Gott Nytt År

Gott Nytt År till alla kära läsare av denna blogg!

Pakistanskt kaos

I går mördades Benazir Bhutto, f.d. premiärminister och i högsta grad kandidat i det utlovade valet nästa år, av ens jälvmordsbombare. Uppgifter i dag säger att det är Al Quaida som ligger bakom dådet.

Det hela är oerhört tragiskt för utvecklingen i Pakistan. Jag är ingen kännare av Bhutto. Anklagelser om korrupition, flera år i landsflykt,  och en halvskum överenskommelse med kupgeneralen Sharaf (jag minns dygnet när Pervex Sharaf tog makten genom sin militärkupp. Från ett hotellrum i Bryssel följde jag under 24 timmar sändningarna från BBC) reser många frågetecken. Men samtidigt var det Bhutto som bröt ny mark för kvinnor i politiken när hon blev den första kvinnliga premiärminsitern i ett muslimskt land och hennes kampanj inför det stundande valet lovade gott ur ett demokratiperspektiv.

Men nu är allt detta slagit i spillror. Åter har en fanatisk organisation med självmordsbombare skapat terror och kaos i världen på ett totalt förhatligt sätt. Och vad som händer i Pakistan nu är omöjligt att sia om. Kaos råder!

Frid

Nu är det mörkt, barnet sover, julgranen är klädd och friden har lagt sig. Bästa julklappen jag givit är slanten som stoppades i välgörenhetsbössan på stan. Bästa julklappen jag får är värmen av nära och kära. Största önskan är att alla barn får uppleva en glädjens jul, utan bråk och fylla!

Frid till er, läsare av denna blogg!

Ingen gillar Lindex

Sprang över ett fyndigt formulerat pressmeddelande nyss. Gillar särskilt meningen om vad den som vill dra något gammalt över sig ska välja för något =).

"När Lindex kastar ut kvinnorna ur styrelsen är det dags för oss medvetna kvinnor att kasta ut Lindex-kortet ur plånboken. Företaget har en föråldrad kvinnosyn som får oss att vilja använda Kol-14- metoden. Om man vill dra något riktigt gammalt över sig kan man sätta på sig Lindex kläder. Hur kan ett företag som helt riktar sig mot kvinnor inte anse sig behöva kvinnlig kompetens och erfarenhet i styrelsen?"


Ett trevligt telefonsamtal

Fick en påringning häromdagen av det roligare slaget. Det var från partiets kansli som frågade om de fick nominera mig till den utredning som regeringen ska tillsätta för att se över värnplikten i framtiden.

Jätteroligt att få en sådan fråga, även om det inte är klart på något sätt att jag hamnar i utredningen. Chansen är 50 % eftersom man ska alltid nominera två personer (en man och en kvinna) och det är regeringen som slutligen avgör , Men oavsett hur det går så blir man lite stolt över att bli tilltänkt! Så här löd pressmeddelandet som gick ut med anledning av detta trevliga telefonsamtal =)

PRESSMEDDELANDE 2007-12-20

Lars Persson (fp) nominerad till statliga pliktutredningen


Lars Persson, gruppledare i Sundsvalls kommunfullmäktige, har nominerats som en av folkpartiets två kandidater till den kommande statliga pliktutredningen, som ska se över värnpliktens framtid. Den andra nominerade är riksdagsledamoten Nina Larsson från Värmland.


Lars Persson har tidigare varit parlamentarisk rådgivare i den statliga skogsutredningen (N 2004:12) och har bland annat en bakgrund som vice ordförnade för Värnpliktsrådet. Sedan 1996 är Lars Persson gruppledare för folkpartiet i Sundsvalls kommun och är sedan 2006 vice ordförande i SKL:s demokratiberedning (SKL = Sveriges kommuner och landsting).


"Jag är glad över det förtroende som visats mig genom denna nominering. Värnpliktens framtid engagerar många, och eftersom jag tidigare arbetat aktivt med värnpliktsfrågor har jag ett stort intresse för frågan", säger Lars Persson i en kommentar.


"Det är bra för Sundsvall med representanter i statliga utredningar och på nationella uppdrag. Därför är jag glad över att ha deltagit i Skogsutredningen tidigare. Jag tycker vi ska vara en kommun som visar framfötterna, det är viktigt", avslutar Lars Persson.


