Radioreklam för morgonpigga

50097-2

Visst är det glädjande att känna spännande och intressanta människor. En sådan är Berivan Mohammed, bland annat engagerad i folkpartiet i vår kommun, men med många andra strängar på sin lyra.

Just nu - och detta handlar min lilla radioreklam om - kan man lyssna till henne i P1:s programserie
Tankar för dagen i morgon fredag morgon tio i sju, och även flera fredagar framöver.


Besök på Vibacke skola

50097-1

För knappt två veckor sedan
utmanade tre tjejer i klass 7B på Vibackeskolan politikerna att komma och följa med dom en dag för att se deras vardag. Sagt och gjort. I går när klassen samlades för engelska klockan tio över åtta hade de fått en ny elev i klassen...

Vibacke, som snart också ska ta emot eleverna från Öde skola upplevs av elever och personal som trång. Och visst känns det så när man sitter i klassrummet. Engelskasalen är inte utrustad för en klass på 28 elever. Det saknas helt enkelt bänkar för eleverna att sitta i. Som "tur var" så var det några sjukanmälningar som hade kommit på morgonen och då kunde varje elev få sin egen bänk och stol.

En annan fråga som är uppe på tapeten är skolornas resurser. Stödeskolan hade nästan på pengar redan i januari och när jag följer med delar av klassen på Vibacke till spanskalektionen är det kopierade stenciler i stället för övningsböcker de använder när de ska lära sig säga att "Sjömannen tror att ön är Japan".

Det är inte utan att jag funderar över vart pengarna i skolan hamnar. Enligt all statistik satsar vi mer på skolan än vad de flesta andra kommuner gör, men när man är ute i klassrummets vardag känns det inte så.

Så förlöper skoldagen, med matematik (som jag missar...), god skollunch - där valet står mellan lappskojs och grönsakssoppa, SO om antikens Grekland, Svenska grammatik & Handledning inför dagens avslutande egna arbete.

Jag fick inte ont i huvudet, men visst ser man att det tär på koncentrationen när klassen är stor och lärarna saknar möjlighet och resurser att låta den jobba i mindre grupper. Då blir det lätt stojigt och svårt med arbetsron. En annan sak som bekymrade mig var lärarnas oro inför ytterligare besparingar och hur det ska slå mot möjligheterna att erbjuda extra stöd och stimulans till eleverna. Samtidigt är jag väldigt imponerad över engagemanget som de lärare jag träffade på visade både i klassrummet och vid våra små samtal.

Det hela blev till en intressant dag, där jag fick se vardagen ur elevernas perspektiv - och även se brister, möjlirhgeter och förutsättningar för en vanlig skola i vår kommun. Tack för utmaningen, 7B!

Företagsklimatet inte bättreDagbladet
har i dag uppmärksammat en undersökning om företagsklimatet i Sundsvall. Det är Forum för Småföretagarforskning som gjort en ranking av klimatet i landets kommuner. Trist nog hamnar Sundsvall dåligt till även i denna mätning med plats 243 av landets totalt 290 kommuner.

Det känns inte bra att kommunen stampar på en så låg nivå. Sedan tidigare har ju Svenskt Näringsliv placerat vår kommun på mindre smickrande platser.

Naturligtvis är det frustrerande, eftersom kommunen på olika sätt försöker förbättra sig - utan att det verkar ge bättre resultat. Samtidigt är det inte så svårt att förstå om det finns en misstro mot kommunledningens företagarpolitik. Det är nog rätt få som förväntar sig några stordåd på området av en majoritet bestående av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister - särskilt inte efter att den i företagskretsar populäre Christer Berglund lämnade in som kommunalråd för ett år sedan.

Men för Sundsvall är det synd. Vi skulle kunna få ännu bättre utväxling av konjunktursituationen med bättre företagsklimat. Tänk bara om vi skulle vara bland de femtio bästa i stället för de femtio sämsta... Det måste vara ett självklart mål att nå!

