Opinionsvindar

Synovate Sweden

Opinionsundersökningar är vanskliga att förlita sig på. Enda gången visar det si och andra gången visar det så. I dag kom en ny undersökning som pekar på två intressanta trender: 1) Socialdemokraterna tappar & 2) Glappet mellan blocken minskar. För folkpartiets del bär det också av lite uppåt, vilket kommenteras av DN så här

"På den borgerliga sidan är det framför allt folkpartiet som kan glädja sig åt den här mätningen. Partiet får för första gången ett bättre resultat än i valet 2006. Väljarstödet ligger nu på 7,8 procent, mot 7,5 i valet. Den nye partiledaren Jan Björklund kan tolka det som ett gensvar för sin hårda profilering av partiet för att bygga nya kärnkraftverk."

Kikade igenom Synovates alla opinionsundersökningar från valet och framåt. Där kan man se en del intressanta saker. En sådan t ex att centerpartiet var större än folkpartiet i alla mätningar fram till att Jan Björklund valdes till liberal partiledare. Sedan dess har fp varit större i samtliga mätningar.

Den som gillar opinionsundersökningar kan ha intresse an den här
länken

Jag förstår inte

Jag har läst och försökt förstå den upprördhet som Anita Bdiou visar gentemot Investor/EQT och hur de agerar inför försäljningen av Vin & Sprit.

Notera: Jag vill, hoppas, och engagerar mig för att fabriken i Sundsvall ska finnas kvar. Mitt inlägg handlar inte om den frågan! Och på det sättet kan jag förstå besvikelsen över att Investor/EQT inte är intresserad av den lösning som vi hoppas på. Men att angripa företaget på det sätt som vårt kommunalråd har gjort känns faktiskt underligt.

Så här förstår jag bakgrunden

Investor/EQT har inför sitt bud på Vin & Sprit engagerat förre ordföranden för bolaget, Claes Dahlbäck, som rådgivare. Dahlbäck har i det uppdraget avrått från en uppdelning av verksamheten. Därmed är chanserna för sundsvallsfabriken sämre. Det är detta som fått vårt kommunalråd att irritera sig, vilket i dag har gett stort mediautrymme både lokalt och nationellt.

Så här säger vårt kommunalråd i dagens
Dagbladet: "Oavsett hur proffsig han är så sitter han inne med så mycket kunskap att det kan uppstå misstanke om att han utnyttjar kunskaperna till att gynna en part".

Men, det är väl just därför han är engagerad som rådgivare. För att ge kunskaper som hjälper uppdragsgivaren!
Det vore väl underligt om det vore tvärtom, att någon anlitar en rådgivare som inte sitter inne med nyckelkunskap?

Ett annat uttalande i samma artikel är: "Oavsett hur regeringen gör så måste Mats Odell, som representant för ägarna (stat­en) utreda Claes Dahlbäcks roll. Det här handlar mycket om etik och moral."

Varför ska regeringen utreda vilka rådgivare som företag anlitar. Dahlbäck sitter inte i någon karantän, och staten ska knappast lägga sig i vem företag anlitar som rådgivare. Det skulle jag snarare se om oetiskt.

Nej, jag tycker att resonemanget bakom detta utspel är snömos. Sedan förstår jag att det är gjort med ett gott syfte, att stärka positionerna för vårt lokala konsortium. Men jag tror inte att det hjälper på något sätt. Snarare ruskar man på huvudet åt 
 

Hot mot pensionärsrestaurangerna

Socialdemokraterna i Sundsvall diskuterar tydligen att eventuellt stänga av pensionärsrestaurangerna under helgerna p.g.a dålig ekonomi. Det vore inte första gången man i så fall stänger igen restaurangerna. Det skedde för några år sedan, för att sedan öppnas när det var valår...

Jag tror man måste tänka igenom detta både en och två gånger. Vi vet hur viktig maten är för äldre personer. Socialstyrelsen har t ex givit ut en artikelserie i ämnet, där en av rubrikerna är "En smaklig måltid förlänger livet". Jag menar att man måst se maten för våra äldre inte främst som en kostnad inom fastighetsförvaltningen, utan som en satsning på det sociala området. Egentligen borde det inte vara fastighetsnämndens ordförande som diskuterar i öppehållande av pensionärsrestauranger, utan socialnämndens ordförande (eller allra helst ordföranden för det äldreutskott som vi skulle vilja ha...).

Ännu är inga beslut fattade. Men vi känner igen tongångarna från tidigare. Tyvärr!


Jämtlandssosse mot EU-parlamentet

 Jens Nilsson, på väg mot EU-parlamentet?

Ska man tro på ryktena så verkar Östersunds kommunalråd, Jens Nilsson, på att väg till EU-parlamentet i valet nästa år. (S) i Jämtland har fört fram hans namn, och det verkar även finnas en acceptans i övriga län.

Jag har suttit med Jens i Sveriges kommuner och landstings (SKL) internatinoella beredning under en period, och det går inte att tvivla på Jens engagemang för Europasamarbetet och Sveriges möjligheter med det. Vi hade som jag tidigare
bloggat om också Jens som föreläsare vid ett seminarium om internationellt arbete inom kommunen.

Jag önskar Jens lycka till i det socialdemokratiska nomineringsarbetet!

Välkommen MP-vändning om EU

Maria Wetterstrand halvfigur

Miljöpartiets ledning förbereder nu för en omsvängning i EU-frågan och det är Maria Wetterstrand som går fran med murbräckan i en artikel på hennes
blogg . Det är mycket välkommet, och jag kan bara säga välkommen till oss som tror på det samarbete som visat sig vara historiens överlägset bästa organisation att lösa svåra frågor i vår del av världen!

Nu vår vi se om ledningen får med medlemmarna på tåget (frågan lär nämligen komma att avgöras genom en medlemsomröstning(. Det är inte lika säkert, långtifrån. Särskilt som partiets ledning samtidigt vill byta bort en annan av partiets fundamentala åsikter, nämligen den om medborgarlön. Blir det minst en besk droppe för mycket, eller?

Roligt för Runsvik

 

Läste i morgonens
tidning att allt nu pekar på att Runsviks skola blir kvar, och att det blir en rejäl ombyggnad där. Jätteroligt för en populär skola. Jag var själv där på besök under fjolåret och träffade personal, rektor och elever och konstaterade att det är en skola som många föräldrar nog önskar för sina barn: Inte alltför stor, bra utemiljö, goda studieresultat. Det stämmer också bra överens med min egen bild av skolan, jag gick nämligen låg- och mellanstadiet på Runsvik och trivdes bra.

Grattis Runsvik!

Dyr badkostnad

Storsjöbadet - interiör

Mittnytt
rapporterar om höjda badpriskostnader i Östersund efter ombyggnaden av Storsjöbadet. De nya biljettpriserna landar på 100 kronor för en vuxenbiljett och 120 kronor sommartid. Intressant att ha i baktanken när vi följer utvecklingen när det gäller planerna på ett Äventyrsbad i Sundsvall...

Kommunal ekonomisk framtid

Fick i dag en första information om förutsättningarna för kommunens ekonomi de närmaste åren. Man kan väl säga att läget kunde vara bättre, trots att vi fortfarande är i en stark konjunktur. När allt lagts till och dragits ifrån för demografiförändringar, löneökningar, räntekostnader osv. så finns det 0 (noll) kronor kvar för politiska satsningar. Tittar vi vidare bortom 2011 så ser läget sämre och inte bättre ut, med vad vi i dag känner till.

I praktiken innebär det att varje ny satsning vi vill ska motsvaras av en besparing på annat håll på samma summa pengar, och längre fram riskerar vi att bara få göra besparingar.

