Välkommen järnvägssatsning

Banverket höll i dag en presskonferens där de gav ett mycket positivt besked för Sundsvall: Banverket har bestämt sig för att prioritera en anslutning till Ådalsbanan genom byggande av ett triangelspår i Maland, elektrifiering och upprustning av Tunadalsspåret, en ny kombiterminal i Sundsvall och ett nytt industrispår till Ortvikens pappersbruk och Tunadalssågen. Allt detta i sitt förslag till nationell transportplan det kommande decenniet.

Det är verkligen ett besked som verkligen glädjer alla oss som jobbar för Sundsvalls utveckling. Genom bättre järnvägslösningar stärks Sundsvall som regionalt transportcentrum. Att transporter flyttas från lastbil till järnväg är miljömässigt också mycket positivt. Därtill innebär satsingen ytterligare statliga investeringar i vår region, förutsom de som Alliansregeringen redan beslutat om.

Ett bra besked för Sundsvall!

Nätverksmöte i Eskilstuna

FOLKPARTIET SATSAR.

Har varit fredag och lördag i Eskilstuna och nätverkat ihop med andra folkpartister som just nu sitter i opposition i sina kommuner. Totalt är vi 14 städer och kommuner som deltar, och som samarbetar för att göra ett riktigt bra val nästa höst. Träffen i Eskilstuna var den tredje, och fokus var utvärdering av Europavalet (där vi i Sundsvall gjorde ett bra resultat och till följd av en bra kampanj). Vi kan lära oss mycket av hur andra jobbar, t ex Gävle som fick över 13 % i valet och Norrköping som ökade med 91 % jämfört med förra valet.

Dessutom passade vi - så klart - på att umgås och ha trevligt. Extra roligt var det att se hur Eskilstunas stadsfestival har ett annat grepp än de flesta andra städer gör. De har nämligen ett fringe-tema för festival. Fringen är en festival för artister som vill utveckla nya, fria former för sin scenkonst och för besökare som vill uppleva annorlunda, roliga, bisarra och kanske burleska inslag från scen, enligt beskrivningen. Roligt att se gycklare, jonglörer och fakirer underhålla på torget!

Nästa nätverksträff hålls i Sundsvall. Det ska bli kul att få bjuda igen, och fortsätta planeringen inför valet!

"Vem ska göra jobbet"

Det var rubriken för ett heldagssemiarium som Svenskt Näringsliv och Norrlandsförbundet anordnade i går här i Sundsvall. Konferensen samlade företrädare för riksdagen, kommuner och landsting från hela Norrland. Sundsvalls egen kommunledning lyste dock med sin frånvaro.

Utgångspunkten för seminariet var en rapport som Svenskt Näringsliv gjort och som hävdar att om inget händer kommer Norrland (och flera andra delar i Sverige) att avfolkas på de flesta ställen. Från den starten fick ett antal föredragshållare chansen att fundera.

En dag efteråt kan jag för min del känna att rapporten är för alarmerande. Utvecklingen är nämligen inte ödesbestämd. Åre, som haft en rejält positiv utveckling de senaste åren, var säkert utdömda de också för något decennium sedan. Nej, det hela handlar om ATT vi gör något. Och VAD vi gör. Deltagarna var ganska överens om att nyckeln till utveckling är fler företag och fler jobb. Sätter vi det i fokus, och ser hur kommuner och andra kan stimulera företagsamheten kan vi vända på den negativa trenden. Men då krävs det att alla är rejält intresserade av att förbättra för företagen, och inte vara fortsatt fastlåst i den socialistiska politik som präglat vår kommun alltför mycket!

Insändare i ST

I dag publicerade ST en insändare från mig, som berör hur få politiker från Sundsvall som undertecknat Klimatstafetten. Jag bloggade om det nyligen. Så här löd insändaren:

Skriv under klimatstafetten


På lördag anländer Svenska Naturskyddsföreningens turné "Klimatstafetten" till Sundsvall. Syftet med stafetten är att samla stöd för ett kraftfullt och bra avtal vid FN:s klimatkonferens i Köpenhamn senare i år.

På Naturskyddsföreningens hemsida kan politiker skriva under stafetten och därmed vara med och påverka världens ledare att komma överens om ett avtal som på allvar tar tag i klimat- och miljöhoten när de träffas för förhandlingar.

Ännu så länge är jag den enda politikern från Sundsvall som finns med som undertecknare. Jag vill därför uppmana mina kollegor från andra partier att också skriva under. I miljöfrågorna har vi gemensamma och höga ambitioner i Sundsvall. Därför är det självklart att skriva under på Klimatstafetten!


Upprörande sponsring av Sundsvall Dragons

Sundsvalls kommun står inför stora besparingar som kommer att innebära uppsägning av personal och neddragningar inom väldigt många områden. Samtidigt så väljer kommunen att ge 500 000 kronor till Sundsvall Dragons i extra sponsring. Jag tycker det är upprörande.
 

Dels handlar det om att handa kommunens pengar på ett klokt sätt. En halv miljon skulle vara ett gott tillskott i de flesta kommunala verksamheter! Men det handlar också om vilka signaler kommunen skickar till föreningslivet. Vad säger det till alla små och stora föreningar som kämpar med bullbak, lottförsäljning och extraarbeten för att ha råd med sin verksamhet när en klubb som inte förmår sköta sin ekonomi får en halv miljon extra i stöd av kommunen? Kan andra föreningar också komma till Stadsbacken och be om pengar när det sinar i kassan?


Folkpartiet har inte någon plats i Stadsbackens styrelse och var därför inte med när beslutet togs. Om vi funnits med hade det inte varit ett enigt beslut om denna extra sponsring.


Skriv under Klimatstafetten

I dag skrev under på Svenska Naturskyddsföreningens klimatstafett. Det är en stafett vars syfte är att påverka världens politiker att komma fram till en bra och kraftfull överenskommelse om miljö- och klimatfrågor vid det stora mötet i Köpenhamn. Jag noterade att ingen annan politiker från Sundsvall ännu skrivit under uppropet. MIn uppmaning till kollegorna blir därför: Skriv under ni också!