kommunfullmäktige. Nu får vi se hur det går med det beslutet. I morgon hoppas jag veta hur det gått för Sundsvall detta år.

Familjecentralen i Skönsberg hotas

ST skriver i dag att familjecentralen i Skönsberg hotas efter majoritetens beslut att stänga den öppna förskolan där (ja, man stänger alla öppna förskolor i kommunen). 

Jag besökte förra veckan den Öppna förskolan i Skönsberg och det finns mycket starka skäl att bevara verksamheten. Dessutom har Sundsvalls kommun ett avtal med staten om utveckling av stadsdelen. Nu har man tagit bort skolan, och dessutom beslutat (kommunfullmäktige) att stänga den öppna förskolan. Det är förvånande, minst sagt.

Jag har ett konkret förslag: Använd en del av de pengar som regeringen har givit till Sundsvall i extra statsbidrag 2010 (totalt 72 miljoner kronor) till att bevara de Öppna förskolorna i Skönsberg, samt de övriga Öppna förskolorna (Granloholm, Ljustadalen, Bredand och Kulturmagasinet). Klarar man från majoriteten i Sundvall inte av att prioritera denna viktiga verksamhet, så kan man väl i alla fall använda regeringens stöd till det!

Att stänga de öppna förskolorna ger inte någon snabb besparing, dels har man uppsägningstid för personal, dels har man långvariga hyreskontrakt för flera av lokalerna. Skolverkets uppfattning är dessutom att det inte är samhällsekonomiskt lönsamt att avveckla de öppna förskolorna. Både socialt och ekonomiskt är det alltså dålig politik att stänga verksamheten i Skönsberg, och de övriga öppna förskolorna. Om inte det är skäl nog för att bevara dem så vet jag inte vad som kan vara tillräckligt!


Nedskärningarna klubbade av majoriteten

Så har vi haft budgetmöte med kommunfullmäktige. Det var en rejält lång debatt om budgeten - från halvtvå till halvsju - med mängder av inlägg om stort och smått. I sak förändrades naturligtvis inget, kommunfullmäktige är inget organ där det händer oväntade saker. I stället får man lyssna till argumentationens innehåll och upplägg för att följa det som händer

Om högst tonläge hade avgjort utgången så hade majoriteten vunnit en överlägsen seger. Vår alliansbudget utnämndes till den mest oansvariga i historien. Rätt tufft påstående av en majoritet som är kända för att i princip aldrig lyckats hålla en budget... Men visst, tycker man det är oansvarigt att prioritera skolpengens nivå i stället för hyresfastigheter så är det väl så. Jag kan dock inte låta bli att fundera över hur majoriteten tänker i de här frågorna. Nyss beslutade man nämligen om att ta fram en ny fastighetsstrategi, vars bas består i delvis försäljning av Mitthem och stor försäljning av andra kommunala fastigheter...

Ren innehållsmässigt blev det, tyvärr, som väntat inte heller några förändringar. De öppna förskolorna stängs, skolpengen sänks och socialnämnden ska göra rekordbesparingar. Miljöpartiet får dock behålla Agenda 21-samordnare, vilket de markerat var något de aldrig kunde tänka sig backa på (att de skär ner på allt annat var tydligen mer lättsmält). Vad man som elev eller brukare kan förvänta sig att besparingarna innebär i praktiken gavs det dock inget svar på. Däremot var majoriteten väldigt förtjusta i att berätta om allt gott de gör. Kanske inte så överraskande, såväl det förra som det senare.

Den lokale S-ordföranden avslutade med att tycka att alla dessa besparingar var en bra politik att gå till val på. Dt tycker jag är intressant, och man undrar med spänning vad som i så fall ska stå i deras valmanifest!

Mer om öppna förskolan

Var i dag till Skönsbergs öppna förskola för att prata med personal och föräldrar. Bilden blev densamma som i förrgår hos Granloholms öppna förskola. Verksamheten är otroligt uppskattad, den kostar inte speciellt mycket och mycket skulle gå förlorat om den lades ned.