I det läget är det naturligt att återigen resa frågetecken för alla investeringsplaner i kommunen!

Visst gavs svar om Norra Berget

 Foto: Norra Berget

I Dagbladets
rapport från gårdagens fullmäktige skriver tidningen att jag blev svaret skyldig på frågan om vart den extra miljon folkpartiet och alliansen vill satsa på Norra Berget skulle tas. Så var inte fallet.

Vårt förslag var att finansieringen av Norra Bergets extra stöd , som alla andra extra satsningar som görs, skulle hanteras i samband med kommunens kompletteringsbudget i maj månad. Vi förtydligade dessutom, att om det skulle saknas pengar är vi beredda att använda en del av kommunens egna kapital. Så viktigt anser vi det vara att Norra Bergets verksamhet ska kunna bedrivas på en hög och bra nivå under 2008!

Jag gav på en direkt fråga tre förslag på vilka nämnder vi kunde tänka oss vara aktuella för detta: Kommunstyrelsen, NAVI och Kultur & Fritidsnämnden. Jag sade också att vi, om majoriteten var verkligt intresserade av att stärka Norra Bergets budget, skulle vi kunna ajounera mötet en kort stund och så gör vi upp om den exakta fördelningen. Något sådant intresse fanns dock inte.

Med andra ord så gav vi ett tydligt svar. Det gjorde också majoriteten. De var nämligen inte intresserade av att hitta extra pengar till Norra Bergets verksamhet.

Överenskommelse utan värde?

I slutet av januari sedan gjordes en överenskommelse mellan företrädare för partier från alla län om den framtida regionindelningen av Norrland. Det blev en kompromiss med innebörden att det ska lämnas in två regionansökningar till regeringen: En för Norra Norrland och en för Mittnorrland, men att vi gemensam tar ansvar för Norrlands universitetssjukhus, beläget i Umeå. Jag bloggade då och tyckte det var en bra kompromiss som gjorts. Det tycker jag fortfarande.

Men jag är förvånad över hur många som inte tycks acceptera den och i stället ägnar sig åt att fortsätta älta en fråga om är avförd från dagordningen. Så sent som i dag publicerades två nya insändare i ST och en i Dagbladet där man helt ignorerar den överenskommelse som gjordes. Särskilt förvånad är jag över Benny Eriksson och Ewa Lindstrands gemensamma artikel, som aktivt fortsätter driva på för ett Stornorrland, i total motsägelse till överenskommelsen.

Jag kan förstå att alla inte gillar den kompromiss som blev, men det ingår i vårt uppdrag att leva också med sådana kompromisser och acceptera fattade  beslut. Särskilt svårt kan det knappast vara!

Min bild av situationen är att vi nu står i ett läge där, som sagt, frågan om en eller två norrländska regioner är besvarad. Det som nu måste ske är är att varje kommun måste ta ställning till vilken region man vill tillhöra. Detta bör rimligen beslutas av kommunfullmäktige i Sundsvall, Ånge, Timrå osv. under våren. Därefter, vid sitt junisammanträde, bör landstinget sammanfatta läget och formulera en tydlig ansökan till regeringen som beskriver kommunernas önskemål om regiontillhörighet. Där tror och hoppas jag att Timrå, Sundsvall och Härnösand kommer att vilja tillhöra samma region - nämligen Mittnorrland. Att sätta en gräns vid Merlobäcken vore nämligen bland det dummaste som skulle kunna göras!

Sjukt i Smedjebacken

Kan inte låta bli att reagera på ett förslag i Smedjebackens kommun. Det är Sveriges Radio som rapporterar om planerna på att ta ifrån långtidssjukskrivna rätten till barnomsorg. Kommunalrådet Leif Nilsson (s) tycker att "det är en självklar utveckling". Självklar för vem, frågar jag mig? Inte för mig, och knappast för så många andra heller!

Klotterstopp


Foto: Lasse Strömberg

Bland annat
Mittnytt har uppmärksammat ett krav på att införa Nolltolerans för klotter i Sundsvall. Den som framför budskapet är Tomas Lindbäck, VD för Sjölanders måleri som bland annat jobbar med just klottersanering i stan. Hans budskap är tydligt. De skulle hellre lägga tiden på att måla skolor och förskolor än att ta bort klotter runt om i kommunen. Enligt inslaget i TV är kostnaden för klotter i Sundsvall 4-5 miljoner kronor. Man skulle kunna måla många hus för de pengarna!

Klotter har naturligtvis varit ett diskussionsämne i kommunpolitiken emellanåt. Senast för 1½ år sedan, då en motion från centerpartiet att skapa en grafittivägg i stan behandlades i kommunfullmäktige. Jag tillhörde då, och gör det fortfarande, en av de starkaste motståndarna till ett sådant förslag, bland annat efter starka yttranden från polisen och På Stan-bolaget - som verkligen ser vad det handlar om och vilka konsekvenser det får. En grafittivägg försvårar t ex Polisens möjlighet att beslagta färgsprayburkar och en undersökning från Oslopolisen visar att det ofta är samma personer som återfinns på den "lagliga" grafittiväggen som vid det "olagliga" klottrandet.

Jag stöder därför Tomas Lindbäck. Självklart ska det finnas en nolltolerans mot klotter i Sundsvallk, och naturligtvis ska vi se till så att förstörelse och skadegörelse åtgärdas snarast möjligt. Det har varit en framgångsrik strategi på andra ställen och kan vara det också i Sundsvall!

Rapport från dagens fullmäktigemöte

Första mötet med den nya ordföranden, Marianne Sjölund, vid rodret för sammanträdet förlöpte hyfsat snabbt och rätt smidigt. Efter en inledande, men ganska avslagen, diskussion om integrationsfrågor som visade att alla hade ungefär samma bild och utgångspunkter förutom Sverigedemokraterna, gled vi in på beslutsärenden.


Först på den listan stod beslutet om nytt resecentrum i Sundsvall. Dagens beslut innebar att vi avskriver tankarna på ett resecentrum vid Esplanaden, eftersom det inte skulle bli någon bra lösning om man har som mål att sammanfoga buss, bil och tåg på samma ställe. I stället siktar vi in oss på att fortsätta använda nuvarande Järnvägsstation tillsammans med tomten bakom "Texas Pizza", den s.k. gasverkstomten. Beslutet innebar också fortsatt ställningstagande för nedsänkning av järnvägen genom centrum. Dessa två åtgärder kommer troligen att kosta kommunen en hel del. Man spekulerar på kring 250 miljoner kronor för nedsänkning av järnvägen och 100-200 miljoner för resecentrat. På intäktssidan kan vi hoppas på en del försäljning av mark, men lejonparten får nog grävas ur den kommunala plånboken.


En ny sträckning av E4 Sundsvall vid Stockvik var nästa punkt för beslut. Här rådde total enighet om att den nya sträckningen skulle förbättra vägalternativet. Inte ens miljöpartiet var emot! Inte heller rådde det någon oenighet om att släppa in Umeå kommun som delägare i vårt försärkingsbolag. Välkomna, säger vi!


Oenighet blev det däremot om nästa fråga som handlade om finansiering av verksamheten på Norra Berget. Här har folkpartiet och alliansen drivit på för utökat stöd under 2008 med en miljon kronor, så att man ska kunna fortsätta driva verksamhet på fortsatt hög nivå. Majoriteten tillstod förvisso att Norra Berget var både viktigt och en utvecklingsfråga, men man ansåg inte att det fanns möjlighet att satsa några mer pengar i år. Ett tråkigt besked för alla besökare och övriga som gillar vår stadspark.


Att skjuta till pengar för verksamheten vid Svartviks industriminnen blev vi dock överens om. Totalt 865 000 kronor kan de räkna hem för året.


