Fel våldtäktsåsikt

Enligt en undersökning som svenska Amnesty har gjort och som bland annat Aftonbladet skriver om  så tycker var femte ungdom att tjejer får skylla sig själv om de blir våldtagna om de beter sig "utmanande". Det är skrämmande och ofattbart att man kan tycka så!

Hur kan man ens tänka tanken att man har rätt att tvinga sig på någon sexuellt, oavsett klädesval eller beteende? Naturligtvis har man rätt att gå i korta kjolar, med bara magar etc utan att behöva riskera att bli våldtagen!

Det känns viktigt att det nu förs samtal med ungdomarna om rätten till integritet, till sin egen kropp och respekten för varandra. Det är aldrig den våldtagnes fel. Så enkelt är det!

Pluspoäng för PlusboendeI dagens
DN får Härnösand, Sundsvall och Timrå beröm för sina satsningar på plusboenden för äldre som inte vill bo kvar i sina hus eller lägenheter, men inte är redo att flytta in på ett äldreboende.

Det är naturligtvis en smart satsning, ur alla aspekter. De äldre får ett bra boendealternativ, bostadsföretagen får stabila hyresgäster och det offentliga får ett minskat tryck på sin boendesida. Roligt att det uppmärksammas nationellt. Goda exempel ska alltid spridas!

Tullen kvar i Sundsvall - men osäkerhet råder

Tullverkets logotyp. Tillbaka till startsidan

I dag har Tullverkets generaldirektör, Karin Starrin, meddelat att Tullens verksamhet blir kvar i Sundsvall och på de flesta andra orterna i landet. Ett av skälen är det extra ekonomiska tillskott som regeringen gjort, och som är en sak jag tillsammans med riksdagsledamoten Solveig Hellquist, arbetat för. Andra skäl är allmän sparsamhet och att personal valt att gå i pension i förtid.

Nu vet vi inte vad beskedet för Sundsvall innebär exakt. En del av verksamheten (men inte inspektionsverksamheten skulle ju ha blivit kvar i kommunen ändå. Nu får vi hoppas att dagens besked innebär att vi också får tullare som arbetar ute på fältet i vårt område. Trots osäkerheten är dagens besked mycket välkommen.

En bra helg

I helgen var jag i Västerås tillsammans med 750 andra kommun- och landstingspolitiker för att diskutera och utbilda oss i olika frågor. Jan Björklund var som vanligt bra, och jag gillade särskilt hans tankar om att satsa på skolhälsovården (samtidigt som majoriteten i vår kommun säger upp kuratorer och rustar ner den verksamheten). Fler unga mår dåligt, och de måste erbjudas hjälp! Jag tror att detta är en viktig satsning som också lönar sig i längden.

För min egen del fick jag hålla i seminarier om kärnkraftens framtid i Sverige. När jag beskrev vår kommun, där vi har ett halvt Barsebäck på ena sidan bukten och den andra halvan på andra sidan (fast vi kallar dem Kubal & Ortviken) så väckte det intresse. För verkligheten är ju sådan att vi behöver kärnkraften i framtiden om vi vill ha kvar vår basindustri. Och därför är det viktigt att redan nu börja förbereda för att ersäta de allra äldsta reaktorerna, som ska tas ur bruk någon gång under 2020-talet.

Under mitt seminarium så föreläste Lennart Hjalmarsson, professor och energiexpert från Göteborgs Uniersitet. En riktig kunnit nestor på området, som deltagit i statliga utredningar och forskningsråd sedan sjuttiotalets mitt. Hans budskap var tydligt. Det är en högriskpolitik för både klimat och tillväxt att gå på miljöpartiets linje. Intressant att höra det från en så etablerad forskare!

Från Sundsvall och Västernorrland var vi cirka 20 deltagare. Roligt och inspirerande!