Rätt i regionfrågan

I dag tycks man ha hamnat rätt i regionfrågan vid ett möte med den s.k. 36-gruppen här i Sundsvall (gruppen består av 36 politiker, minst en från varje parti och varje län). En överenskommelse har slutits som innebär att Norr- och Västerbotten +delar av Västernorrland går fram med en ansökan och att Jämtland + delar av Västernorrland går fram med en annan. Med andra ord blir det en mellannorrländsk region, precis som jag har förespråkat.

Sjukvårdsfrågan, som har lyfts fram från många som varandes så viktig har fått sin lösning precis på det sätt jag har tänkt mig; en överenskommelse görs om att vi stöder universitetssjukhuset på samma sätt i framtiden som i dag. Lätt som en plätt!

Nu får vi se till att sätta fart på byggandet av denna nya demokratiska arena. Hinner vi med allt i god tid så kan det bli start redan 2011. Det är mitt mål i alla fall!

Oacceptabelt att Tullen stängs i Sundsvall

I dag kom ett dråpslag mot brottbekämpningen i Sundsvall med omnejd, när förslaget om att avveckla gränsskyddsgruppen i kommunen presenterades av Tullverkets ledning. Se här.

Jag har tidigare kritiserat planerna. Ur mitt perspektiv är det är oacceptabelt att Tullen överger Sundsvall och halva Sverige. Vi ska inte ge fritt fram för smugglare av narkotika och sprit att ta sig in över gränserna här uppe. Jag är övertygad om att totalkostnaden för samhället blir större med den ökade smugglingen än vad besparingen blir för Tullverket när man stänger verksamheten.

Nu måste vi i kommunen och våra riksdagsledamöter agera för att planerna stoppas.


Beslut om skolnedläggningar i dag

I dag beslutade (s), (v) & (mp) om nedläggningar av skolor i kommunen. Trist, tycker jag, på mer än ett sätt.

Först tänker jag på att en bra skoluppgörelse inte kunde genomföras, utan spräcktes av majoriteten i sista sekund. Men framför allt tänker jag på alla de elever, föräldrar och skolpersonal som nu ska få sin vardag uppriven för besparingar som i det stora hela är mycket små, cirka en halv procent av barn- och utbildningsnämndens budget.

Reinhold Hellgren (c) hade ett intressant inlägg i skoldebatten under dagens fullmäktigemöte. Han talade om förtroende, och hur man bedriver politik. Socialdemokraterna verkar inte förstå den känsla vi hade efter att de hux flux trekvart innan det avgörande bytt ståndpunkt om Nacksta skola, som var en bärande del skollokalpaketet (ett paket som jag då var positiv till eftersom det skulle ha givit ekonomiskt utrymme att göra kvalitetssatsningar). Allt det som bearbetats, förhandlats, förankrats och kompromissats fram torpederades (för att citera moderaten Sven Bredberg) med följden att också förtroendet försvann.

Det vi nu stod med i kommunfullmäktige var alltså ett havererat besparingspaket, som vi bedömde gjorde mer skada än nytta. Och ett sådant paket kan vi inte ställa oss bakom. Därför blev den logiska slutsatsen att yrka avslag på skolnedläggningarna. För skolan innebar vårt yrkande naturligtvis att skollokalerna under en tid skulle kosta mer, något som vi också tydligt deklarerat att vi tänkte kompensera för. Kvaliteten får inte bli lidande p.g.a majoritetens agerande.

Nåväl, vår kamp var förgäves - lika förgäves som vår ambition att sy samman en bra skollokaluppgörelse. Därför var det inte med några lätta steg som jag lämnade dagens fullmäktigemöte. Det som kunde ha blivit bra, blev till slut mest förluster ur alla perspektiv.

Schyman, som väntat

F!          Gudrun Schyman

I dag meddelade Gudrun Schyman enligt
Aftonbladet att hon och feministiskt initiativ tänker ställa upp i EU-valet nästa år och rikdagsvalet 2010. Det borde inte vara så förvånande, Schyman är en genompolitisk person som trivs i både rampljus och valkampanjer.

Inte heller är det förvånande att  beskedet kommer just i dag. För hade beskedet kommit för en månad sedan hade föreningen blivit skyldig att återbetala de 400 000 kronor som man fick i statlig bidrag just under förutsättning att de inte tog beslut om att delta i val under 2007... Bidragsplanering på hög nivå!