Så var det dags för motionssvar. Folkpartiet fick positiva svar på två motioner: Sundsvall - årets skolförbättrare 2008 (besvarad, men med ett längre tidsperspektiv än 2008) och Ska Sundsvall bli sist med biogas (besvarad med att man under hösten startade ett arbete för att gas ska säljas till fordon). Moderaterna hade inte lika mycket framgång, utan deras motion om att flagga alla ärenden som har EU-anknytning avslogs utan vidare argumentation från majoriteten medan deras motion om att se över kommunens alkoholpolitiska riktlinjer blev besvarad på ett sätt som man inte var nöjd med, men där en översyn trots allt kommer att ske. Och innan mötet var slut hann Maria Lilja ställa en fråga om ensamkommande flyktingbarn som riskerar hamna bland vuxna.


Nästa sammanträde är i mars, som vanligt den sista måndagen i månaden!


Hedbergska skolan kvarI ett
blogginlägg för någon vecka sedan efterlyste jag vishet inför beslutet om gymnasieskolans lokaler, en fråga som är på väg upp för politiskt beslut. I dagens Dagbladet kunde jag till min glädje läsa att kommunens politiska majoritet landat på samma åsikt som vi i folkpartiet gjorde vid ett möte i början av veckan: Hedbergska ska utvecklas, inte avvecklas som kommunal gymnasieskola.

Ett glädjande besked. Av en annan artikl i dagens tidningar förstår jag att chanserna ökat också för Anundgårds skola att finnas kvar. Det är ett direkt resultat av det engagemang som boende i Holm lagt ner, och det krav på återremiss som Alliansen ställde när majoriteten visade sig vara beredda att sätta P för den skolan också. Två bra skollokalbesked i dag, alltså.

Tidningstapp & Glädjande undantag

Startsidan

Nu har upplagesiffrorna för landets tidningar presenterats. Av våra två tidningar så klarar sig Dagbladet utan minskade upplagesiffror, medan storebror ST minskar antalet prenumeranter med 800 stycken. ST har numer (på vardagar) 33 300 i upplaga medan Dagbladet kan ståta med 12 000.

Dagbladet faktiskt är därmed nästan unika. Tillsammans med Gefle Dagblad är man nämligen  den enda tidningen i Norrland som klarar sig utan minussiffror. Som gammal medarbetare på Dagbladet så gläds jag med redaktionen!

Den allmänna bilden är dock negativ, och kanske värst för Tidningen Ångermanland som tappat 10 % under året. Frågan är om vi nu ser att även lokaltidningarna tappar till internetläsande? För min egen del kan jag säga att jag läser mer och mer nyheter via nätet, även om jag prenumererar på båda våra lokaltidningar. Men jag gissar att allt fler, framför allt unga, håller på att vänja sig av med papperstidningen till frukosten - och därmed kommer vi troligast att få se ytterligare upplageminskningar framöver. Dessutom har vi ju i Sundsvall fått Metro varje morgon sedan ett tag tillbaka, och även det slår så klart mot betaltidningarna.

Jag gissar att vi snart kan läsa aktuell forskning även om detta. Intressant att se vad man kommer att spå och förutspå - papperstidningarnas död, eller?

Barack Obama & Matt Santos

Jimmy Smits with Barack Obama in September 2005 Foto: Chris Greenberg/Getty

I går bekräftade
The Guardian en aning som jag delat med många andra fans av tv-serien West Wing (Vita Huset), nämligen att seriekaraktären Matt Santos, som blev demokraternas kandidat till presidentvalet efter Josiah Bartlet, har hämtat sin inspiration från Barack Obama. Det är en av seriens manusförfattare, Eli Attie, som för tidningen berättar att han haft Obama som "förebild" när han skapat seriekaraktären.

Likheterna är många. Så här sammanställer The Guardian de båda kandidaterna:

Barack Obama v Matt Santos


Barack Obama

Young, handsome and charismatic member of Congress, attempts to become America's first non-white president.

Began political career as a community organiser in a big city (Chicago) before winning first election at local level. Married, with two young children.

Faced stiff opposition in Democratic primary against occupant of the White House during previous Democratic administration (first lady Hillary Clinton)

Rivals attack him as inexperienced after just four years in Congress, but triumphs through grassroots support, inspiring speeches and message of change.

Republican opponent is veteran moderate senator from a western state, unpopular with conservative base (John McCain of Arizona).


Matt Santos

Young, handsome and charismatic member of Congress, attempts to become America's first non-white president.

Began political career as a community organiser in a big city (Houston) before winning first election at local level. Married, with two young children.

Faced stiff opposition in Democratic primary against occupant of the White House during previous Democratic administration (vice president Bob Russell).

Rivals attack him as inexperienced after just six years in Congress, but triumphs through grassroots support, inspiring speeches and message of change.

Republican opponent was veteran moderate senator from a western state, unpopular with conservative base (Arnie Vinick of California).

Nu får vi se om sagan och verkligheten får samma slut. För i West Wing så vann Matt Santos presidentvalet...


Hushållssuccé
Gunnar Andrén, f.d. politisk redaktör på Sundvalls Tidning och numer riksdagsledamot med uppdrag i skatteutskottet skriver i en krönika i dagens
ST om succén med hushållsnära tjänster. Den efterlängtade reform som häcklats av socialdemokraterna visar sig ha fått gott fäste hos många familjer.

Nästan 40 000 hushåll har ansökt om att få dra av för hushållsnära tjänster, och nu ska regeringen dessutom underlätta systemet för att göra avdrag. I vårt län ser siffrorna ut så här:

Sundsvall 352
Timrå 21
Ånge 19
Härnösand
Kramfors 73
Sollefteå 39
Övik 44.

Med tanke på att reformen är införd nyligen så tycker jag att det är en helt okej start. Vi vet också att det innebär positiva saker för de som utför tjänsterna, för sanningen att säga så sker en överflyttning av svarta tjänster till den vita sektorn, och därmed får de jobbar också riktig lön, riktiga försäkringar, riktig pension och riktig frihet/trygghet. En lyckad start på en lyckad alliansreform!


Prisad miljökalender


Fick just i min hand senaste numret av Miljö & Hälsa. Där kan man bland annat läsa en positiv liten nyhet om Sundsvalls och Timrå kommuner. Vår gemensamma miljöalmanacka har nämligen utsetts till 2008 års bästa, tillsammans med Falköpings kommun. Roligt och en fjäder i hatten för Sundsvall och de som arbetat med almanackan! 

Sjukhusdebatten flyttad

Den debatt om sjukhusen i vårt län och särskilt länssjukhuset i Sundsvall som skulle hållas i morgon är flyttad till obestämt datum. Återkommer med nytt datum när det är bestämt.

Ostindiefararen Götheborg angör Sundsvall

 Foto: Åke Fredriksson

Borde sätta ett frågetecken för rubriken, men kommunen har fått en förfrågan om att ta emot ostindienfararen Götheborg någon gång under sommaren och hittills har vi givit positiva signaler.

Det är en otroligt spännande historia som fartyget bär med sig och representerar. Götheborg är en kopia av det fartyg med samma namn som år 1745 sjönk med hela sin last i Göteborgs hamninlopp, efter två års seglats över världshaven. Den båt som ny byggts är en kopia av det sjunkna fartyget, och 2005 år sedan gjorde man sin stora jungfruseglats till Kina och asien som sig bör.

Nu får vi se om besöket i Sundsvall går i hamn så att säga. Det handlar naturligtvis om ekonomi, men visst vore det ett fint besök till vår stad!