Rolig föreläsning

Var på förrmiddagen och pratade/föreläste för journaliststudenterna på Mittuniversitetet. Ämnet handlade om politik och medier, och jag fick tillfälle att berätta om politikerna (som nästan alla är fritidspolitiker), om vilka förväntningar jag har på journalister, om mediaträning och om ansvaret för samhället. Plus en massa frågor förstås!

Intressant och givande, tycker jag. Hoppas studenterna håller med!

Skönt fullmäktigecitat

Frågan om snöröjning efter vägarna kom upp på allmenhetens frågestund i dag. I svaret gav fastighetsnämndens ordförande K Lennart Andersson (s) följande sköna kommentar:

"Det mest behändiga för snöröjningen vore om vi hade sommar året om".

Kul sagt!

När partiet blev viktigast

Alldeles nyss beslutade majoriteten (s,v & mp) att bevilja samordningsförbundets styrelse ansvarsfrihet - i strid med revisonens yrkande och granskning.

Jag kan bara beklaga detta. Här har styrelsen brutit mot tre olika lagstiftningar, haft brister i internkontrollen och visar dessutom på ett negativt ekonomiskt resultat. Men det var tydligen inte tillräckligt allvarligt!

I Sundsvall har vi alltid accepterat revisionens bedömningar. Men nu gillade majoriteten inte vad de kom fram till, och då fick partiets bästa gå först. Frågan är hur vi ska se på revisionens arbete framöver. Är deras uttalanden värda någonting, om de går majoriteten emot?


Tullen överger Norrland

Tullen är på väg att stänga sin verksamhet i Norrland, enligt mediauppgifter i dag. Det innebär att halva Sverige ställs utan gränsbevakning. Sundsvall kommer vara en ort som drabbas. Det är oacceptabelt om Tullen överger Norrland, tycker jag.

Naturligtvis måste Tullen vara en myndighet för hela Sverige, inte bara för storstäderna. Vi vet att smugglingen finns över hela landet och då måste Tullens verksamhet också göra det. Tullverkets utredning må vara i sin linda, men den kan lika gärna stanna där. Vi behöver en stärkt kamp mot brottslighet, inte att det blir fritt fram för illegala aktörer att ha Norrland som tummelplats.


MP ställer ultimatum

Miljöpartiet siktar mot makten i riket efter nästa val. Det är tillsammans med (s) och (c) man vill styra landet. Enligt senaste stora opinionsmätningen ser dock deras inflytandemöjligheter något svaga ut. Mp behövs inte för att bilda regeringsunderlag på något sätt, om valresultatet blir detsamma som mätningens.

Detta hindrar dock inte Mp:s företrädare från att redan nu, tre år innan nästa val, lägga fram ulitmativa krav på DN Debatt. Det är Yvonne Ruwaida, partiets talesman i trafikfrågor som ger följande besked den 15/12

 "Om inte socialdemokraterna avvisar Förbifart Stockholm kan vi omöjligen bilda regering med dem efter valet 2010. En kommande röd-grön regeringskoalition efter valet 2010 kan inte tillåta att Förbifart Stockholm byggs".

Visst har vi förstått att Mp hade otroligt stort inflytande på den förra regeringens politik. Och tydligen tänker de fortsätta ha det så. Det kan inte vara lätt att försöka få ihop ett dugligt alternativ i denna "rödgrönaröra".

Att finnas i världen

Ägnade förmiddagen åt ett seminarium kring internationellt kommunalt arbete för kommuner, Detta var ett initiativ som finansutskottet tog för en tid sedan på mitt förslag. Föreläsare var Jens Nilsson, kommunalråd (s) i Östersund och ersättare i Regionaparlamentet samt Christer Petersen från SKL:s internatinoella sekretariat.

Sundsvall har nog egentligen aldrig haft någon hög internationell politisk profil. Engagemanget har kommit och gått, oftast beroende på enskilda personers engagemang. Hjördis Höglund (s) drev på sin tid framförallt jämställdhetsarbetet inom UBC (union och the Baltic cities), Ewa Back deltog emellanåt i ett europanätverk för städer med stark it-sektor och Margareta Johansson var engagerad i ett Kulturnätverk. Nu är det främst Jöao Pinheiro (s) som sköter kommunens internationella bevakning, med både intresse och engagemang.