Jag tycker agerandet känns lite ynkligt, men man ska kanske inte förvånas över Schymans taktik... En ringräv som hon har så klart rävar bakom båda öronen.

Citat om Nuders avgång

Det är intressant att se hur det kan gå. Expressen har en del välformulerat om Nuders avgång/avskedande. Allra  mest gillar jag ledarkommentaren om den tilltänkte efterträdaren, Thomas Östros: Om nu Sahlin utser Östros till ny ekonomisk-politisk talesman är det ungefär lika mycket förnyelse som det faktum att Claes Elfsberg gjort comeback i Rapport.

Annars också intressant att se den sossarnas tangodans i går. Ryktena sipprar ut på morgonen, Nuder förnekar kritik från Sahlin under förmiddagen, Sahlin säger att hon har förtroende för Nuder på eftermiddagen, ungefär samtidigt som Nuder avgår för att sätta sig på riksdagens gubbhylla.

Det hela är så otroligt dåligt hanterat att man bara kan förstå det genom att ana hur starka de interna striderna inom s-partiet är just nu!

Ut med NuderDet går fort i politiken. Läste så sent som i fredagens utgåva av Fokus en intervju med Per Nuder där han säger sig ha fullt förtroende från Mona Sahlin och inte ha några planer på att byta jobb. Men i dagens
Aftonbladet avslöjas att samme Nuder nu får sparken av Sahlin. Ut med Nuder in med Östros, siar tidningen.

Troligast är skälet att Nuder inte lyckats charma, utan snarare reta upp, partiorganisationen i några politiska frågor. Och som bekant är det ju inte så monasahlinskt att ha kontroversiella åsikter som kan stöta bort någon. Som Sören Holmberg klokt analyserade på ett seminarium häromveckan "socialdemokraternas opinionsstyrka beror på att alla tror att partiet tycker precis som dom".

Detta tycks ha blivit Per Nuders fall. Det går fort i politiken. Inte minst utför!

Svagt ekonomiskt resultat för Sundsvall

I går presenterades kommunens bokslutskommuniké för 2007. Trist nog är det ekonomiska utfallet för 2007 otillfredsställande svagt. När de jämförelsestörande posterna rensats bort blir kommunens resultat endast +9,1 miljoner kronor. De största negativa avvikelserna är kostnaderna inom grundskolan, kollektivtrafiken samt pensionskostnader. Socialnämnden spurtade dock bra, även om en stor del av förklaringen till det är köpstoppet som infördes under hösten, en ekonomisk åtgärd som långsiktigt sällan är bra.

Det är bekymmersamt att kommunen visar ett så svagt resultat, med tanke på att det är högkunjunktur i samhället och det riktigt allvarliga är att kommunen - som under år som dessa borde gå med kraftiga överskott för att ha marginaler när tiderna blir sämre inte gör det. Lägger man dessutom till pensionsskulden och alla de investeringsplaner som ligger för handen bör man allvarligt vara oroad för den kommunala ekonomin! 

Därför måste majoriteten ta och börja hålla i pengarna. Så här dåliga resultat har Sundsvall inte råd med - då hamnar vi snart tillbaka i en situation med krispaket och panikbesparingar!


Kvinnobrist

Sundsvalls kommun har bestämt sig för att utveckla Norra Kajen till ett spännande nytt område med 1400 bostäder och annan verksamhet. Visionen är inte blygsam: "Nordens bästa havsnära boende" pratar man om. För att nå dig har man bildat ett bolag tillsammans med byggföretaget Norrlandspojkarna.

Frågan är då hur man når till sin vision? Starten blir att ta in förslag från fyra olika arkitekter på hur området ska gestaltas. Dessa ska sedan - och det är här skon klämmer - bedömas av en jury som utser en vinnare. Problemet är bara att juryn är närmast enkönad. I den åtta personer starka juryn ingår nämligen bara en enda kvinna!

Detta är naturligtvis ett svaghetstecken och en rejäl brist. Inte därför att kvinnor (eller män) är mer kompetenta per sé, utan därför att en bra mix och mångfald generellt ger bättre resultat och ett bättre helhetstänkande!