Fundera om i teaterfrågan

I går gjorde jag ett utspel i teaterfrågan. Det är dags att vi verkligen tar i den heta potatisen o inte bara låtsas att det finns pengar. Så här skrev jag i ett pressmeddelande

Återuppta planerna på att lösa teaterns arbetsmiljöproblem i de befintliga lokalerna, menar folkpartiet i en motion till Sundsvalls kommun som lämnas in på måndag. Ytterligare försämringar i den kommunala ekonomin de kommande åren gör att pengarna inte räcker till en ny dyr teaterbyggnad, samtidigt som det finns andra viktiga behov. Kommunekonomernas rapport nyligen visar tydligt på detta.


Folkpartiets gruppledare, Lars Persson, kommenterar


"Kommunen kan inte bortse från de ekonomiska förutsättningarna. Det finns inga pengar att betala investeringshetsen. Därför måste man återigen titta på de lokaler som redan finns för teatern och lösa problemen där. Jag tror att det både är möjligt och billigare än att bygga ett nytt dyrt teaterhus", säger folkpartiets gruppledare Lars Persson.


"Vår kommunledning verkar ha fått en bygghybris utan hejd. Men man måste också se på vad vi faktiskt har råd med, och vad som behöver prioriteras. Kan vi lösa teatern billigare ska vi också göra det billigare", säger Lars Persson.


"Dessutom är det viktigt att inte alla ägg som nu läggs i samma korg. Har vi inte råd med en ny teaterbyggnad kan kommunen inte ha det som sitt enda alternativ för att lösa arbetsmiljöproblemen. Då är man oschysst mot de som arbetar vid teatern och dessotm drar man på kommunen ett vite genom att dra ut på åtgärderna. Vårt minsta krav är därför att man arbetar med de båda förslagen parallellt.", Lars Persson.


"Jag hoppas nu att miljöpartiet återgår till sin tidigare ansvarsfulla inställning i teaterfrågan och att det kan innebära en lösning som är bra för Sundsvall. Vi är många som inte riktigt känner igen oss i hur de agerar just nu men jag tror att de ska hitta tillbaka till sin grundinställning", avslutar Lars Persson.


Mitt ibland förhandlingarna

Vi har under dagarna två suttit i diskussioner om Alliansens budgetförslag. Intressant att bryta åsikter och tankar. Jag är tämligen säker på att vi har det betydligt enklare än vad majoriteten har på sin sida - vilket i och för sig är att beklaga.

Samtidigt händer det saker i vår kommun. ST har rapporterat om en
chef som hoppar av och om ett löftesfritt skolprotestmöte på Vibackeskolan. Dagbladet skriver i sin tur bland annat om den rapport kring ledarskapet i Sundsvalls kommun, som visar sig ha mycket i övrigt att önska.

Allt detta påverkar naturligtvis våra diskussioner om kommunens budget. Situationen inom skolan, som många protesterar emot är viktigt att ta tag i, och en viktig faktor är ledarskapet inom kommunen och på skolorna. Ett bra ledarskap är nämligen en nyckel till att få arbetet att fungera bra och så att vi får "maximal prestanda" för de pengar som satsas. Här måste vi tänka till, och satsa smart och rätt i kommande budget.

Tv-inslagInför kvällens sändning med TV4 Sundsvall så har jag intervjuats om kommunens alla investeringsplaner.


Inget nytt, men ändå intressant om investeringar

Sundsvalls Tidning redovisar i dag en tjänstemannapromemoria om kommunens investeringsplaner. Slutsatsen är att kommunen inte har råd att genomföra alla sina planer. Det är egentligen ingen nyhet. I alla fall inte för oss som följt diskussionerna och utvecklingen av Sundsvalls ekonomi.

Dessutom tror jag att tjänstemannautredningen räknar väl lågt. Investeringplaner i Tonhallen på 70 miljoner saknas till exempel, och det låtsas fortfarande som om Äventyrsbadet ska gå ihop, vilket vore en överraskning större än om Norge vinner hockey-vm nästa månad.