Själv satt jag under fyra år i SKL: s internationella beredning, innan jag under fjolåret valde att byta till dess demokratiberedning. Glädjande nog har Eva Lohman (m) fått en plats i beredningen denna mandatperiod. En plattform för Sundsvall att synas, och ett sätt för kommunen att finnas med och lära sig mer.

Att kommuerna i allmänhet, och Sundsvall inte minst, behöver engagera sig internationellt framstår som allt mer tydligt. Fler och fler frågor avgörs globalt, och då måste vi finnas med på den globala spelplanen. I min värld är det lika naturligt att kommunalrådet eller nämndsordföranden åker till Bryssel som till Stockholm. EU-frågor är nämligen inrikespolitik!

Sedan återstår frågan hur kommunen ska organisera och strukturera sitt internationella arbete. Det var just detta ämne som dagens seminarium var en upptakt till. Jag har en del tankar och lärdomar från mitt arbete på området, men väntar med att lufta dem tills vi fått mer intryck av andras arbete. Men helt klart är att Sundsvall behöver bli en starkare aktör internationellt. Det gäller bara att göra det smart, effektivt och förtroendeskapande!

Opinionsbildare

Sitter i Stockholm på sammanträden med Sveriges kommuner och landsting (SKL). En av landets i särklass viktigaste och tyngsta särintressen och remissinstans. Samtidigt läser jag tidskriften DSM:s opinionslista för 2007. På topp 100 lyckas jag dock inte identifiera en enda kommun- eller landstingspolitiker! Detta är allvarligt, inte för DSM, utan för SKL och landets kommunal- och landstingsråd. Naturligtvis borde Anders Knape, förbundsordförande för SKL, eller hans företrädare Ilmar Reepaly, finnas med på listans topp. Att det inte är så måste analyseras, och åtgärdas!

Listan hittar du här:
http://www.dsm.nu/opinionslista2007.html

I övrigt noterar jag att finansministern är den främsta opinionsbildaren i landet, enligt denna lista. Därefter följer tre partiledare på platserna två till fyra. Den fjärde partiledaren, Göran Hägglund (kd) hamnar dock först på plats sexton efter t ex Jan Guillou och Maria Abrahamsson! Förvånande.

Bodström, en alla åsikters man

Thomas Bodström, före detta justitieminister (s), är mycket i farten nu, med mediaframträdanden nästan varje dag. Och kanske underlättar det att få utrymme om man intar olika ståndpunkter hela tiden. Då blir det ju så att säga en nyhet hela tiden, vad Bodström tycker just nu.

Först anställde han en rikspolischef som han för några dagar sedan ansågs skulle sparkas. Sedan var han med och beslutade om en elitfotbollssatsning för barn i sin förening Boo IF, för att i morse sitta i tv-soffan och tycka att det är fel med elitidrottssatsningar av det slaget.

Kanske dags för en stående rubrik: Thomas Bodström tycker idag...

Federley, Fredrick

Centerns riksdagsledamot blev misshandlad nyligen av ett enda skäl: Han var homosexuell.

Kan inte annat än känna avsky över sådant. 2007 får man tydligen fortfarande inte leva som den man är, utan att behöva råka ut för hat och våld. Vägen är fortfarande lång att vandra tills vi har ett tolerant samhälle!

Julbord

Det är inte så ofta man glider iväg på julbord innan det är julafton. I alla fall inte jag. Och i alla fall inte numer. Men i dag skedde det när vi tog med personalen på lite avslutning. Grankottens julbord vankades, och ingen anledning fanns att bli besviken. Inte så lätt att sedan gå direkt till ett kommunalt möte, även om det gick bra det också med hjälp av några extra kaffekoppar och rätt spännande diskussioner!


Nyhetsvärdering

Satt i går kväll och funderade över hur nyhetsvärderingen av två händelser skulle vara i dag.

Dels blev det klart att Stefan Söderlund föreslås till ny kommundirektör och därmed kommer att bli kommunens ledande tjänsteman, med drygt 8000 anställda under sig. Dels offentliggjorde Giffarna att de skrivit ett treårsavtal med Robert Mambo Mumba, Kenyansk landslagskapten och med meriter från såväl Häcken, Örebro och allnorskan.

