Debattvägran

Två gånger på en vecka har nu socialdemokraterna vägrat ta en debatt med oss i Allians för Sundsvall och miljöpartiet. Det finns i vår kommun en tradition av kommunal slutdebatt. Men när det är som jämnast i opinionen vågar sossarna inte låta sig synas i en diskussion. Det känns lite fegt, tycker jag.

Men i morgon kommer i i alliansen att stå på Stora Torget kl. 12:00. Endera så kommer sossarna till en debatt, eller så har vi ett eget torgmöte. Självklart ska det pratas politik dagen innan ett val!

Webduell med vänsterpartiet

Har just duellerat med Kim G Ottosson (v) om alternativ inom omsorgen. Mitt budskap är att mångfald och valfrihet är bra för både vårdtagare och valfrihet. Vänstern säger nej, och vill stoppa alla andra än kommuner och landsting från att bedriva vård och omsorg.

Jag har oerhört svårt att förstå det resonemanget. Vi vet hur mycket friskolor betytt för skolans utveckling, hur bra de fristående vårdcentralerna varit för resten av sjukvården och vi vet att personalen trivs bättre när de kan välja mellan olika arbetsgivare.

Det var en duell som visade på två tydliga politiska alternativ. Se den på
www.st.nu inom kort.

Bra av Leijonet

Visst var det nervöst när jag sjönk neri tv-soffan hemma hos en av våra unga valarbetare för att följa utfrågningen i kväll. Har sagt till de som frågar att kvällens insats av LL skulle kunna vara avgörande för åt vilket håll valet går.

Därför känner jag mig glad, nu efteråt. Lasse klarade sig utmärkt. Ingen annan partiledare har någonsin haft en så svår uppgift i en utfrågning som han hade, och han löste uppgiften på ett mycket bra sätt. Nu hoppas jag att debatten återvänder till politiken den sista veckan. Trots allt är det politik som valet handlar om!

PS: Känns riktigt bra att se tant Marit i kampanjtagen igen. Vilken pondus den tanten har!

Dataintrånget

Det är så urbota dumt och så otroligt tråkigt att partivänner till mig har loggat in sig på en dator tillhörande en socialdemokrat och läst uppgifter som varit interna för det partiet.

Jag tycker det är bra - och jag kräver också - att folkpartiets ledning tar tag i detta med kraft och snabbhet. Begågna fel måste utredas, och ansvariga ställas till svars. Alldeles oavsett om det är valrörelse eller inte!

Samtidigt konstaterar jag att här, i den kommunala vardagen, räcker det med att titta på problemen i skolan, äldreomsorgen och tryggheten, för att fylla en hel valrörelse. Jag hoppas därför att fokus snart kan hamna på det, men jag tror att socialdemokraterna kanske inte är så intresserade. De vill hellre prata om annat än politikens viktigaste frågor.

Så mitt budskap är: Red ut allt om dataintrånget, och återför valrörelsen till det som egentligen intresserar människor!


Vilken blir nästa fabrik

Beslutet att stänga fabriken i Utansjö kom som en kalldusch. Fast det borde inte har gjort det. Ägarna Rottneros varnade för flera månader sedan om risken för detta. Jag skrev själv om det i länets tidningar. Ändå känns det overkligt på något sätt. Att en fungerande fabrik, som nyligen fått investeringar på 300 miljoner för att bli ännu  bättre ska stängas, monteras ned och flyttas utomlands.

Allt som en effekt av svenska energipriser.

Frågan är vilken fabrik som står näst på tur att stängas? Vi vet att SCA skjuter upp en planerad jätteinvestering i Ortviksfabriken. För Kubal i Sundsvall är energipriset alltid en nöt att knäcka.

Jag menar att vi måste få ner energipriserna. Sverige har vissa fördelar jämfört med andra länder. Men ska vi kunna dra nytta av dom krävs tillgång till billig och driftsäker el. Detta måste upp mer på dagordningen i valdebatten. Låt Utansjö bli en väckarklocka!