Frågan är vad majoriteten tänker göra nu? Köra ända in i kaklet och hoppas att allt går bra ändå, ja så känns det just nu när man lyssnar in diskussionerna. Eller törs man göra en behövlig omsvängning mot mer sans i investeringsplanerna. Jag hoppas det!

Enighet, hur viktigt är det?

Aftonbladet startar nu en kampanj med budskapet "Politiker, kom överens (om skolan) för vår skull".

Jag tycker verkligen inte att man ska säga nej till lösningar där man efter komprimisser kan nå enighet. Men  en av de viktiga anledningarna till att svenska folket tröttnat på sossarna är deras svaga skolpolitik. De har genomfört reform efter reform som inte lett skolutvecklingen framåt, utan snarare fått oss att tappa mark jämfört med länder runtomkring. Här i Sundsvalls både suckas och protesteras det.

Kritiken har naturligtvis partiets strateger snappat upp, men hur man ska agera verkar vara svårare att komma fram till. Visst, man har startat skolrådslagsgrupp, och efter övertalning från toppen fått patiet att ändra hållning när det gäller nationella prov och tidigare betyg. Men det känns mer som en anpassning till opinionen än en verklig kompassändring. Så säger också partiets skolpolitiske talesperson, Marie Granlund, i en intervju i början av året:

- Om jag fick bestämma skulle vi behålla det system vi har, med betyg från åttonde klass. Jag tror inte att vi skulle ha föreslagit tidigare betyg av oss själva, om vi hade fortsatt regera, säger hon.

Min poäng är därför att om folket röstade bort socialdemokraterna för deras svaga skolpolitik, och ersatte den med folkpartiets kunskapsinriktade inställning, är det då rimligt att i varje läge söka uppgörelser mellan partierna - särskilt inte med ett parti som befinner sig i åsiktsmässig limbo.

Jag säger inte att man ska låta bli att försöka, men det viktiga måste ändå vara politikens innehåll. Och att människors röster faktiskt respekteras.

Länsrätten till SundsvallSka vi tro på en tt-nyhet så kommer Länsrätten i Västernorrland att bli kvar, men flyttas till Sundsvall från Härnösand. Det har varit ganska mycket diskussion om förändringen av domstolsväsendet överhuvudtaget, och då främst om tingsrätternas framtid. Här verkar statens utredare ha satt ner foten, och gjort Sundsvall till vinnare. Om nyheten stämmer alltså...

En favorit på vänsterkantenEfter rätt mycket tveksamhet från första början har jag nu fallit platt för en skarp hjärna och vass penna från vänsterkanten. Det är
Katrine Kielos, vars bekantskap jag gjorde genom krönikor i Fokus (för övrigt en av de bättre tidskrifterna i landet). Var inledningsvis lite irriterad över att tidningen lät partimärka krönikörer få plats (jag tycker det förtar lite av det oförutsägbara och spännande - men gissar att det blev nödvändigt när förre chefredaktören kom ut som centerpartist och man behövde lite balans...). Men nu har jag helt släppt den skepsisen och fallit för hennes texter som består av intressant politisk analys från motsatt perspektiv.

I det senaste numret skrev Kielos om de nya moderaterna och de gamla sossarna. En spännande vinkel, om nymoderater i mjukisbyxow, symboliserande att politiken ska ta så lite plats som möjligt, jämfört med socialdemokraternas kostym i förstamaj-tåget, symboliserande politikens allomfattande påverkan och inflytande. Dessutom gav hon en härligt formulerad släng åt sitt eget parti. Klipper ogenerat in här för er som inte orkar läsa hela krönikan.

"Förresten ber jag om ursäkt för att jag skriver om moderaternas strategi. Det är naturligtvis precis vad de vill åstadkomma genom att trycka sina planer i pocketformat: mediebilden av att de har en plan. Jag hade gärna skrivit om socialdemokraternas planer, men de är vad jag förstår hemligstämplade."