I dag mötte jag också föräldrar som berättade hur verksamheten vid öppna förskolan varit deras väg ur ensamhet och hur de kunnat bygga omistliga nätverk och samtala med andra föräldrar. I Skönsberg är dessutom den öppna förskolan en viktig del i familjecentralen som betyder mycket för hela stadsdelen. Det är också viktigt att komma ihåg.

Det blev ett bra samlande av argument mot majoritetens förslag att stänga alla förskolor i Sundsvall. Jag är ännu mer övertygad om att det är fel politik.

Ömma tår

Jag har, förstår jag av en artikel å st.nu trampat på en öm tå när jag kritiserat kommunledningen för att inte efterleva andemeningen med det kommunala köpstoppet. Tyvärr försöker man glida undan vad det hela egentligen handlar om. Det handlar nämligen om ledarskapet. När vi förväntar oss att de anställda i skolor och omsorgen ska spara på pengarna kan inte kommunledningen sätta igång nya projekt och dela ut extra sponsring. Det rimmar liksom inte.

Men i stället för att ta den debatten vill man prata om formaliteter. Och även där är man ute på väldigt tunn is. Den som läser protokollet från det aktuella mötet kan nämligen se följande: Magnus Sjödin (M), Lars Persson (FP) samt Reinhold Hellgren (C) meddelar att de inte deltar i beslutet, med hänvisning till de ställningstaganden som gjordes vid kommunfullmäktiges fastställande av mål och resursplan för 2009.

Så var det med påståendet att det saknas reservationer eller protester.

Nåja. Jag ser i alla fall att majoriteten inte tar upp beslutet nu senast om extra sponsring till Sundsvall Dragons när de vill klaga på mina frågor. Får väl tolka det som att de ger mig rätt...

Stäng inte Öppna förskolorna

Var i förmiddags på besök på en av de öppna förskolor som majoriteten nu hotas av nedläggning, nämligen den i Granloholm. Det var ett bra besök, och vi fick se bra verksamhet och träffa engagerade och intresserade föräldrar som berättade om hur positivt det var med den öppna förskolan. Man har cirka 45 besökare i snitt per dag, och för många är det en mycket viktig plats att träffa andra föräldrar.

Besöket stärkte mig i uppfattningen att de öppna förskolorna måste finnas kvar! För Fp är det ett viktigt vallöfte - om nu inte majoriteten kan förmås ändra sig när vi ska debattera frågan i kommunfullmäktige på måndag.Jag och vår ledamot i barn- och utbildningsnämnden, Stefan Falk, tillsammans med barn och föräldrar på Granloholms öppna förskola.

Skruva inte ner skyltarna för kommunens öppna förskolor!


Sundsvall Business AwardsInser att jag inte skrivit något om Sundsvall Business Awards på bloggen. Det kanske egentligen inte behövs heller, för media har varit fylld av reportage och inslag om denna fantantastiska festkväll för det lokala och regionala näringslivet.

Men ändå: För sjunde gången ordnade vi i Juniorhandelskammaren detta party. Denna gång var det över 700 gäster, lapp på luckan och en väntelista som räckte en vid nedför Södra stadsbergets långa kurviga backar.

Det var party och glamour, kostymer och klänningar (för oss arrangörer smoking och långklänningar) för hela slanten. God mat. Glada pristagare. Suverän efterfest. Och ett rejält sug inför nästa års SBA.

Jag tror att vi behöver mer av sådant här i Sundsvall. Lite tillfällen att klä upp oss, sträcka på oss och kunna säga till varandra att vi är duktiga! Sundsvall Business Awards är ett bra tillfälle för det, precis som
Medelpads Idrottsgala är och Sundsvall Music Awards, de år den galan hålls. Det är ett bra sätt att hålla Jante på behövligt armlängds avstånd. Mer gala åt folket!