Samarbete med BrottjofferjourenBrottofferjouren är en förening som arbetar på ett bra sätt med att ge stöd till personer som utsatts för brott. Via jouren kan man få någon att tala med och få en stödperson inför eventuell rättegång - ovärderlig hjälp för många. Jouren är också behjälplig vid medling, där förövare och brottsoffer träffas. Brottsofferjourens verksamhet bedrivs med ganska små ekonomiska resurser och till största delen idellt, trots att det är ett viktigt arbete de utför.

Maria Lilja, folkpartist i kommunfullmäktige, föreslog därför i en motion att kommunen ska stärka sitt samarbete med jouren, så att de får bättre förutsättningar för sitt arbete. Nu har svar kommit och kommunen säger att man har ett bra samarbete med Brottsofferjouren. Jag tycker det känns skönt att det finns ett bra samarbete, och att Marias och folkpartiets motion blir besvarad på det sättet. Alla vill vi ge gott stöd till de som utsatts för brott, och brottsofferjouren är en förening som verkligen förtjänar samhällets stöd och uppskattning!

Öppen kvalitetsredovisning inom äldreomsorgen

En motion skriven av moderaterna är på väg genom den kommunala beslutsprocessen. Den handlar om att införa en öppen redovisning av kvaliteten i äldreomsorgen. Jag tycker det är en bra motion, och det verkar alla andra också tycka för förslaget är att den ska bifallas!

Sedan 1 mars 2003 finns det kvalitetsgarantier inom kommunens äldreomsorg. Syftet då var att göra mer tydligt vad man kan förvänta sig som kommunmedborgare. Allteftersom har det utvecklats och förfinats, liksom arbetet med att utveckla och systematisera kvalitetsarbetet. Det är positivt!

Om man nu också öppnar kvalitetsredovisning kommer var och en som vill följa kvaliteten på våra olika äldreboenden i kommunen att kunna göra det, troligtvis direkt via kommunens hemsida. Därmed kan medborbgarna lättare följa hur kommunens resurser används, och de som ska söka plats äldreboenden får en bra bild över hur det fungerar på olika platser. Rakt igenom bra, alltså!

Castro avgår!

Fidel Castro

Det går ju inte att undvika dagens stora världshändelse, nämligen att Fidel Castro avgår efter nästan 50 år som Kubas diktator. Detta är naturligtvis oerhört glädjande eftersom det öppnar möjligheten för en förändring av Kuba i demokratisk riktning - men först på lång sikt.

För sannolikt kommer dagens besked inte att innebära någon förändring i den närmaste tiden. Makten var redan tidigare flyttad till lillebror Raùl, 76 år, som nu väntas ta över också i formell mening.

Vad som händer i framtidens Kuba står alltså fortfarande skrivet i stjärnorna. Ändå ska vi vara glada i dag, när en av världens diktatorer avgår! 

Befolkningssiffror

Fick just se de slutliga befolkningssiffrorna för 2007 för vårt län. Sundsvall ökar glädjande nog, men ökningen är egentligen för liten (59 personer). Ser man hur andra regioncentra har ökat under året så bekräftas bilden av att Sundsvalls befolkningstillväxt jämförelsevis är ganska låg. Här är siffror för några andra regioncentra:

Gävle +265
Umeå +536
Västerås +808
Karlstad +763
Halmstad +769
Karlskrona +494
Växjö +1089
Eskilstuna +1093
Luleå med -167.
Östersund +103 personer

För övriga kommuner i länet så är det minussiffror för alla tre ådalskommunerna. Det största tappet gör dock Ånge som förlorar 162 personer, drygt 1 % av befolkningen. Timrå och Övik ökar däremot något.

Alla kommuner har ett negativt flyttnetto mot övriga Sverige, men positiva siffror från utlandet. Övik och Sundsvall har ett positivt flyttnetto inom länet, medan det bara är Sundsvall som har ett födelesöverskott.

Västernorrland som helhet tappar 529 invånare. Tittar vi på fördelningen inom länet mellan landskapen så ser vi att det bor 2353 fler personer i Medelpad än i Ångermanland.

Summan av detta är alltså att även om Sundsvall växer så växer andra regioncentra snabbare. Vårt län tappar befolkning, framförallt inlandet, och det föds för få västernorrlänningar. Inte helt muntra siffror!

Mer positivt om BiogasSveriges Radio
Västernorrland har i dag rapporterat positiva nyheter om planer på försäljning av biogas och fordonsgas i Sundsvall. Det är glädjande, eftersom jag så sent som i september i fjol skrev en motion till kommunfullmäktige om att biogas och fordonsgas självklart borde säljas också i Sundsvall.

Hoppas planerna snabbt omsätts till verklighet!

En intressant artikelhelg

Det var intressant att läsa ikapp helgens tidningar. Framför allt två artiklar hade extra stort intresse:

Moderaternas förtydligande om hur de ser på kommunens investeringskapacitet, i ST i lördags var något jag välkomnade. Det har emellanåt känts lite ensamt i den offentliga debatten när det gäller vilka investeringar som vår kommun har råd att göra och det känns skönt att vi inom alliansen har en gemensam grundsyn även om det bara är vi i folkpartiet som i sak tagit ställning mot flera av de kostsamma byggena som är på G.

Intressant, men verkligen inte roligt, var det att läsa söndagens artikel om kommunens svar på en kärnkraftsenkät. Enligt artikeln så verkar Sundsvall vara mest avvecklingsinriktat av våra tre medelpadskommuner, även om man inte vill avveckla omgående.

Men det mest häpnadsväckande i artikeln var att svaret utformats av miljöpartiets politiske sekreterare. Jag kan inte begripa att majoriteten låter Miljöpartiet forma kommunens syn på en fråga som är så avgörande för förutsättningarna för våra stora fabriker Ortviken & Kubal och alla de arbetstillfällen som de representerar - när vi vet att Miljöpartiets politik skulle slå undan fötterna för dem.

Det är oroande att sossarna lägger sig platt för miljöpartiet i denna fråga. Vi behöver gemensamt stå upp för bra villkor för basindustrin!

Demokratikonferens

Har varit i Lycksele på en demokratikonferens i dag. Det är SKL (Sveriges kommuner och Landsting) som driver projektet Brytpunkt, som har just demokratins brytpunkter som utgångspunkt. Frågan är hur vi kan och vill stärka demokratin på lokal nivå? Är det genom mer inflytande till medborgarna mellan valen, genom att stärka de folkvalda, eller är det på något annat sätt? Detta har dryftats under sex konferenser runt om i landet.

Själv har jag uppskattat professor emeritus Henry Bäcks inlägg, som hade till syfte att vara tankeväckande. Ett av hans budskap var att när vi tror att "vi gör på det enda rätta sättet" är att runt om i Europa lämnar man vår styrelseform bestående av konsensus och samlingsstyre. I andra länder utvecklar man borgmästarskapet, majoritetsstyren, medborgardialoger etc, medan vi i Sverige är rätt stela och stillastående.

Dessa sex konferenser ska nu sammanställas och föras upp inom SKL för beslut. Vi ska bland annat ta ställning till om och vad som skulle behövas ändras i lagstiftningen för att kunna möjliggöra försök med olika demokratimodeller.

Själv hoppas jag mycket på systemet med kommunal parlamentarism, d.v.s att de partier som utgör kommunens majoritet (s, v & mp i Sundsvall just nu) utgör en riktig kommunal regering. Det innebär att vi i oppositionen inte sitter i kommunstyrelsen, utan att debatten och besluten flyttas till kommunfullmäktige. På det sättet tror jag att politiken blir tydligare och att väljarna lättare kan se vad de olika partierna och blocken står för. För att kunna prova detta behövs troligast en ändrad lagstiftning. Vi vår se om det kommer att bli ett av våra förslag. Jag hoppas det!