Visst är det härligt när man hittar någon ny att läsa - som ger intelligenta motbilder och motargument!

Det nya strandskyddet

Sundsvalls kommunalråd uttalar sig i dagens Dagbladet om att hon inte vill ha några förändringar av strandskyddet. Regeringen, däremot, har föreslagit att det ska bli möjligt för kommunerna att ge undantag för strandskyddet för åtgärder för landsbygdsutveckling.

Kritiken mot dagens strandskydd handlar till stor del om inflexibiliteten. Samma regler gäller för Stockholsms skärgård som för Ånge kommun. Trots att förutsättningara är så totalt olika. Med förslaget till nya regler ges kommunerna möjlighet att anpassa strandskyddet efter de lokala förutsättningarna. Jag tycker det är klokt, och så verkar de flesta andra också tycka - Sundsvalls kommunalråd undantagen.


Selling blir en skvader

Mitthems VD lyckades i en debattartikel i ST blanda ihop sitt uppdrag som tjänsteman i ett kommunalt bolag med det politiska uppdraget att äga och styra bolaget. Vi gjorde det här uttalandet gemensamt från Alliansen.

Egentligen handlar, tror jag, denna debattartikel och andra utspel om att vår politiska majoritet inte själva engagerar sig speciellt hårt i debatter. Då känner tjänstemännen att de - i det vakuum som uppstår - behöver föra majoritetens talan. Så ska det naturligtvis inte vara!


PRESSMEDDELANDE: Selling blir en skvader


Den politiska ledningen i Sundsvalls kommun har abdikerat och överlåter härmed åt det kommunala bostadsbolaget Mitthems verkställande direktör, Hans Selling, att ta över rodret. Hur ska vi annars tolka det faktum att Selling skriver debattartiklar i våra lokaltidningar (ST 080415) och angriper alliansen för vår vilja att utreda en försäljning av Mitthem?

                     
Artikeln är ett politiskt inlägg som naturligtvis ska komma från politiken och inte från den verkställande direktör vi tillsatt att styra efter politiska direktiv. Selling inleder här ett rollspel där han lämnar rollen som vd och blir politiker. Denna symbios mellan politisk ledning och förvaltning skadar demokratin i vår kommun.


Varje seriöst parti måste våga ompröva både verksamheters form och innehåll, i synnerhet då vi vet att kommunen står inför stora investeringar och satsningar, som ska göras utan att nedrusta kärnverksamheterna. Alliansens prövning av Mitthems vara eller inte vara är ett naturligt arbete i denna process.


Reinhold Hellgren, Centerpartiet: "Vi har tyvärr sett det här förut i Sundsvalls kommun och jag ser det som ett uttryck för den politiska majoritetens oförmåga att skilja på rollerna, vad politiker ska göra och vad tjänstemän ska göra. Hans Selling blir på detta sätt en skvader".


Replik till (sd)

Johnny Skalin (sd) har hoppat på folkpartiet i en insändare i helgen. Här är repliken som skickats. För övrigt kan man ju tycka Sverigedemokraternas agerande är lite underligt. De röstade nämligen för folkpartiets förslag. Det som de alltså kritiserar nu...

Folkpartiet röstade för bevarandet av Skönsberg, Österro och andra skolor i Sundsvall. Folkpartiet tycker att Sundsvalls skolor förtjänar bra förutsättningar och satsningar, vilket vi visat återkommande genom de budgetprioriteringar vi vill göra. Vi satsar mer på kärnverksamheten och mindre på kommunala storbyggen!

Vi var från början beredda att göra förändringar när det gäller skollokaler. Efter ett omfattande arbete fanns ett lokalbesparingsförslag som, även om det inte var okontroversiellt, hade givit möjligheter att höja kvaliteten och göra satsningar som skulle komma barnen till godo.