Laddning på Sergels Torg

I lördag var det valuppladning på Sergels Torg i Stockholm. De fyra alliansledarna var där, rätt många partiarbetare och engagerade medborgare var också där. Det märks att det är hög stämning inom alliansen och att man ser fram emot en intensiv och spännande valrörelse!


Alliansens partiledare tillsammans med konfrenciern
Nina Larsson på scnenen.


Jag och Berivan Mohammed bland många åhörare.


Många människor på plats i solen.


Kyrkovalet, trots allt intressant

Kan inte hjälpa att jag tycker det är lite intressant med Kyrkovalet trots allt. Roligt att fler medlemmar har röstat i vårt stift (medan man däremot ser en liten nedgång på riks), roligt att nätverket FISK (folkpartister i Svenska Kyrkan) gjort ett rätt okej val. Intressant i Härnösands stift att se hur socialdemokraterna går kraftigt framåt på sina håll medan centerpartiet tappar en tredjedel av sina mandat.

På församlingsnivå i Sundsvall så gör FISK bra ifrån sig i samtliga församlingar där man har haft egen lista:

-> I Selånger ökar man till drygt 15 %, men utan att ta några nya mandat.

-> Sköns församling, som varit den kanske mest turbulent på senare tid, når man 9 % men tappar ett mandat men har den "minsta" minskningen av alla partier. Enda vinnare är den nya gruppen Sköns församlings framtid.

-> I Skönsmons församling, där FISK ställer upp för första gången, får man nästan 12 % av rösterna och tar ett mandat.

-> Gustaf Adolf behålls båda mandaten efter ett bra resultat på nästan 17,25 %.

Någon valforskare har sagt att Kyrkovalet kan spela roll för hur det går i nästa års val. Det tror jag inte alls på. Kyrkovalet handlar om kyrkans frågor. De allmänna valen handlar om hela samhället!


En ny företagarpolitik behövs för Sundsvall

I dagens ST beskriver vi hur Allians för Sundsvall vill förbättra företagsklimatet i Sundsvall. Vi föreslår dessa åtgärder därför att Sundsvall behöver bli en mer företagsam kommun, där entreprenörskap uppmuntras och där människors idéer ska kunna slå rot, gro och växa.

Företagarpolitik är i huvudsak statens ansvar. De kan via skatter och regler påverka näringslivsklimatet. Men också vi i kommunerna kan göra viktiga insatser. Framför allt genom att agera medvetet och hela tiden tänka att vårt sätt att jobba ska underlätta för företagare, inte försvåra för dom. Det är också viktigt att våra små och stora företagare känner att de kan lita på kommunen, i den meningen att man inte drabbas av plötsliga och stora förändringar.

Just nu finns den oron, eftersom kommunledningen genomfört kidnappningar av olika verksamheter som tidigare legat ute på entreprenad. Man har - utan att prova möjligheten med upphandlingar - beslutat kommunalisera såväl städning som mathållning och nu senast hela SFI-verksamheten.

Det är klart att sådana beslut sänder tydliga och oroväckande signaler till företagarna i Sundsvall. Vad är det som kommunen ska ta över nästa gång, och vågar jag satsa och investera när jag inte vet vad som händer?

Därför är det viktigt att vi i Alliansen ger tydliga besked när det gäller företagarfrågor. Jag tror att det vi beskriver i dagens debattartikel mottas väl av företagarna i Sundsvall.

Intressant funderat av Kjell Carnbro

ST:s chefredaktör, Kjell Carnbro, har börjat skriva söndagskrönikor i tidningen där han funderar kring publicistiska frågor. Det är lovvärt. Det är alltid intressant att resonera kring dessa frågor, och också intressant att läsa hur det tänks inom redaktionsledningarna.