Strömavbrott

Ser på text-tv här i Lycksele att centrala Sundsvall drabbades av strömavbrott i eftermiddags. Större delen av stan var utslagen i cirka två timmar. Ingen katastrof med andra ord, men en påminnelse om hur beroende vi är av elektriciteten.

Är lite fundersam varför ingen information gick ut till oss som sitter i kommunens krisledningsnämnd när strömavbrottet inträffade. Känns inte tillfredsställande att jag inte vet mer än vad text-tv skriver...

Utrikesdebatten

 Urban Ahlin (s) bröstade upp sig.

Har suttit i bil till Lycksele i dag, och kunnat följa nyhetsrapporteringen i utmärkta P1. Hann också se lite av utrikespolitiska debatten som var i riksdagen i förmiddag.

Förvånad blev jag (och jag har förstått att jag inte var ensam) över Urban Ahlin (s) och hans höga tonläge i debatten. Han kallade utrikesdeklarationen för ett feghetens dokument. Med tanke på att de flesta bedömare menar att den svenska utrikespolitiken har ungefär samma kurs i dag som med den förra regeringen, förutom en högre svanshållning i EU-frågor verkar utfallet mycket märkligt. Lägger man därtill, som vänsterns Hans Lindhe påpekade, det faktum att socialdemokraterna inte vid något tillfälle sedan senaste valet reserverat sig mot utrikesutskottets beslut så måste man nästan tro att det är något annat som ligger bakom Ahlins brösttoner...

Jag är verkligen inte någon expert på utrikespolitik, men kan konstatera att det som upprör mest i form av diktaturer, tortyr, dödsstraff etc ligger utanför diplomatins och FN:s räckhåll. Samtidigt finns det få andra vettiga verktyg att använda än just diplomati. Alternativet är plakatpolitik, och det kanske gör oss glada härhemma men någon påverkan på världens utveckling ger det knappast. Pragamatism måste nog gå först, hur tråkigt det än kan låta!

9A motsvarade förväntningarna

Måste säga att jag verkligen gillade starten på 9A i går kväll. Ska bli roligt att följa fortsättningen!

Intressant besök

 Hans Blix kommer till Sundsvall

Socialdemokraterna är att gratulera. På torsdag kväll gästas de nämligen av Hans Blix, en av världens mest kända svenskar sedan sin tid som ordförande för FN:s massförstörelsevappenkommission. Vad kanske inte lika många känner till är att Hans Blix under en kort tid var Sveriges utrikesminister, i den folkpartistiska ministären 78/79.

Det blir säkert en särdeles intressant kväll!

Skolan som dokusåpaI kväll 21:30 börjar SVT sända sin senaste realityserie,
Klass 9A, i kanal 1. Den ska handla om en niondeklass som går i Malmös sämst presterande skola. Under programserien får vi följa försöket att lyfta klassen till topp tre i landet.

Bortsett från medias dramaturgi är idén kittlande: att samla riktigt bra pedagoger och se hur de kan påverka resultaten i en klass. Så här beskriver SVT själva tanken med programmet: Skolfrågan är en av våra viktigaste samhällsfrågor. Med Klass 9A vill vi visa på skolans möjligheter, och samtidigt bidra till att stimulera skoldebatten. Vi hoppas att dokumentärserien Klass 9A kommer att utgöra en god grund för en konstruktiv debatt som inte bara förs i riksdagen och på tidningarnas debattsidor, utan också runt om i landet på föräldramöten, arbetsplatser och vid middagsborden i hemmen.

Kommer det att gå? Vi får väl se, men anslaget är riktigt riktigt intressant. Ska bli spännande att följa!

Oro för handeln?

Är det dags att börja bli orolig för handeln i city nu. På bara någon månad har fyra butiker tackat för sig i IN-gallerian. I dag skriver Dagbladet om två konkurser, Twilfit & B-Young. Sedan tidigare har köksbutiken Werner och Werner upphört medan Bianco footwear stängt sin stadsbutik och satsar enbart på Birsta.

Om det är en naturlig omsättning på butiker så finns ingen anledning till oro. Butiker kommer och går, och ska så göra. Men är det ett tecken på någonting annat så finns skäl till oro för kom ihåg att vi väntar sämre ekonomiska tider.

Jag stället mig frågan hur detta kan påverka de andra stora planerna för nya affärsytor i stenstan. Som bekant ska stadshuset öppnas upp för butiksytor, önskemål finns om ett nytt handelshus på Torget och framför allt ska ju ett handelskomplex på 125 000 kvadratmeter byggas i samband med den nya teatern. Frågan är om det kommer att dras i bromsen snart (Stadshuset har ju bromsats upp en gång tidigare), och om det blir så, vad händer då med kommunens omfattande teaterplaner?

Den som lever får se!

Roligt redaktionsmöte

Undrar hur kul det är på redaktionsmötet på Dagbladet i dag. Särskilt för redigeraren av förstasidan, som lyckades få till rubriken att var fjärde elev (25 %) väljer friskolegymnasier när det i själva verket, och som framgår av artikeln, är det 40 % som väljer friskolegymnasiet... Knappast någon kaka till kaffet den här dagen...

Ingen värnpliktsutredning

Någon kanske undrade vad det blev av den värnpliktsutredning som jag nominerades att ingå i. Jodå, den är tillsatt och leds av centerpartisten Anders Svärd.

För folkpartiets del kom Nina Larsson, riksdagsledamot från Värmland att bli representant. Det är utmärkt. Nina har som löjtnant i armén utmärkta kunskaper på området. Det innebar också att jag inte kommer att arbeta med utredningen. Lite trist, men jag vet att Nina är superkompetent för uppdraget - och då kan man ta sådant med jämnmod.

Radiodebatt

Den som har möjlighet och är intresserad av att lyssna till en diskussion om integrationsfrågor m.m. kan ratta in Radio Västernorrland i eftermiddag klockan 15:03. Då deltar jag och en representant för centerpartiet i ett samtal i detta ämne.

Bokutlåningen minskar

Kulturmagasinets entré Foto: Gudrun Widmark.

Återigen minskar utlåningen av böcker i Sundsvalls kommun. Jämför man med 2006 så sker det 3 % färre utlåningar i dag. Om detta skriver
Dagbladet i dag.  Detta är naturligtvis inte bra. Boklån är ofta en väg in i bokläsande som är viktigt för språkutveckling och bildning - oerhört viktiga värden. Därför måste vi fundera på hur trenden kan vändas.

Kan vi t ex lära oss något av Ånge kommun i det fallet? Där ökar nämligen boklånen och man har tio utlåningar per invånare och år, jämfört med Sundvalls dryga tre! Några åtgärder är dock redan på gång. Man har flyttat om i Kulturmagasinet för att öka tillgängligheten till böckerna och andra åtgärder planeras säkert för att vända utvecklingen.

Biblioteken är viktiga för vår kommun. Därför vill jag slå ett slag för dem!

Välkommen sjukhusdebatt

Den 21 februari har moderaterna i Sundsvall bjudit in till en debatt om framtiden för Sundsvalls sjukhus. Initiativet är välkommet, jag har vid flera tillfällen önskat en öppen diskussion om hur det ska vara med Länssjukhuset. Med på debatten blir en hel rad kommunpolitiker, men kanske skulle också fler landstingspolitiker bjudits in. Det är trots allt de som ansvarar för situationen!

I dagens ST lyfter Fredd Sandberg (s) på en del av förlåten kring majoritetens diskussioner i sjukhusfrågan. Enligt Sandberg är man oense om hur man ska ha det. Sandberg är av uppfattningen att man inte kan åderlåta Sundsvalls sjukhus mer. Alla verkar inte hålla med!