Sedan vet vi hur det gick. I sista stund så backade (s), (v) och (mp) från detta förslag och efterlämnade endast skärvor. Majoritetens förslag ändrade hela den tänkta effekten av besparingarna som helhet och på ett sätt som vi menade blev orättvist och svårförklarat för de engagerade föräldrar elever och lärare som fanns på de drabbade skolorna. 

För oss blev det då naturligt att säga nej till hela lokalbesparingspaketet. Förändringar ska nämligen göras när de leder till förbättringar, inte när de bara ger försämringar som dessutom slår på ett orättvist sätt.

Dessa argument har vi redovisat öppet och tydligt, och vi har fått mycket beröm för vårt agerande.

Nu skriver Sverigedemokraterna en insändare tre månader senare och beskyller oss för hyckleri. Vi måste säga att det är ett märkligt påstående att komma

från ett parti som inte ens orkade delta i debatten om skollokaler. Det är dags för Sverigedemokraterna att börja agera seriöst. Ni har faktiskt ett ansvar som sträcker sig längre än till efterhandsinsändare i tidningarna!


Ericsson lägger ner i Sundsvall

Homepage

Ett mycket tråkigt besked kom i dag, att Ericsson avvecklar hela sin verksamhet här i Sundsvall. Konkret så innebär det för 90 anställda att deras jobb försvinner (till Montreal, Kanada). För Sundsvallsregionen innebär det en försvagning av vår position som ledande spetsstad inom IT-sektorn, där det varit en viktig tillgång att ha det multinatinoella företagets forskning och utvecklingsavdelning inom kommunen.

Nu får vi hoppas att all duktig peronal sugs upp av andra företag, både för deras skull som blir arbetslösa men också för att vår region behöver och vill utvecklas inom högkompetensområden.

Klart för College i Sundsvall

I går blev det klart att Sundsvall tillsammans med Härnösand, Ånge och Timrå får starta ett Servicecollege. Collegeverksamhet är relativt nytt i den svenska skolan, och det är inte en kopia av det amerikanska systemet.

College i Sverige står för regionalt yrkesutbildningscentra. Grunden är samverkan mellan flera aktörer och ett av målen är bättre anställningsbarhet hos eleven. Grundidéen är att ge företag och arbetsgivare större betydelse i skolan genom att de kan påverka utbildningarna. Eleven, som kan vara både vuxen och ungdom, får på så sätt en utbildning anpassad efter företagens behov. Det gör att elevens anställningsbarhet ökar. Vilket i sin tur gynnar både elev, företag och arbetsgivare och region.

Det servicecollege som kommer startas i Sundsvall blir det allra första i landet. Roligt. Grattis!

Fruktansvärt

Har just kommit hem efter en tripp till Irland och det första som möter mig på Skavsta är den svarta rubriken i Metro om att Engla har hittats mördad och att den misstänkte 42-åringen erkänt både det mordet och ännu ett. Det går inte att känna någonting annat än ilska och sorg i en obeskrivlig mix. Hur kan någon göra något sådant? Hur kan ett barnaliv få sluta på det sättet? Frågetecken i mängder, men inga svar.

Sänder mina tankar till Englas mamma och familj.

Vin & Sprit

Tror inte att jag kommenterat försäljningen av Vin & Sprit här på bloggen. Jag tycker det blev bra. Prislappen på 55 miljarder var mycket bra pris (tror t.om. att Penod Ricard fått kritik på hemmaplan för att de betalade så mycket för V&S), liksom beskeden från de nya ägarna att man kommer fortsätta vara aktiva i Sverige. Dessutom öppnar det franska köpet möjligheten för det lokala konsortiet att köpa lös tillverkningen i Sundsvall, även om vi inte vet något om hur det faller ut på slutet.