Förra söndagen hade Kjell gjort en mycket intressant iakttagelse om skoldebatten i Sundsvall (artikeln finns märkligt nog inte att läsa på st.nu - hoppas att det åtgärdas). Han skriver att "Jag påstår inte att skolans styrande politiker eller högsta tjänstemän aldrig tar debatten, men de gör det för sällan." Som grund för detta påstående har han tittat igenom sin egen tidnings debatt- och insändarsidor under en längre tid och konstaterat att det är helt fritt från inlägg från vår politiska majoritet. Även ledarskribenten på Dagbladet, Svante Säwén, har noterat frånvaron av idéer och förklaringar från majoriteten och ett flertal gånger framgånslöst uppmanat barn- och utbildningsnämndens ordförande att skriva inlägg om framförallt skolnedläggningarna.

Det är självklart inte bra när Sundsvall kokar av åsikter som skolans framtid, och de förslag till besparingar och nedläggningar som majoriteten föreslår om de ansvariga inte deltar i debatten. Därför vill jag utropa en uppmaning: Upp till debatt, majoriteten!

Väntade slutsatser om Norrlandsregioner

I går lämnade Kammarkollegiet sin utredning om olika framtida regioner i Norrland. Man har tittat på ett antal olika varianter, alltifrån hela Norrland i en storregion till Mittsverige som består av Jämtland + Sundsvall och Ånge kommuner. Slutsatsen är att Stornorrland svarar bäst mot de kriterier som Ansvarskommittén satt upp. Mittsverigeregionen svarar minst mot dessa kriterier.

Detta är inte särskilt förvånande. När man låter Ansvarskommitténs tankar vara "facit" så blir det naturligt på det sättet. Men det många av oss anser är att Ansvarskommittén inte har tänkt rätt när de målat upp sin världsbild. Denna kommitté har haft sjukvårdens organisation som främsta utgångspunkt för hur man ska dela in Sverige i nya regioner (i stället för länen). Jag, och många andra, anser att det är fel utgångspunkt. Det som borde vara startskottet är hur arbetsmarknaden och tillväxtregionerna ser ut (och de är helt annorlunda). Sedan organiserar man sjukvården så att den finns och fungerar i dessa regioner.

Tillväxt och utveckling, inte minst i Norrland, borde vara den naturliga utgångspunkten, inte hur man ska hantera sjukdomar och lårbensbrott helt enkelt!

Men detta har inte varit Kammarkollegiets uppdrag, utan de har haft att värdera olika alternativ i förhållande till vad en statlig utredning har tyckt varit viktigt. Det är mot denna bakgrund som man ska läsa och förstå utredningen. Alltså, inget nytt under solen.

Segregationen finns i Sundsvall

Mittnytt gjorde en intervju med mig och vårt vice kommunalråd, Peder Björk, vid Wallholmens fastigheter i Nacksta. Ämnet var segregation och dåliga bostadsområden. Det första man måste göra är att erkänna att vi har problem på dessa områden i vår kommun - detta sagt samtidigt som jag tycker att Sundsvall är en bra kommun att bo i.

I grund och botten handlar det om att människor inte har jobb och kan försörja sig själva. Därmed saknar de också möjligheten att göra aktiva val när det gäller bostäder. Man får inte lån att köpa en bostadsrätt eller villa, och det är också väldigt svårt att få ett förstahandskontrakt för en hyresrätt.

Därför måste en framgångsrik politik främst rikta in sig på jobben. Sedan kan vi på den kommunala nivån jobba med bostadsområdenas utveckling, för det blir ju lätt så att områden får "rykten" som är svåra att komma ifrån. Här kan vi göra mycket bra saker!

Sedan gled vi så klart in på om kommunen ska fortsätta äga Mitthem eller inte. Min uppfatting är att vi kan frigöra så mycket bra pengar genom en försäljning av bolaget att det motiverar en försäljning. Alternativet - och det som majoriteten genomför just nu - är kännbara nedskärningar på våra barn, unga och äldre. I valet mellan att äga hyreshus och att ha resurser för att satsa på skolor och äldreboenden är mitt ställningstagande ganska enkelt!

Ska bli spännande att se hur det hela klipps ihop till kvällens sändningar!