Det kan arta sig till en intressant diskussion/debatt den 21/2. Välkomna till Stadshuset då!

Dags för ett Timråparti 2010?

Timrå kommun banner

Timrås förra kommunalråd , Kenneth Westberg, skriver ord och inga visor i ett debattinlägg i dagens ST. I sak håller jag med honom, det finns inga rationella argument för att skilja Sundsvall och Timrå åt. Men jag tror att hans artikel bara till hälften är ett inlägg i regionfrågan. Till andra hälften är den ett nytt nålstick åt efterträdaren, Ewa Lindstrand.

Westberg verkar uppenbarligen ha svårt att acceptera att han blivit undanpetad från den lokala (S)-partitoppen. Svårt verkar han också ha för en flera av de ställningstaganden som det nya kommunalrådet står bakom. Kanske är det så att han i sitt missnöje siktar på en oväntad comeback i nästa val. Så kan man nämligen tolka avslutningsmeningarna "Än är inte loppet kört! För övrigt är det val igen 2010".

Är det kanske dags för ett Timråparti under ledning av Westberg själv inför nästa val?


Slag mot svarttaxiverksamhetenDen utbredda svartaxiverksamheten i Sundsvall har oroat mig en längre tid, ända sedan jag ägnade en natt i förfjol åt att öka med en taxichaufför som visade mig hur många svarttaxibilar som rullade efter våra gator. Det var en skrämmande insikt!

Svartaxin av i dag handlar inte om att "oskyldiga" ungdomar kör lite extra för att tjäna ihop bensinpengar på lördagskvällen. Nu är det en mer av organiserad brottslighet, som i vars svans det följer droger, våldtäkter och annan kriminalitet.

Därför känns det så bra att Sundsvallspolisen nu har gjort det jag och andra önskar en längre tid, nämligen slagit till mot svarttaxiverksamheten. En razzia skedde i natt efter veckor av civilspaning. Enligt ST:s rapport så var det minst 16 (!) bilar som polisen upptäckt - alla med passagerare i!

Bra gjort av polisen (och dåligt gjort av de som väljer svartaxin och ). Hoppas nu att svartaxin fått ett så kraftigt slag att de inte repar sig, och att stans taxinäring tar tillfället i akt och gör en charmoffensiv för att en gång för alla så undan fötterna för svarttaxin!


Vem blir vald?

Leif Lewin, professor i statsvetenskap skriver på DN debatt i dag om ett nytt väljarbeteende som går ut på att 10-15 % av väljarkåren, de så kallade marginalväljarna som har lätt att byta parti, nu börjat rösta på politiker som liknar dom själva i bakgrund, utbildning osv. Det är intressant, samtidigt som det motsägs av att vi har en trend där personkryssande minskat i nästan varje val sedan det infördes. 

Vem som har rätt i frågan lär vi nog inte hitta någon egentlig sanning, men i sammanhanget är det lite roligt med en undersökning som visar att snygga politiker får fler röster. Ett mått om väljarnas självuppfattning, månne?


Naziaktiviteter även hos oss

Tidsskriften Expo har i sitt senaste nummer kartlagt antalet nazistiska akvititeter i Sverige under 2007. Antalet är skrämmande högt. I genomsnitt sker tre aktiviteter om dagen och totalt registrerade de 1142 händelser!

I vårt län var aktiviteterna inte speciellt många, men trots allt fem till antalet. Utöver de rent nazistiska aktiviteterna ska man också lägga till rasistiska och främlingsfientliga partiers aktiviteter, t ex nationaldemokratenas utdelningar för ett tag sedan. Att aktiviteten under 2007 var relativt låg här tror jag kan förklaras av att det gäng unga nazister tappat i intresse efter att två av de mer ledande medlemmarna dömdes för brott.

Men det känns skrämmande att en så vidrig ideologi som Nazismen fortfarande lockar anhängare. Därför känns kampen för ett öppet, tolerant och mänskligt samhälle så otroligt viktig varje dag!

En Lena Mellin i Sundsvallsmedia?

 Lena Mellin, Aftonbladet.

Signaturen Colo skriver i en insändare i dagens ST att han önskar mer aktiv bevakning av politiken på kommunal och landstingsnivå. Jag håller med, även om vi som bor i Sundsvallsregionen inte ska klaga särskilt mycket med tanke på att vi har två dagstidningar, två tv-kanaler och ett par radiokanaler. Tänk den som bor i en förort till Stockholm och det enda som finns är ett veckoblad...

Men kvantitet är inte allt, och något jag saknar är en politisk kommentator, likt t ex Aftonbladets
Lena Mellin , som kan hjälpa läsarna att se sammanhangen och förstå bakgrunden till de politiska händelserna. Jag tror att mycket skulle framstå tydligare och mer lättförståeligt på det sättet, inte minst när det gäller hur majoriteten gör upp sinsemellan i olika frågor.


Politik är inte bara enskilda beslut, utan ett finmaskigt spindelnät av beslut, icke-beslut, kompromisser m.m. Här kan journalisterna göra mer för att hjälpa läsarna förstå vad det är som händer!


Berättelsens konstPolitik är i mångt och mycket en berättelsens konst. Storytelling har i några år varit en av de riktiga flugorna på kommunikationsområdet, d.v.s. förmågan att beskriva verkligheten och sina förslag på ett sätt som känns rätt och riktigt. Ibland är till och med berättelsen viktare än vad man faktiskt föreslår.

En berättelse ägnar sig
Hans Stenberg, riksdagsledamot för socialdemokraterna åt i dagens Dagbladet. Han tar i en krönika upp den resa som han och några partivänner gjort  efter Norrlandskusten för att titta på infrastrukturen, en vällovlig resa - vi måste alla hjälpas åt att beskriva behoven av vägar och järnvägar i vår del av Sverige.

Men resan övergår snart till en berättelsens konst. Med rubriken "Skattesänkningar eller ett anständigt samhälle" anger han rätt oblygt vilket budskap han har, att regeringen inte gör vad den borde i form av satsningar på våra vägar och järnvägar. Så långt varken något oväntat eller något nytt. Inte heller är det oväntat att han utelämnar den extra halvmiljardsatsning på underhåll som regeringen gjorde i höstens budget.

Mer intressant, men knappast en önskad berättelse ur Stenbergs synvinkel, är den om hur underhållet av landets infrastruktur systematiskt har eftersatts av tidigare regeringar så till den milda grad att Sverige är det västeurpeiska land som satsat minst på järnvägsunderhålls i modern tid! I stället för att systematiskt underhålla och utveckla det som fanns valde regeringsledamöterna att resa land och rike runt för att lova ut nya projekt och sätta spaden i marken för det medialt uppmärksammade "första spadtaget". Sedan bidde det inte så mycket mer.

Mycket av detta har hänt sedan 1994, då Hans Stenberg tog plats i riksdagens trafikutskott. Det borde därmed finnas skäl för en ordentlig dos självrannsakan, men det passar tydligen inte in berättelsen. Men berättelser finns det många av. Liksom ordspråk. Som när Jesus sa Varför ser du flisan i din broders öga, när du inte märker bjälken i ditt eget...?