Naturligtvis är det både oklokt och orimligt att man - på 2000-talet - kan få för sig att skapa en helt ny stadsdel utan att se till så att både män och kvinnor är med i planeringen på allvar. Jag förutsätter därför att man kompletterar juryn med några av alla kompetenta kvinnor som finns!

Inte så lätt att nå ut

Såg en insändare i gårdagens ST där skribenten ville se olika satsningar i Sundsvall (bland annat Norra Berget, Sjukhuset, & Universitetet). Och så avslutade han sitt inlägg med att jag borde få en ordbok som innehåller fler ord än nej!

Så där satt jag med noteringar från senaste veckorna där jag agerat för bevarande av skolor i kommunen, föreslagit mer pengar till Norra Berget, tagit strid för Sundsvalls sjukhus och röstat ja till ett bidrag för att stärka Mittuniversitetet i Sundsvall.

Konstaterar att det inte alltid är så lätt att nå ut med sitt budskap!


Kärnkraft populärare

Förra veckan presenterade Jan Björklund (fp) tillsammans med tre riksdagsledamöter förslaget att bygga nya kärnkraftverk när de nuvarande verken tjänat ut sin livslängd. Det skulle vara ett sätt att säkra elförsörjningen till vår industri och våra hushåll på ett klimatsmart sätt. Naturligtvis fick förslaget snabbt kritik från vänstersidan, och på DN debatt även från centerpartiet.

I dag redovisas dock en
opinionsmätning som visar att folkpartiets förslag inte är så dumt tänkt. Hälften av befolkningen vill ha mer kärnkraft!

En annan intressant del i undesökning är att stödet är något svagare här i Norrland, vilket är konstigt med tanke på hur viktig den elintensiva massa-, pappers och metallindustrin är för oss. Å andra sidan kan det kanske förklaras med att vår tillgång på vattenkraft gör att vi inte ser behovet av kärnkraft lika tydligt. Det finns också generationsskillnad där de äldre är mer positiva medan de yngre är det i mindre utsträckning - här har alltså skett en omsvängning bland de som deltog i folkomröstninen 1980 - ett faktum som stärker min åsikt att den omröstningen spelat ut sin roll på alla möjliga sätt!

Nu får vi se om opinionen inom partierna svänger, och det blir mindre kontroversiellt att hävda den enkla ståndpunkten att kärnkraften inte ska avvecklas utan fortsätta vara en viktig del i vår elproduktion. Det vore för väl!

Obama gjorde en Bush i natt

Obama 08 Poster


I natt hölls ytterligare primärval i USA. Två republikanska (Romney segrade i Nevada & McCain i South Carolina) och ett dramatiskt för demokraterna. Enligt Expressen utropade sig både Obama och Clinton till segrare, och får man tro artikeln så lyckades Obama göra en bush, alltså få minst röster men flest delegater. Clinton däremot får nöja sig med folkets röster, men inte de avgörande delegaternas stöd!

Nu händer det emellanåt att vi i Sverige skrattar lite åt det dumma amerikanska valsystemet som kan skapa just denna situation där den som får mest röster inte vinner valet. Men sanningen är att det i Sverige händer samma sak vid varje val, nämligen i de kommunala valen. Där saknas utjämningsmandat som ser till att mandaten i kommunfullmäktige överensstämmer med väljarnas röster.

I ett par kommuner skulle maktfördelningen sett helt annorlunda ut än vad den nu gör, precis som fallet var med Bush/Gore i USA. Intressant, men sällan omdebatterat! Nu är något troligen ändå på G i Sverige. Grundlagsutredningen som ska vara klar i slutet av året, har nämligen i uppdrag att titta bland annat på denna fråga. Förhoppningsvis kan man få till stånd en förändring inför nästa val. För alla röster ska ju vara värda lika mycket!

Skönsbergs skola

I går var jag tillsammans med de andra gruppledarna i Allians för Sundsvall på Skönsbergs skola, som hotas med nedläggning från kommunens politiska majoritet. Där träffade vi engagerade föräldrar och skönsbergsbor och inte minst elever som hade mycket att säga till försvar för skolans fortsatta existens.