Folkpartiet vill behålla de öppna förskolorna

FP vill behålla de öppna förskolorna
I veckan offentliggjorde majoriteten sin budget för Sundsvalls kommun. Ett av förslagen är att stänga samtliga öppna förskolor i kommunen. Det är besparingar som slår mot de allra yngsta barnen och barnfamiljerna. Det är en dålig prioritering för Sundsvall! Vi vill därför ge ett ett vallöfte från oss och Folkpartiet: De öppna förskolorna ska inte vara stängda längre tid än vad den nuvarande majoriteten har månader kvar vid makten!
För många föräldrar, inte minst nyinflyttade, är det en verksamhet som ger sociala nätverk och öppnar möjligheter. Särskilt i en tid när arbetslösheten ökar och fler kommer att förlora sina hel- eller deltidsplatser i den vanliga förskolan är det extra viktigt att ha öppna förskolor.Det är heller inte någon särskilt dyr kostnad för kommunen.
Vi ser nu vilken stor skillnad det är i synsätt mellan de tre rödgröna partier som styr vår kommun och oss i Allians för Sundsvall. Medan vi tydligt och konsekvent prioriterar barnen lägger majoriteten några av sina allra största besparingar på dem. Därför känns det bra att det är val snart. Så att vi kan ta beslut som är bra för barnen. Bland annat att behålla de öppna förskolorna!
Lars Persson
Gruppledare
Stefan Falk
Barn- och Utbildningsnämnden
Detta var en insändare av mig och vår ledamot i barn- och utbildningsnämnden, Stefan Falk, som var med i ST i lördags och Dagbladet någon dag tidigare:
I veckan offentliggjorde majoriteten sin budget för Sundsvalls kommun. Ett av förslagen är att stänga samtliga öppna förskolor i kommunen. Det är besparingar som slår mot de allra yngsta barnen och barnfamiljerna. Det är en dålig prioritering för Sundsvall! Vi vill därför ge ett ett vallöfte från oss och Folkpartiet: De öppna förskolorna ska inte vara stängda längre tid än vad den nuvarande majoriteten har månader kvar vid makten!
För många föräldrar, inte minst nyinflyttade, är det en verksamhet som ger sociala nätverk och öppnar möjligheter. Särskilt i en tid när arbetslösheten ökar och fler kommer att förlora sina hel- eller deltidsplatser i den vanliga förskolan är det extra viktigt att ha öppna förskolor.Det är heller inte någon särskilt dyr kostnad för kommunen.
Vi ser nu vilken stor skillnad det är i synsätt mellan de tre rödgröna partier som styr vår kommun och oss i Allians för Sundsvall. Medan vi tydligt och konsekvent prioriterar barnen lägger majoriteten några av sina allra största besparingar på dem. Därför känns det bra att det är val snart. Så att vi kan ta beslut som är bra för barnen. Bland annat att behålla de öppna förskolorna!

"Vi som tar över"

I dag skriver
ST om en (förvisso helt ovetenskaplig) mätning de gjort på sin hemsida om vilket alternativ som vinner nästa val. När drygt 1100 personer röstat var det en tydlig majoritet för Alliansen. 56 % anser att vi fyra partier utgör det bästa alternativet för Sundsvall!
Det är så klart jättekul. Men någon opinionsmätning som man kan luta sig mot är det självklart inte. Fast visst känns det roligt när vårt arbete får sådan uppskattning. Nu gäller det att hålla i och jobba vidare tills det riktiga valet är om ett år!

Ska man skratta eller gråta över detta?

Läs denna artikel och välj sedan om ni vill skratta eller gråta över den argumentation och världsbild som socialdemokratiska landstingspolitikern Göran Norlander har. Själv blir jag närmast illamående över hur inskränkt och bypolitiskt man kan resonera.

