Alliansmanifestet presenteras

Den allra viktigaste händelsen i dag (förutom då att vi leder kommunvalet) är att vi i Allians för Sundsvall ska presentera vårt valmanifest. Det är resultatet av nästan två års gemensamt arbete. Det var nämligen den 5 oktober 2004 jag tog initiativet och bjöd in mina kollegor i m, c, kd & mp till ett möte om samverkan inför valet.

Sedan dess har mycket hänt. Vi har haft en handfull arbetsgrupper som jobbat med olika ämnen, vi har stegvis arbetat med vår gemensamma politik, för att vi våras komma överens om en helt gemensam budget. Nu presenterar vi ett manifest för nästa mandatperiod. Helt klart är att det finns ett tydligt och suget alternativ till sossarna och vänstern i Sundsvall i detta val.

Jag tycker det känns bra att mitt initiativ har lett så långt. Och det beror på en ärlig och uppriktig ambition från alla inblandade att göra detta till något bra. Vi har arbetat konstruktivt och målmedvetet, och dessutom fått många skratt tillsammans.

I morgon torde det stå i tidningarna om vårt manifest. Orkar du inte vänta till dess, så maila till mig så skickar jag det direkt till dig under dagen!

Fp leder i Sundsvall

I alla fall i morse klockan åtta ledde folkpartiet i Sundsvalls kommunval. Då hade ett gäng av våra ungdomsförbundare, efter en tidig morgon (alternativt sen kväll, hur man nu ser det) stegat in på Kommunhuset och avlagt sina röster denna första dag av förtidsröstning. Roligt. Att jag dessutom vann en femtilapp på Triss gör att det känns ganska bra just nu...

Ge ekonomisk kompensation till familjer som inte får förskoleplats

Så har vi fått ännu ett bevis på att socialdemokraterna inte klarar av barnomsorgen i Sundsvall. 90 barn saknar föreskoleplats till hösten, enligt uppgifter i lördagens Dagbladet. För många föräldrar kullkastas nu planerna, medan kommunen sparar pengar.

 


Jag tycker det är oaccepatabelt. Kommunen har givit en garanti om förskoleplats, och om man inte lyckas hålla den måste någon form av kompensation till de drabbade familjerna utgå. En kommunal garanti måste betyda något, och inte bara vara fina ord.


Sabotage av valaffischer

Har ägnat en del av dagen åt att samtala med Sundsvalls Tidning. Ämnet har varit detsamma, men samtalen ett par stycken. Jag har nämligen ringt in varje gång jag sett en folkpartiaffisch vandaliserad.

Det är inte många dagar sedan våra affischer sattes upp, men redan har några vandaler systematiskt förstört dem. Slitit ner delar av affischen och klottrat på andra affischer.

Jag har ingen aning vilka de är. Men helt klart handlar det om odemokratiska vandaler som saknar all respekt för demokrati och yttrandefrihet. Jag hoppas att inga andra partier drabbas av detta denna valrörelse (men jag såg att också moderaterna fått en del affischer sabbade). Vi måste kunna ha ett fritt meningsutbyte i en valrörelse!

Releasefest och läxdebatt

I fredags kväll testade vi ett nytt grepp i valrörelsen. Vi bjöd in till releaseparty för våra lokala valaffischer och våra likaledes lokala radiojinglar. Ett lyckat grepp, där både medlemmar och sympatisörer kikade in.

I dag har vi kampanjat på Selånger marknad. Jag hade nöjet att debattera läxförbud i skolan med vänsterpartiets gruppledare, Habib Effati. Bara själva idén att på poitisk väg förbjuda läxor i skolan är underlig. När det sedan visar sig att vänsterpartiets politik inte ens har stöd bland sina egna aktiva blir det hela än mer udda!

Roligast med hela debatten var ändå när frågan ställdes till en tjej i publiken som gick i tredje klass. Hon fick frågan vad hon tycker om läxor. Och svaret var att det var roligt med läxor, bara det inte blev för mycket. Tre gånger i veckan tyckte hon var lagomt.

Det är bara att lyssna till vad hon säger. Och låta lärarna bestämma om och hur mycket läxor som ska ges.


Nu har vi släppt valmanifestet

Får någon timme sedan avslutade vi den presskonferens där vårt kommunala valmanifest presenterades. Det kändes bra. Vi går till val på klassiska folkpartiämnen: Skola, Företagande, Äldreomsorg och Trygghet - frågor som också engagerar många i kommunen.

Det kändes bra att sitta inför journalisterna och berätta om vår politik och våra planer. Vi kaxade till det lite, och presenterade oss som kommunalråd och ordförande för barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden. Roligt att ha lite glimten i ögat. Men visst är det lite allvar med det. Vi siktar högt i valet om en månad.

Läs mer om manifestet på 
www.folkpartiet.se/sundsvall.

I kväll är det en debatt om demokrati och folkbildning som gäller. Full fart med andra ord!


HBT-debatt

Var i kväll på en debatt om HBT-frågor (HBT= Homo-, Bi- och Transpersoner) som RFSL anordnat. Det var roligt. Inte ofta det ämnet kommer upp i en lokal valdiskussion.

Från Fp hade vi med oss två vallöften:

* Att en utbildning i HBT-frågor sker av kommunens skolpersonal.

* Att en förstärkning hos ungdomsmottagningarnas görs nör det gäller HBT-kunskap.

Just att arbeta med kunskap och mot fördomar redan i skolan ser vi som viktigt för att minska diskriminering och utanförskap. Därför var det roligt att lägga fram två konkreta och direkta förslag just den här kvällen. Tror att publiken också uppskattade det. Särskilt eftersom folkpartiet var nästan helt ensamma om att ha något konkret att komma med.

RFSL har förresten rangordnat riksdagsledamöternas arbete de senaste åren. Läs den på
www.rfsl.se.  För en liberal är det glädjande läsning. Man kan vara stolt över folkpartiet!


En liten seger i förskott

I dag utmanade vi partier i Allians för Sverige sossarna i samband med Drakbåtsfestivalen i Sundsvall.

Efter en ganska jämn start visade det sig att Alliansen hade både bättre samarbete och framåtanda. En klar seger, med andra ord. En försmak av vad som komma skall, månne...

I morgon bär det av till Sollefteå och valupptakt med partivännerna i Västernorrland. På eftermiddagen hoppas jag hinna med lite kampanjande på hemmaplan. Rapporterar om det nästa gång!

Besök i synagoga

Var på besök i Sundsvalls enda synagoga på fredagen, för att prata lite politik. Var inbjuden av internationella föreningens demokratiska projekt, som vill få till stånd ett högre valdeltagande bland utomlands födda väljare. Bra målsättning!

Jag har aldrig varit i en svensk moské förut, men i ett antal utländska under semesterresor. Det var direkt efter fredagsbönen som vi hade informaton och diskussion (vi, därför att centern också var där). Jag berättade om tre viktiga folkpartifrågor: Skola, Arbete & Integration.

Efteråt hade vi en frågestund, där inte minst konflikten Israel-Libanon togs upp. Jag tycker det är svårt, kanske därför att jag inte är någon utriksepolitisk expert direkt. Israels rätt att existera och att försvara sig mot terrorism är självklar för mig. Men just nu tycker jag att Israel använder, som det heter, oproportionerligt mycket våld mot Libanon, och jag tycker att FN måste ta till starka insatser för att skapa fred i området.

Vet inte om det var de svar de önskade sig att få, men det är min åsikt i alla fall.