Lite underligt kändes det när föräldrarna berättade att de tagit fram ett alternativt besparingsförslag som majoriteten inte ens var intresserade av att titta på. Vi fick en genomgång både av förslaget och en rundvisning på skolan och beskrivning av konsekvsenserna. Klart intressant!

Här är en artikel om
besöket:

Nu återstår att se om vi kan få majoriteten att ändra sig och stoppa hela skolbesparingspaketet i papperskorgen. Vår bedömning är att det ger för små effekter för att det ska vara värt att oroa skolans organisation, föräldrar och elever!

Stornorrlandsplanerna döda

I går kom troligen dödsstöten för planerna på att bilda en Stornorrlandsregion när socialdemokraterna i Västerbotten meddelade enligt Västerbottenskuriren att de inte längre tror på idén.

Jag är inte förvånad, förutsättningarna för ett Stornorrland har varit dåliga eftersom företrädare för ungefär hälften av befolkningen inte vill bilda en sådan region. Jag till hör dem, och jag menar att det inte är klokt att tvinga samman kommuner som inte ser förutsättningarna för ett gemensamt arbete i en region som skulle bli mycket stor och otymplig.

Ändå är jag förvånad över att (s) i Västerbotten kastade in handduken just i går (lustigt nog ungefär samtidigt som jag vid ett möte i Stockholm lyssnade till statens regionsamordnare Jan-Åke Björklund som gick igenom det aktuella läget i landet). Ett möte där en sista ansträngning skulle göras är nämligen sedan länge inplanerat till den 30/1 (här i Sundsvall) och det hade varit rimligt att invänta resultatet av det mötet kan tyckas.

För Sundsvall innebär detta egentligen inte mer än att vi får mer arbetsro för att utforma förutsättningarna för bildandet av en mellannorrländsk region. Den har goda förutsättningar att bli en stark utvecklingskraft i ett naturligt samarbetsområde och energin bör nu läggas på att gå vidare i det arbetet!

Inget hopp om förbättring för Norra Berget ännu!

Mitt inspel om verksamheten vid Norra Berget detta år har intresserat många. I går vad det dags för sammanträde med kommunstyrelsen, och då föreslog jag, med stöd av hela Allians för Sundsvall, att tjänstemännen skulle ges i uppdrag att ta fram ett förslag på mer pengar till Norra Bergets verksamhet i år. Men det var en begäran för döva öron - klubban föll i bordet efter en kort diskussion.

Jag är besviken, dels på att majoriteten inte tar till sig förslaget men framför allt eftersom de låtsas som att de gör en satsning när de vet att antalet anställda på Norra Berget minskas radikalt i år. Vill ge dem uppmaningen att prata svenska i stället för politikerspråk - självklart kan det inte kallas för satsning när pengarna minskar!

Sedan undrar man ju vad vänsterpartiet och framför allt miljöpartiet tycker. Jag har tidigare upplevt att miljöpartisterna engagerat sig för Norra Berget, men nu stöder de nedskärningarna.

Sista chansen är nu kommunfullmäktige i slutet av januari. Jag hoppas på en kursändring från majoriteten tills dess. Även om jag är tveksam är hoppet det sista som överger en, och jag vill så starkt att Norra Berget får bra verksamhetsförutsättningar även i år.


Stopp för skolnedläggningar

I dag vid kommunstyrelsens sammanträde meddelade folkpartiet och övriga i Allians för Sundsvall att vi inte köper de besparingsförslag på skollokaler som majoriteten fört fram. Detta eftersom man, efter att (s), (v) & (mp) kovänt i frågan om Nacksta skola, inte längre uppnår några särskilt betydande besparingar och då är det fel att oroa personal, föräldrar och elever med jobbiga omorganisationer!

Det är mycket synd att det inte gick att hitta en överenskommelse om skollokalfrågan i Sundsvall. Besviken är jag på den politiska majoriteten som förstörde möjligheterna genom sin kovändning i sista stund. Sundsvalls skola hade mått bra av en gemensam politisk lösning på dessa problem, men nu finns inte grunden för en sådan överenskommelse. Det enda som finns just nu är ett förbrukat förtroende mellan alliansen och majoriteten. Att  beklaga!

Bra polistänk!