Ett kommunalråd ska jobba för Sundsvall överallt

I dag skriver Dagbladet om att vårt kommunalråd reser till Kina. Visst kan man tycka att det är taskig timing, nu behöver ju diskussionen om budgeten föras ordentligt innan den ska behandlas av fullmäktige. Men - och det här tycker jag är viktigt - det är viktigt för Sundsvall att kommunalråd och högsta politiker genomför resor som kan gynna Sundsvall.

Ibland brukar jag säga att det ska vara lika självklart för ett kommunalråd att ha klippkort till Bryssel som det är att ha årskort till regeringskanslierna i Stockholm eller på Lokalbussarna. Mycket av det som påverkar Sundsvall sker nämligen på annan plats än här, och då måste vi finnas på plats och argumentera och kämpa för det som är viktigt för oss. Att alltid sitta hemma och vänta ger inte någon utveckling!

Överens med lärarförbundet

I förrgår uppmanade jag kommunens politiska majoritet att använda de extra resurserna från regeringen för att stoppa besparingarna på skolan (de har tyvärr inte lyssnat på det örat visar det sig när man läser deras budget som innebär 95 miljoner i besparingar). I dag får jag stöd av Lärarförbundet i Sundsvall som har precis samma uppfattning. Alternativet är - enligt lärarförbundet - att 200 lärare måste sägas upp och 5-6 mindre skolor i kommunen tvingas stänga. Naturligtvis är det dåligt för Sundsvall och för våra barn och ungdomar!
I eftermiddag debatterar de (förhoppningsvis) med barn- och utbildningsnämndens ordförande. Det ska bli intressant att lyssna till hur resonemangen går!

Majoritetens budget - en första läsning

Jag har nu fått majoritetens budgetförslag i min hand. Det är - tyvärr - inte någon uppmuntrande läsning. Det saknas nya grepp för att utveckla företagsklimatet, det saknas varje form av konkurrensutsättning och det saknas nytänktande Det enda som inte saknas - tyvärr - är bespringar på våra barn, unga och äldre.

De politiska prioriteringarna från vänstern är -138 250 000 till kommunens sociala verksamhet och -100 550 000 kronor till utbildningen av våra barn och unga.

Låt mig till sist citera hur man skriver i majoritetens budget: "Vi fortsätter att värna om de minsta barnen genom att besparingarna i förskolan ska blir betydligt mindre än inom grundskolan och gymnasieskolan". Så besparingar är ett sätt att värna de minsta barnen?

Elevpengen sänks inte med Alliansens förslagI dag presenterade Allians för Sundsvall sitt budgetförslag för kommunen de kommande tre åren. En av de viktigaste beskeden är att det inte blir någon sänkning av skolans elevpeng. Tvärtemot vad majoriteten har meddelat så vill vi fortsätta satsa på våra barn och ungdomars utbildning.

Andra stora förslag är en försäljning av Mitthem, en konkurrensutsättning av äldreomsorg och erbjudande om frivillig avtalspension för våra äldsta medarbetare. Dessutom genomförs ett antal satsningar och besparingar där jag vill lyfta fram två viktiga åtgärder:

1) 90  miljoner till underhåll av kommunens vägar och fastigheter. Tack vare Alliansregeringens besked om tillskott kan vi göra en rejäl höjning och extrasatsning på detta område. Mycket viktigt och angeläget!

2) Förbättrad mat inom hemtjänsten. Vi föreslår att alla som har hemtjänst ska få utökad tid, så att personalen hinner laga mat när de gör hembesök. Tanken är att man t ex ska hinna koka potatisen, göra sallad och duka upp fint på bordet. Detta ger en rejäl kvalitetshöjning, och dessutom vet vi att det kommer öka hälsan hos våra äldre, eftersom mat är viktigt för hur man mår. När matoset sprider sig i huset ökar trivseln och matlusten!

Hela Alliansens budgetförslag kommer finnas på vår gemensamma
hemsida om ett tag.