Lyssna på skolprotesterna

Återigen protesteras det mot den kommunala skolpolitiken i Sundsvall. Det är inte första, och säkert inte heller sista, gången som man marscherar med plakat och namninsamlingar. Och det är inte så svårt att förstå! Det som uttalades i finstämda ord inför valet har nämligen resulterat i stängda skolor och uppsagd personal. Ett avgivet vallöfte övergick på bara något år till ett uppseendeväckande löftesbrott!


Folkpartiet och Allians för Sundsvall har i återkommande budgetförslag velat satsa mer pengar på skolan och förskolan i vår kommun. Vi har krävt en analys av det nya budgetsystemet, och vi har lagt förslag om att göra skolan mer fri att möta de förändringar som följer av ökad konkurrens och minskat elevantal.


Vår uppfattning är att skolan måste göras till en ännu viktigare fråga i vår kommun, och att kvaliteten på utbildningen måste ligga i absolut fokus.


Regeringen planerar och genomför många viktiga reformer av skolpoliltiken. Då måste vi i Sundsvall hänga med, och ta för oss av de nya möjligheterna. De protester som nu förs fram måste lyssnas till. Skolan är ett gemensamt

ansvar. Ett ansvar för framtiden!


I dåligt sällskap

Till Mittuniversitetets startsida

Lärarutbildningarna i landet har granskats av högskoleverket, rapporterar bland annat Aftonbladet om i dag. resultatet är bedrövligt. Var tredje utbildning håller inte måttet, och en av de som får kritik är vårt eget Mittuniversitet.

Så här beskrivs kritiken: Andelen disputerade lärare är otillfredsställande låg. Inslagen av den individuella examinationen måste öka. Kursen inom matematikutvecklingen liksom övriga kurser inom matematikinriktningen måste ses över.

Nu finns det utbildningar som får större slängar av sleven, men det är ju inte till någon egentlig tröst. Och för oss kommuner som till stor del rekryterar studenter från Mittuniversitetet gäller det nu att sätta en tumme i ögat på de utbildningsansvariga. Eleverna har rätt till bra utbildade och behöriga lärare. Då kan vi inte ha en lärarutbildning som inte håller måttet!

Revisionsförenkling

Att minska byråkratibördan för företag är ett viktigt uppdrag som regeringen har. I stället för att lägga sin möda på att pappersadministration, så borde företagarna få satsa energin på att utveckla sina företag. Därför var det roligt att läsa i dagens ST att 2000 företag i Sundsvall kan komma att slippa det kostsamma revisionsarbetet.

Nu är det visserligen ännu bara förslag från en utredare, men jag håller tummarna!

Partiledarbesök
I dag har vi haft vår partiledare, och landets utbildningsminister, Jan Björklund som gäst i Sundsvall. På förmiddagen träffade han ledningen för KUBAL för att prata om energipolitiken (rätt intressant, med tanke på att enbart den fabriken förbrukar lika mycket el som ett halvt kärnkraftverk) och efter en lyckad medlemslunch träffade Jan gymnasielärare för att prata om skolpolitik.

Det märks när man hänger med en sådan här dag hur påläst och engagerad Jan är i sitt arbete både som minister och partiledare. Dessutom, tycks det mig, så har han ett politiskt budskap som tas emot mycket positivt, inte minst när det gäller omstöpningen av skolan, bort från sossarnas flumpolitik.

Det är roligt när vi får besök till Sundsvall av det här slaget. Naturligtvis passade vi på att lyfta några lokala viktiga frågor också, och jag känner att vi fick en bra pratstund om inte minst E4 Sundsvall. Tror därför det blev ett bra besök både för Jan och för Sundsvall!

Demonstrationståg

Ett demonstrationståg passerade just nedanför mitt fönster. Det är framför allt Alnöbor som protesterar mot nedskärningarna inom skolan, som drabbar Vibackeskolan på ön hårt i år. Jag kan bara konstatera att med den budget som vi lade fram för kommunen så hade skolan haft 10 miljoner kronor mer än vad den nu har. Därmed hade en del av de besparingar som beslutats kunnat undvikas.