Polisen presenterade i går ett nytt arbetssätt mot ungdomsfylleri i Sundsvall. Med inspiration hämtad från Växjö kommer man nu att vara tuffare och mer direkt mot ungdomar som har med sig alkohol på stan - och inte minst sätta ordentlig fart efter de idioter som langar sprit till ungdomar.  Ett mycket välkommet initiativ!

Ett annat välkommet politinitiativ kunde läsas påp DN Debatt den 8/1
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=730699 där den tillförordnade rikspolischefen, Bengt Svenson, lovade att fler av landets poliser skulle finnas ute på gator och torg. Det behövs. Det har varit märkligt att den tid då flest brott begås är det minst poliser i tjänst!

Två bra polisnyheter samma på fem dagar. Det är inte varje vecka man är bortskämd med det!

Frågorna till Ewa Söderberg

Så har jag då snorat mig igenom Mittnytts kvällssändning. De hade gjorde ett riktigt bra inslag från Sundsvalls sjukhus, där det visade sig att det även i dag var fullbelagt, och att vårdplatserna minskat de senaste fem åren (intressant att vårdplatserna minskat, trots att man övertagit Härnösands sjukhus upptagningsområdet förresten). Fick avsluta med att ställa frågor till Ewa Söderberg, som jag skrev om för några timmar sedan. Så här lyder mitt brev till henne:

---------------

Hej Ewa!

Mot bakgrund av den situation som rådde på Sundsvalls sjukhus under jul- och nyårshelgerna, där sjukbäddarna var fyllda till sista plats, och att personal larmat om en ohållbar situation med brist på vårdplatser vill jag ställa dig två frågor:

1) Kan du lova att akut sjuka patienter inte ska behöva fraktas till andra sjukhus för att vårdplatserna är fullbelagda i Sundsvall?

2) Tänker du se över fördelningen av pengar mellan länets sjukhus, så att det blir tillräckligt med vårdplatser på alla tre orterna?

För oss som bor i Sundsvall med omnej är dessa mycket viktiga frågor. Jag hoppas därför på konkreta och positiva svar!

Vänliga hälsningar,

Lars Persson
Gruppledare
Folkpartiet liberalerna
Sundsvalls kommun.

---------------

På torsdag kommer Ewa till studion. Det ska bli spännande att se hennes svar! Du har förresten också chansen att ställa frågor till Ewa via Mittnytts hemsida:
www.svt.se/mittnytt. Gö

Sundsvalls sjukhus - hjälp till med frågor till TV

I dag hade jag en kort insändare om situationen vid Sundsvalls sjukhus i ST. Jag tycker mig se en bristande logik i att Sundsvall som får fler invånare får färre vårdplatser, och att akut sjuka personer hänvisas till andra sjukhus eftersom det är fullbelagt på vårt sjukhus.

I kväll ska jag medverka i Mittnytt kl. 19:10 för att diskutera just detta. Jag får då möjlighet att ställa frågor till Ewa Söderberg (landstingsråd (s)) till sändningen på torsdag, då hon medverkar i samma tema.

Har du förslag på frågor!?

Kovändning i skolfrågan

I dag kovände den politiska majoriteten i kommunen (s,v & mp) överraskande i frågan om skollokalutredning. Man ville inte stänga Nacksta skola, utan hänvisade till att man såg andra besparingar i stället. Jag har inte tagit del av beslutsunderlaget eller vad majoriteten har kommit fram till, så i den frågan har jag ingen uppfattning.

Det har jag däremot om själva hanteringen. Hela skollokalutredningen har präglats av öppen dialog mellan de politiska partierna. Man har uttryckligen strävat efter att hitta gemensamma lösningar på besvärliga problem. Därför har man också haft otaliga möten, både med och utan tjänstemän, för att diskutera för och nackdelar med olika alternativ. Kompromisser har gjorts och i december var man så överens om ett förslag.

Nu, trekvart innan sammanträdet ska börja, informerar plöstligt majoriteten om att man ändrat sig. Inte ett knyst i förväg, inte en tanke på att ge information i god tid, inga försök att prata sig samman och lägga ett gemensamt förslag. Det är nästan så att man kan ana en tanke: när det handlade om förslag att stänga skollokaler ville man vara eniga med oppositionen, när det handlar om att inte stänga en skollokal var det inte lika viktigt...