Två intressanta nyheter. Hur skulle det då skrivas om dem i dag? Så här blev det:

ST: Liten tvåspalare utan intervjuinslag på en annonssida (sid 14). Helsida om Mambo Mumba på sportens förstasida (sid 67)

Dagbladet: En tredjedels vänstersida (sid 6) med bild och kort intervju med Stefan Söderlund.  Helsida om Mambo Mumba och giffarnas storsatsning på sportens förstasida (sid 39).

Nu kan man inte ställa dessa två nyheter mot varandra rakt av. Dels är det två olika redaktioner som hanterar dem, dels kom kommunens information ut betydligt senare under dagen än Giffarnas.

Ändå är det intressant att se framför allt ST:s nyhetsvärdering. Visst förtjänar det faktum att kommunens största arbetsgivare, tillika politiskt styrd, samma utrymme plats som Giffarnas värvning. Eller?

Äcklande sverigedemokrati

I dag samlades sundsvallsbor på Stora Torget för att manifestera mot främlingsfientlighet och rasism. Arrangör var 5i12-rörelsen som nästa år för övrigt firar 20-årsjubileum.

På samma tid, samma plats och inte av någon som helst slump, befann sig Sundsvalls sverigedemokrater och delade ut sin kampanjtidning som självklart handlar om invandringen till Sverige. Bara det faktum att man medvetet vill provocera en manifestation mot främlingsfientlighet genom att dela ut material som sprider burskapet "massinvandring eller välfärd" är smaklöst.

Från smaklöst till äcklande blir det när man läser den tidning som de delade ut. Den är ren och skär hathets mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. Argumenationen är densamma som när rasitiska BSS (sverigedemokraternas föregångare) drev sin propaganda. Faktum är att jag tycker den till och med andas samma upplägg som Tysk propaganda på 30-talet, med skillnaden att det denna gång inte är judarna utan muslimerna som utgör hotet.

Men - trots allt - är det bra att sverigedemokraterna visar sitt rätta ansikte. Det är inte ett parti för "trygghet och tradition". Det är ett parti som lever på att froda och sprida främlingsfientlighet, inget annat!

V&S-intressenterna

I dag lyftes det så på förlåtet kring vilka de lokala intressenterna som vill ta över Vin & Sprits verksamhet i Sundsvall. Det var idel kända namn med lokal förankring; Lars-Jerker Molin som drev Södra Berget, Anders Uddén som förut ägde Permobil är två namn ur kvintetten.

Jag tycker uppställningen ser bra ut. Det är personer med företagarkompetens, vilja och ekonomisk styrka.
 
Nu är det bara att hoppas att Mats Odell lyssnar till deras bud och intresse. För visst vore det en skön julklapp om fabriken blev kvar i Sundsvall. Inte minst eftersom just julglöggen tillverkas just i vår kommun!

Fem i Tolv

I morgon ska jag delta vid 5 i 12-rörelsens manifestation på Stora Torget i Sundsvall. Tillsammans med Joao Pinheiro (s) ska jag presentera en folder som tar upp fakta och myter om invandring och flyktingmottagande i Sundsvall och resten av samhället. Samtliga partier i kommunfullmäktige (utom ett....) står bakom foldern, som jag hoppas kan användas för diskussion och kunskapsinhämtning inte minst i våra skolor. 

Fördomar ska med kunskap bekämpas!

Inte alltid så lyckat

Nyss hemkommen från en tripp till Paris (mycket trevligt, mycket vacker stad) så läser jag nyheten att moderaterna tänker omforma sin sjukvårdspolitik. Temat är bort från ägarfrågor, och in med patientperspektiv. Välkommet och, som Göran Hägglund sade i en kommentar, en ledstjärna för regeringens rådande politik.

En notering gör jag dock, av mycket anekdotisk art: När Bill Clinton just tillträtt som USA:s president utsåg han sin fru, Hillary, till ordförande för en grupp som skulle lägga fram ett nationellt sjukvårdsprogram för landet. Det gick, som bekant, inte särskilt bra på något sätt, utan det hela rann ut i sanden och det blev ett omskakande nederlag för Clintonregimen.

Nu verkar moderaterna göra detsamma. Maken uppdrar till frun att fixa sjukvårdspolitiken. Förhoppningsvis blir resultatet inte detsamma som hos förlagan!