Välkommet stöd från regeringen

I dag meddelade Alliansregeringen att man ger ett extra stöd på 10 miljarder kronor till kommuner och landsting nästa år. För Sundvalls del innebär det drygt 70 miljoner kronor, enligt de preliminära beräkningarna. Jag är positivt överraskad över nivån på regeringens stöd. Det är tydligt att man har lyssnat på oss kommunpolitiker och skjuter till mer pengar just nu när vi har det tufft.

Jag förväntar mig nu som en direkt effekt av regeringens satsning att majoriteten i vår kommun stoppar neddragningarna på skolan nästa år. Vi har verkligen råd att satsa på våra unga. Det känns också bra att regeringen ska se över kommunernas budgetregler, så att det blir enklare för oss att hantera konjunkturskillnaderna. För Folkpartiet har det varit en viktig princip!


Världspremiär för Go EnterpriseI förmiddags var jag en av jurymedlemmarna när
Go Enterprise hade världspremiär på Thorén Business School i Sundsvall. Spelet, som skapats av kreativa sundsvallstjejerna Julia Hamrin och Lisa Renander, har uppmärksammats i bland annat TV-programmet Draknästet och nu börjar det närma sig totallansering.

Att döma av reaktionerna från elever och lärare kommer man verkligen att kunna använda spelet i undervisningen och som ett sätt att pusha fler unga att bli entreprenörer och våga företaga. Det är viktigt för framtiden!

Spännande bok om Sundsvalls stenstadI helgen presenterade Nils Johan Tjärnlund sin nya bok om Sundsvalls Stenstad: Staden som reste sig ur askan. Passande nog hölls en föreläsning i en av stenstans pärlor nämligen Stadshuset. Totalt är det 70 hus som han berättar om, framförallt om dess arkitektur.

Jag tycker det är väldigt roligt när Sundsvall uppmärksammas på det här sättet. Inte minst roligt är det när det handlar om vår vackra och unika stenstad. Och en extra krydda är det att en framgångsrik, ambitiös och duktig sundsvallsbo står för arbetet. Nils Johan är en god ambassadör för Sundsvall!

Ser verkligen fram emot att sätta i mig alstret så snart som möjligt!

Har vi hört det förut om Scenhuset?

I dag skriver ST om att majoriteten tänker lägga teaterplanerna på is. Inte någon byggstart de tre närmaste åren, men kanske senare förstår vi budskapet.

Har vi hört det förut? Jadå! Minns inför förra valet, 2006. Då "stoppade" man planerna. För att sedan ta upp dem när valkampanjen var avklarad. Är det en tillfällighet att man stoppar det även denna gång? Ja, det är upp till var och en att bedöma.

Varför följs inte kommunens inköpsstopp?

I dag lämnar jag in nedanstående fråga till kommunstyrelsens ordförande, Anita Bdioui (S). Jag räknar med att få den besvarade vid full,äktigemötet i september!

Efterlevnaden av kommunens inköpsstopp

Sundsvalls kommun har ett mycket ansträngt ekonomiskt läge. Därför beslutade kommunstyrelsen den 1 juni, i total enighet, att omgående införa ett inköpsstopp.

Trots detta har kommunen de senaste veckorna i ett par fall beslutat om nya utgifter till verksamheter som knappast kan anses som prioriterad kärnverksamhet. Jag tänker på sponsringen av Sundsvall Dragons med 500 000 och arbetet med ett nytt kommunalt Varumärke till en kostnad av 800 000 kronor.

Den senaste ekonomiska prognosen för kommunen pekar mot ett samlat underskott på 16 miljoner (senaste månadsrapporten). Behovet av att efterleva kommunstyrelsens beslut är därför mycket stort.

Jag vill mot den bakgrunden fråga kommunstyrelsens ordförande:

Hur kan beslut om dessa utgifter tas när det råder inköpsstopp?

Vilken signal skickar de beslut om kostnader för icke kärnverksamhet till övriga i kommunen som förväntas hålla igen på utgifter?

Lars Persson
Folkpartiet liberalerna