Nu var det visserligen bra att majoriteten lyssnade på oppositionens begäran om att inte ta ett beslut i dag, eftersom förslaget var okänt och man inte hade kunnat läsa in sig på det. Men det förtar inte den tråkiga bild av hur majoriteten hanterar sin kovändning!

Dags för fotboja!

86. Det är den siffra som utgör antalet gånger en man i sundsvallstrakten brutit mot det besöksförbund han ålagts gentemot sin före detta. Hon berättar i en artikel i dagens ST att han kunde ringa 450 gånger per dygn, att hon knappt kunnat sova och att hennes minne slagits ut.

Det är en skrämmande vittnesbörd av hur tandlöst vårt rättssystem kan fungera när det gäller att skydda personer som utsätts för trakasserier av sina ex.

För den här mannen hotar troligtvis ett fängelsestraff nu. Men det är i efterhand. Trakasserierna har redan skett, och en mor med barn har fått sitt liv sönderslaget, av den man hon lämnat! Det är oacceptabelt!

Jag tycker det är dags att de som inte sköter sitt besöksförbud utrystas med fotboja. Den gör det omöjligt att komma närmare än säg 100 meter från den skyddades bostad, och man kan alltid ha koll på vart han befinner sig. Jag är fullt medveten om att det är en tuff åtgärd, men jag tycker man ska vara tuff mot de som terroriserar andra människorl. Vi måste stå på de drabbades sida. På med fotbojan nu!

Avskedsansökan inlämnad - men för fel sak?

I dag har så Fredd Sandberg lämnat in sin "avskedsansökan" från uppdraget som kommunfullmäktiges ordförande i Sundsvall. Detta sätter förmodligen punkt för en långt utdragen "såpa" i Sundsvalls kommun som inte varit rolig för någon inblandad. Skönt!

Men frågan är om det inte är fler uppdrag som bör lämnas, nämligen de som ordförande för Mitthem och Sundsvall Arena.

Jag har skrivit om det tidigare i bloggen, och har inte funnit anledning att ändra min ståndpunkt. Dessa båda bolag ligger nämligen under kommunstyrelsens uppsynsplikt, vilket innebär att den ena sambon ska utöva uppsyn över den andra. Jag menar att det är klart olämpligt!

Även i den kommunala bolagsvärlden är Sandberg underställd sin sambo, som är vice ordförande för moderbolaget Stadsbacken AB. Eftersom Stadsbacken AB bland annat ägnar sig åt att hantera vinster och förluster i de olika dotterbolagen (varav Mitthem är ett vinstbolag & Arena ett förlustbolag) så blir inte heller detta särskilt lämpligt.

Jag är förvånad över att socialdemokraterna inte klarar ut även denna fråga. För faktum är att av dessa tre uppdrag så är fullmäktiges ordförande det minst intressanta, ur ett jävsperspektiv!

"Det här går inte längre"

Så lyder rubriken i dagens ST när Michael Gårdebäck, divisionschef på medicinkliniken vid Sundsvalls sjukhus, larmar om platsbristen. 35 % av platserna har försvunnit vid sjukhuset de senaste åren, trots att befolkningen är densamma. Sundsvalls sjukhus är det sjukhus i landet som har näst minst antal vårdplatser i förhållande till sin befolkning, berättar Gårdebäck vidare och citeras "Den kapacitet vi har på Sundsvalls sjukhus möter inte längre befolkningens vårdbehov".

Detta är otroligt allvarligt. Någonting är fel i landstingets vårdpolitik när länssjukhuset dräneras på platser så till den milda grad att man inte har några tomma platser alls. Tydligen är det viktigare med regionalpolitik än sjukvårdspolitik, kan man förstå!

Just nu har landstingets ledning skapat ett system där Sundvalls sjukhus får 1) Skicka pengar till andra sjukhus. 2) Skicka läkare till andra sjukhus. 3) Skicka patienter till andra sjukhus. Galnare tunna att hoppa ifår man leta efter!