I dag undertecknas E4-skrivelsen

I dag är kommunalrådet Anita Bdioui i Stockholm och undertecknar kommunens avsiktsförklaring när det gälelr E4 Sundsvall. Beslutet togs i kommunfullmäktige i måndags, av ett rätt enigt möte. Miljöpartiet var splittrade, sedan deras gruppledare Ingrid Möller bestämt sig för att rösta med oss andra. Sverigedemokraterna vägrade acceptera hur verkligheten såg ut och röstade därför nej.

Nu får vi se hur det går. Jag har gott hopp om två satsningar i Norrland. Umeås har också ett starkt "case" nämligen. Den som lever får se!

Minoritetsfrågor

Inledde i går en konferens om minoritetskonferenser i Stockholm. Intressant att diskutera ett ämne som man kanske inte funderar över exakt varje dag. Så här såg min bakgrund till inledningen ut:


Sveriges Kommuner och Landsting, där jag är vice ordförande för demokratiberedningen, har ett inriktningsmål den här mandatperioden 2007 som lyder: SKL ska verka för att medlemmarna får det stöd de behöver i arbetet med att säkerställa full respekt för mänskliga rättigheter.


De mänskliga rättigheterna är alla människors individuella och juridiska rättigheter oberoende av var man bor. De gäller för alla människor alltid och staten har ett ansvar att se till att medborgare får sina mänskliga rättigheter respekterade. Det ställer bl a krav på likabehandling och icke-diskriminering. Det ställer också ett krav på oss som arbetar med politik och samhällsutveckling att intressera och engagera oss i dessa frågor.

I Sverige har kommuner och landsting uppdrag som arbetsgivare, som välfärdsfinansiär och som demokratisk arena. Samtliga tre uppdrag har på olika sätt koppling till mänskliga rättigheter. Det är inom ramen för det arbetet som vi arrangerar denna konferens.


Åtta år har gått sedan Sverige ratificerade Europarådets minoritetskonventioner och riksdagen erkände samer, sverige-finnar, tornedalingar, romer och judar som nationella minoriteter. Sverige har därmed förbundit sig att skydda de nationella minoriteterna och stödja dessa minoriteters kultur och språk.


Ett stort gemensamt samhälleligt ansvar för förverkligandet av intentionerna i denna politik ligger i stat, kommuner och landsting. Konferensen i går hade som mål att försöka ge ett någorlunda svar på frågorna:


? Hur har politiken genomförts i praktiken?

? Finns det goda exempel som vi kan lära oss av?

? Vad kan göras bättre?


För det ändamålet hade bjudits in företrädare för olika kommuner, regeringen, sametinget, akademin och myndigheter som gav sin bild av frågeställningarna.


En sak som jag särskilt noterade under konferensen var att det finns ett hot mot inte minst de små språken i världen. En siffra som fastnade var att 4 % av världens befolkning talar 96 % av världens språk. Det finns med andra ord många små språk som hotas av utrotning. Det är inte utan att man jämför med utrotningshotade arter, som vi alla kämpar för att de ska överleva.


En annan viktig fråga är hur vi ser på våra fem minoriteter (tornedalingar, samer, judar, sverige-finnar & romer). Det är alltför vanligt att de hanteras i kommunernas invandrings- och integrationsarbete, vilket naturligtvis är helt fel. Deras status som minoriteter har ju kommit av att de inte är invandrare, utan för att de "alltid" har funnits här. Inte undra på om de skulle vara förbannade, om vi kallar som för invandrare när de bott och verkat här i generationer...


För mig var det en mycket intressant konferens. Jag lärde mig mycket. Och vad mer kan man begära!


Uppdateringsstrul

Företaget som har hand om tekniken för den här bloggen har ägnat några dagar åt att göra om, fixa och dona. Tyvärr har det inneburit att jag inte kunnat blogga något. Men nu ska det visst fungera igen...