Snabbt svar om sjukhuskostnaderna

Det gick snabbt och bra att få svar om sjukhusens kostnad. Tog knappt ett dygn att få en sida om de ekonomiska förutsättningarna. Så här ser nettokostnaderna (i miljoner kronor) ut:

Sundsvalls sjukhus (länssjukhus)
Budget 2016,5
Resultat 2117,9
Avvikelse -101,4 (-5 %)

Sollefteå sjukhus
Budget 649,6
Resultat 657,5
Avvikelse -7,9 (-1,2 %)

Örnsköldsviks sjukhus
Budget 773,5
Resultat 813,3
Avvikelse -39,8 (-5,1 %)

Det är intressant att läsa siffrorna, dels att samtliga sjukhus går med underskott och att Sundsvalls sjukhus (vilket man annars lätt kan tro) skulle vara de som har sämst ekonomi. Visst är det så att länssjukhuset har de i miljoner kronor räknat största underskotten, men sett till sin storlek så har Örnsköldsviks sjukhus det något litet värre. Sollefteå däremot håller nästan sin budget.

Det är intressant att se att länssjukhusets kostnad, 60 % av totala sjukhuskostnaden, ganska exakt motsvarar befolkningsunderlaget för de kommuner man har som upptagningsområde (Jag har fört Härnösand till Sundsvalls sjukhus i min sammanställning).

SD:s "idealitet"

En av sverigedemokraternas viktigaste strategier är att utmåla sig själva som martyrer. Därför vill de ofta framhålla att de skulle "behandlas illa", "inte få samma förutsättningar" o.s.v. och hoppas på att väljarna ska bli både förbannade på de andra partierna och tycka synd om Sverigedemokraterna och därmed rösta på dom i nästa val som någon trotsig protest. Det är en strategi som har varit framgångsrik.

Den lokale ledaren, Johnny Skalin, skriver således som ett inslag i den strategin en insändare om att hans parti jobbar helt på ideell basis. Detta är totalt hittepå.

Upplysningsvis har Sverigedemokraterna precis samma förutsättningar som alla andra partier i vår kommun. Det innebär att Sverigedemokraterna för sina två mandat i kommunfullmäktige dels får partistöd med 150 000 kronor per år, att deras gruppledare (förutom sedvanliga mötesarvoden) erhåller ca 4500 kronor per månad för att kunna arbeta med politik samt att partiet ges stöd till politisk sekreterare motsvarande 10 % av en tjänst. Storleken av stödet baseras på valresultatet i senaste valet.


Det är inte vad jag tror att någon skulle kalla för arbete "helt på ideell basis". Rätt ska vara rätt, även om det inte passar den bild sverigedemokraterna gärna vill ge av sig själva.


I Ånge agerar man

Ånge kommun

Jag har en viss förkärlek till Ånge sedan min tid i kommunen (var kommunsekreterare där fram till 2003). Ser att man taggat upp sig på två områden de senaste dagarna. Först ett gemensamt utspel från partierna om polissituationen i kommunen, och i dag en aktion för jourläkare i Ånge efter händelsen där en liten pojke fick vänta i nästan en timme på att få läkarhjälp vid ett andningsstopp.

Helt klart är att behoven är annorlunda på landsbygden än i större städer. Man är mer utsatt när saker händer och avstånden är stora, och det behövs kreativa lösningar för att klara av den nackdelen. En satsning som gjorts är IVPA (i väntan på ambulans) där brandkåren har möjlighet att rycka ut och göra en första insats på plats. Men visst vore det bra för Ånge med en jourläkare i kommunen. Ett rimligt önskemål!

Viktigt att vi finns med!

 Bertil Kjellberg (m)

Jag brukar alltid propagera för det viktiga i att människor från vår region och kommun finns med på betydelsefulla positioner i samhället, oavsett vilken organisation det gäller. Därför gladdes jag mycket när jag såg att den moderate riksdagsledamoten från Sundsvall,
Bertil Kjellberg, utsetts att leda en partiets nya arbetsgrupp för utvecklingsgrupp för företagande och globalisering. Roligt för Bertil och bra för Sundsvall!

Betyg för betygen?

Jan Björklund

Är i Stockholm på sammanträden, och det har strulat med inloggningen till bloggen. Irriterande när det händer spännande saker!

I går presenterade utbildningsminister Jan Björklund ett förslag till nytt betygssystem. Dagens tre nivåer av godkänt (G, VG & MVG) ska utökas till sex stycken. Motivet är att eleverna ska ha större möjlighet att få ett betyg som visar deras kunskapsnivå. I dag kan det skilja väldigt mycket mellan två stycken G (en som är på gränsen mot IG och en som är på gränsen mot VG) och det är svårt att lyfta sig från en betygsnivå till en annan. Med fler betygssteg ökar motivationen att göra det lilla extra, är tanken. 

Jag tycker det är positivt. Kommentarerna från oppositionen (förutom vänstern då, som varken gillar betyg eller läxor) har varit åt det positiva hållet och även lärararnas riksförbund är positiva.

Spännande att se vad betyget blir för betygsförslaget!

Ann-Christine - En flyttförespråkare

Ann-Christin Nykvist, Generaldirektör Foto: Torbjörn BergkvistI dagens
ST intervjuas Ann-Christine Nykvist, generaldirektör på SPV. Hon har samma uppfattning som jag när det gäller lokalisering av statliga myndigheter och verk i landet. Roligt!

Slogs av insikten om ordets makt när jag läste artikelnrubriken "Hon gillar utlokaliseringar". Varför kallar man det för utlokaliseringar när något flyttas från Stockholm. Känns som att det ger negativa vibbar helt i onödan. Byt ut begreppet, och kalla det för lokalisering helt enkelt!

Ännu en kvinna i juryn

Vid ett möte i dag informerades om att juryn för Norra Kajen-projektet kompletterats med ytterligare en kvinna, nämligen Gotlands stadsarkitekt Carin Johanson. Roligt!

Seagull lyfter

50097-4 Foto: Flygfabriken


Ett spännande flygprojekt har i dag (om allt gått enligt planerna) fått luft under vingarna. Det är
flygfabrikens projekt Seagull som gör sin premiärflygning just i dag. Roligt att ett sådant projekt har Sundsvalls som utgångspunkt. Vem vet, kanske får vi snart lägga en flygplanstillverkare till listan över framgångsrika företag i vår kommun!

Kommunalråd under pseudonym...?

Kunde förresten apropå mitt förra blogginägg inte låta bli att undra om kommunalrådet norr om stan har anammat en litterär trend, nämligen den att skriva under pseudonym....

Det var nämligen den 1 februari som ST
släppte fram några röster om regionindelningen. En förkrossande majoritet påpekade det underliga att dra en gräns mellan Sundsvall och Timrå. Men ett lysande undantag fanns det mitt i kören, nämligen signaturen Krångel-Ewa som hade precis samma inställning som kommunalrådet i Timrå. Till saken hör att Krångel-Ewa är just vad kommunalrådet brukar kalla sig när hon ska protestera mot något beslut... 

Inlägget i fråga kanske inte ger något litteraturpris, men visst vore det nydanande om kommunalråd började föra debatter under pseudonym...

Vad menar Timrås kommunalråd?I en stort uppslagen artikel i dagens ST uttalar sig Timrås kommunalråd, Ewa Lindstrand, om regionarbetet. Där framför hon tankar som jag inte förstår. Inte minst när hon säger att "universitetet så är Umeå så oerhört mycket tillgängligare än vad Mittuniversitetet är". För vilka då, undrar man. Knappast jämtarna som har sitt sitt MIUN-campus ett i Östersund eller Västernorrlänningarna som har MIUN-campus i tre av länets sju kommuner. Tydligt är att för Lindstrand går Umeå universitet före Mittuniversitetet. Ett intressant besked!

Samma sak verkar gälla även för vården, där hon tycker det är dumt att ha samma specialistkompetens i både Sundsvall och Umeå. Bättre alltså att Timråborna åker till Umeå för specialistvård än till grannkommunen Sundsvall. Undrar förresten vilka specialistkompetenser Lindstrand vill avveckla på Sundsvalls sjukhus. Kanske ballongsprängningarna som ska starta om tre veckor, efter en hård kamp därom med inte minst Umeå sjukhusledning?