Det är nu viktigt att landstingspolitiker från alla partier och från vår del av länet gör sin stämma hörd och ser till så att vi får en fördelning av vårdens resurser som svarar mot behov och befolkning. Självklart ska vi ha en bra vård i hela Västernorrland. Också i Sundsvall!

ST skriver om SD

I en artikel i dagens Sundsvalls Tidning ger man uppmärksamhet åt att Sverigedemokraterna nu suttit ett år i kommunfullmäktige (eller egentligen 13 månader, eftersom fullmäktige tillträder 1/11 valåret). Budskapet som förs fram genom artikeln är att Sd skulle vara motarbetade, eftersom deras motioner inte bifallits.

För det första bör påpekas att en del av motionerna behandlats med positiva svar, något som är vanligt i kommunpolitiken. Andra harinte vunnit något stöd i kommunfullmäktige. Det är dock inte så konstigt. Låt oss snabbtitta på dem:

Kommentera artikeln

- Motion om medborgarinflytande, partiet ville ha ett rådfrågande och beslutande rättssystem.
Motionen stred mot kommunallagen (det är inte tillåtet med beslutande folkomröstningar)!

- Motion om demokratiinsyn, fler skulle kunna följa fullmäktige via internet.
Är osäker på om frågan verkligen avgjorts i fullmäktige, men ett arbete med detta pågår redan och den förslås därför bli besvarad.

- Motion om stödlärare.
Här lyckades sverigedemokraterna inte förklara vad det var de ville när frågan diskuterades i fullmäktige. Och på frågan om hur man skulle finansiera sitt förslag så ville de sparka lärare. Knappast ett bra sätt att utveckla frågan.

- Motion om hopslagning av valkretsar, från fyra till två (inte tre som står i ST).
En fråga som kommunen utredde frågan och tog beslutat om så sent som för ett eller två år sedan att minska antalet valkretsar från fyra till tre. OBS att även Sverigedemokraterna yrkade avslag på sin motion.

- Motion om upplysta övergångsställen.
Såvitt jag minns är frågan inte avgjord i fullmäktige ännu

- Motion om folkomröstning i hamnarenaprojektet.
Motionen stred mot kommunallagen (det är inte tillåtet med beslutande folkomröstningar)!

- Motion om behovet av papperskorgar.
Den undersökning som gjorts av tjänstemännen inför beslutet visade att det finns tillräckligt med papperskorgar i city, men att problemet är att folk inte använder dem. Viktigare att satsa på en kampanj för att få fler att slänga sitt skräp på rätt ställe alltså, vilket också föreslås i en centermotion som lämnats in.

- Motion om frysta löner för kommundirektören och chefer samt sänkta politikerlöner.
Ett förslag där man inte kunde förstå vad Sd ville, och de lyckades inte de själva heller beskriva vilka chefer som skulle omfattas och på vilket sätt det skulle genomföras på ett begripligt sätt.

- Motion om utökat stöd för föreningslivet.
Avslogs med hänvisning till att det finns en utredning som finns för att se över bidrag och stöd till föreningar, samt att det inte finns pengar i budgeten för att utöka bidragen 2008.

- Motion om utökade bussturer nattetid fram till 03.15.
Avslogs eftersom det inte finns pengar till utökade nattbussar 2008. Frågan är också om just nattbussar är den viktigaste utökningen av kollektivtrafik, om det skulle finnas pengar!

- Motion om minskat antal ledamöter i fullmäktige till 51 st.
Motionen stred mot kommunallagen (som anger att lägsta antalet ledamöter i kf ska vara 61 st)!

En sammanfattning av Sverigedemokraternas första år i kommunfullmäktige i detta avseende skulle jag göra på följande sätt:

Man har skrivit 11 motioner, varav 3 innehöll förslag som skulle vara olagliga att genomföra, 2 är ännu ej behandlade, 2 har införlivats i pågående utredningar och 4 har avlagits (varav en med sverigedemokraternas aktiva stöd). Det bör också uppmärksammas att Sd var det enda parti om inte lämnade in något budgetförslag.

Min bedömning är att Sd:s motioner behandlats på precis samma sätt som vilka andra motioner som helst. Det är svagheten i argumenten som lett fram till avslagen, förutom då det självklara i att en kommun inte ska ta beslut som är olagliga.