Nej, det hela känns mycket märkligt, att Timrås kommuinalråd väljer Umeå före Sundsvall när det kommer till samarbete. Är det verkligen hennes tanke att bygga upp en gräns vid Merlobäcken?

Klart med kvinna i juryn för Norra Kajen

Bild på Åsa Hedenberg.Åsa Hedenborg, ny jurymedlem för Norra Kajen

Ni kanske minns artiklarna häromveckan om att det saknades kvinnor i den jury som kora vinnaren i den spännande arkitekttävlingen för Norra Kajen. Jag
bloggade om det och skrev bland annat att "jag förutsätter därför att man kompletterar juryn med några av alla kompetenta kvinnor som finns!".

Frågan ska upp för politisk behandling under morgondagen, och när jag läser handlingarna ser jag att en komplettering har skett. Om än ditskrivet med handstil så har juryn kompletterats med VD:n för Uppsalahem, Åsa Hedenberg. Visst är det roligt när man lyssnar till kritik. Även om det inte borde ha behövts någon kritik för att få en bra sammansättning av juryn...

Sjukhuskostnad

Vy över Örnsköldsviks sjukhus Örnsköldsviks sjukhus, ett av vårt läns tre sjukhus.

Tog en titt på landstingets årsredovisning för i förfjol (den för i fjol var inte upplagt på nätet) samt den senaste delårsrapporten eftersom jag är nyfiken på vad sjukhusen kostar i drift. Döm om min förvåning när jag inte lyckades hitta siffrorna! Det enda som fanns redovisat var hur stor avvikelsen mot budget var, men inte själva budgeten. Underligt!

Har i alla fall använt landstingets kontaktsystem för att få fram uppgifterna. Ska bli intressant att se hur det fungerar. Återkommer med redovisning av siffrorna om någon mer än jag råkar vara intresserad.


Hårda tag mot telefonförsäljareFick just ett nyhetsbrev i mailboxen. Det var konsumentministern (m.m.) Nyamko Sabuni som berättade om ett förslag till ny lag som i alla fall jag längtat efter: Förbud mot aggresiva telefonförsäljare! Hur trött blir man inte på de som inte kan ta ett nej, och inte heller fattar att de inte ska ringa igen veckan efter och försöka sälja in sig igen. Ett annat bra besked i lagförslaget är att förbudet mot reklam riktade mot barn under 12 år blir kvar.

Sämst i klassen

Det är med lite av skammens rodnad på kinderna som jag konstaterar att ST har upptäckt samma sak som sysselsatt mig under senhösten, nämligen det faktum att det är alldeles för ojämställt i de kommunala bolagens styrelse, och att folkpartiet faktiskt är sämst i klassen.

Varför det är så kan man visserligen förklara på sitt och sina sätt, men siffrorna ljuger inte. Just nu har vi inte någon kvinna i bolagsstyrelsen (även om vi var till att välja in en kvinna i en bolagsstyrelse förra måndagen, men det gick om intet i slutsekunden). Och det är uruselt!

Har funderat på varför det är så att (fortfarande) män känner sig med kallade och är med lättövertalade när det gäller att ta på sig uppdrag i kommunala bolag. Visst finns historiken, med ett manligt styrt näringsliv, och andra förklaringsvariabler. Men trots det. Vi borde lyckas bättre!

Trist nog kan det knappast åtgärdas i en handvändning. Vi väljer ju representanterna i bolagsstyrelser för fyra år i taget inom partierna, så det blir ingen riktig möjlighet förrän 2010 att ordna jämställdheten här. Tills dess får jag ha kvar min skammens rodnad på kinden, för det ska man ha om man är sämst i klassen när det gäller jämställdhet inom kommunala bolag!

Vi flytt int'

 SPV:s entre, där även jag jobbat. Foto: Åsa Carlsson.


I lördagens ST fanns en bra artikel om flytten av statliga verk från Stockholm till Sundsvall för drygt 30 år sedan. Det blev totalt fyra tunga verksamheter som drog norrut, efter hårt lobbyarbete av dåvarande kommunledningen: RFV (numer en del av försäkringskassan), PRV (numer bolagsverket), CSN och SPV (där även jag har jobbat några år).

För Sundsvalls del har flytten varit otrolig viktig för utvecklingen. En industristad fylldes plötsligt med tung och spännande datakraft och tjänsteverksamhet. Arbetsmarknaden breddades och stora investeringar gjordes i vår kommun. Det är egentligen svårt att överskatta hur viktigt dessa flyttbeslut var.

I dag sker dock inte lika många stora utflyttningar av verksamhet från Stockholm till övriga landet. I stället handlar det mest om omflyttningar av verksamhet från en region till en annan (oftast i samband med nedläggningar av regementen och försvarsbesparingar). Jag tycker det är synd. Staten borde lära av exemplet Sundsvall och se att medvetna placeringar av verksamhet i regioncentra runt om i landet är ett smart sätt att stärka både kust-  och inlandskommuners utvecklingsmöjlighet. Dessutom är det ofta också ekonomiskt lönsamt i och med lägre lokalkostnader och mindre personalomsättning.

Staten skulle ha allt att vinna på en aktiv flyttkommitté, i stället för den känsla av "vi flytt int'" som jag numer tycker präglar tänkandet.


10 hetaste bloggarna

Sundsvalls Nyheter utsåg i sitt fredagsnummer Sundsvalls 10 hetaste bloggar. Min fanns med på den listan med följande motivering

"Folkpartiets gruppledare i Sundsvall är en ivrig bloggare. Uppdaterar i stort sett dagligen med kommentarer och länkar kring aktuella beslut och frågor. Utan konkurrens bästa lokala politikbloggen just nu. Hur många tar upp kampen inför nästa val?"

 Bara att suga i sig av den honungen och fortsätta sitt bloggande...

Kommunreaktion om Tullen

Precis som jag efterlyste häromdagen så har kommunen nu agerat mot att Tullen ska lämna Sundsvall och Norrland därhän i sin brottsbekämpning. Bra!

Pallas Athena - vishet i gymnasiefrågan?

50097-3

Var i morse in på Hedbergska skolan för en liten träff om gymnasieskolan i stan. Passade på att fota
Olle Hjortzbergs väggmålning Pallas Athena (bland annat vishetens gudinna), som dagligen har setts av alla de tiotusentals elever som gått på skolan genom åren.

Vad ska hända med gymnasiet i framtiden? Det är en fråga som snart är uppe på tapeten - både här och i landet.

En ny gymnasiereform är under utredning i utbildningsdepartementet och ska vara klar 31 mars. Här i Sundsvall tittar man bland annat på lokalfrågan för våra två campus. Tankar finns på att samla Sundsvalls gymnasium på ett enda ställe (troligen Västermalm i så fall eftersom man har avvaktat renoveringar som behövs göras i Hedbergska), men tankar finns också på att ha kvar det som det är i dag (givet att det då görs satsningar och upprustningar).

Här finns det skäl att tänka till, så att vi fattar ett beslut som ger bästa möjliga utvecklingsmöjligheter för det kommunala gymnasiet och inte lägger oss platt inför konkurrensen från friskolorna (jag gillar friskolor, men gillar också den kommunala skolan - det viktiga är att eleverna får välja mellan bra skolor med bra utbildning!). Vart det hela landar är svårt att sia om. Men jag vet vad min egen magkänsla säger i alla fall...

PS: Framför tavlan skyndar Jan Sundelin, samhällslärare på Hedbergska, till en lektion.